Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Dr. Bedirhan Buğra Bayıcı, hastayı hızlıca kabul etti ve yapılan ilaçlı tomografi sonucunda, normalde 3 cm olması gereken aort damarının 10 cm'e ulaştığını belirledi. Dr. Bayıcı, aort damarındaki bu anevrizmanın yanı sıra, kalp kapağından aort damarına doğru doğuştan gelen bir zar olduğunu ve bunun yıllar boyunca damarın genişlemesine, kapağın ise fonksiyonunu kaybetmesine neden olduğunu düşündüğünü söyledi. "Bu şekilde genişlemiş bir damarın yırtılmaması bile mucizeydi," diyen Dr. Bayıcı, acil müdahalenin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Op. Dr. Bedirhan Buğra Bayıcı ve Op. Dr. Mehmet Yazar, hastayı hızla ameliyata alarak aort damarını, kalbi besleyen damarları ve aort kapağını tamamen değiştirdi. Ameliyat sonrası bir gün yoğun bakımda, altı gün ise serviste gözetim altında tutulan hasta, başarılı bir şekilde taburcu edildi.
Dr. Bedirhan Buğra Bayıcı, "17 yaşında bir çocuğun aort damarının bu kadar genişlemesi tıp literatüründe çok nadir rastlanan bir durum. Bu genç, dünyada sayılı vakalardan biri olabilir. Bu hastayı ve yaptığımız ameliyatı tıp literatürüne kazandırmayı düşünüyoruz," diyerek, gerçekleştirilen başarılı operasyonun önemine vurgu yaptı.
Bu vaka, erken tanı ve hızlı müdahalenin hayati önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, başarılı ekip çalışması ile bir gencin hayatını kurtararak büyük bir başarıya imza attı.
17 Yaşındaki Hastanın Aort Anevrizması Başarıyla Tedavi Edildi
Siverek'te yaşayan 17 yaşındaki bir genç, dört gündür süren nefes darlığı şikayetiyle Siverek Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Kardiyoloji uzmanları, hastanın aort damarında ciddi bir anevrizma (balonlaşma) ve aort kapağında ileri derece yetmezlik (kaçak) tespit etti. Durumun ciddiyeti nedeniyle hasta, acil olarak Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.
22 Mayıs 2024 - 17:00
YORUMLAR