"Yenilenebilir Ekipmanları Da Yerli Üretilmeli”
“Dünyanın Panel Üreten 3'üncü Büyük Ülkesi Konumuna Geldik”
“Eıf Fuarları, Yenilenebilir Enerjide Yatırımcıya Fırsat Yaratıyor”
"Hidrojenli Otobüse Geçmek Zorundayız"
16. EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı, Mezopotamya’dan bir güneş enerjisi meşalesi yakmak üzere yüzlerce firma, sektör derneği, kamu-özel iştirakler, yerli-yabancı yüzlerce yenilenebilir enerji yatırımcısını bir araya getirdi.
“Güneş enerjisi ile Mezopotamya’dan başlayarak Türkiye’de ve dünyanın her yerinde temiz elektrik ile sanayi ve üretim bereketi yükselsin” diyen EIF Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, Yatırımcı ve ekipman üretimlerinin bulunduğu şehirlerde bu ekinlikleri yaparak, yeni fırsatlar yaratıyoruz. Bu yüzden Gaziantep'te EIF'i düzenledik. Tüm üreticilerimizi buraya davet ettik ve katılımcılarla birlikte yatırım kararlarına da bu fuarımızda da hız kattık” dedi.
Güneş enerjisi ve depolama teknolojilerinin konuşulacağı 16. EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı, ELİN Enerji ana sponsorluğunda 20-22 Eylül'de Gaziantep'te Domino Fuarcılık, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliği ile düzenlendi.
Domino Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dilek, açılışta, fuarın gerçekleşmesinde davetleri, destekleri ile sanayide yenilenebilir enerji atağı ile adeta Gaziantep’ten bir “Güneş meşalesi” yakan Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi ve ekibine özellikle destekleri için teşekkürlerini sundu.
Türkiye’nin sanayi ve ticaret alanındaki yüksek başarısı ve ihracata olumlu katkısı ile ekonominin “güneş”i olan Gaziantep şimdi 16. EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı’na ev sahipliği yaptı. Kamu ve özel iştiraklerden, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren firmalardan ve özellikle ulusal ve uluslararası ticaret heyetlerinden yoğun katılım ile gerçekleşen 16. EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı’nın açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte kamu ve özel iştiraklerden çok değerli temsilciler şereflendirdiler.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Global Enerji Derneği iş birliğinde, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde ELİN Enerji ana sponsorluğunda gerçekleştirilen fuara Türkiye ve bölgeden önemli sektör temsilcileri katıldı.
Özellikle Körfez ülkelerinin yenilenebilir enerji yatırımlarının artışı ile igili önemli bilgiler veren BAE Türkiye Büyükelçisi Saeed Thani Al Dhaheri de 16. EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı’nın onur konukları arasında yer alarak fuarı şereflendirdi.
Fuarda, güneş enerjisi teknolojilerindeki son gelişmeler ve yenilikler yer alırken uzman isimlerin katılımıyla panel ve seminerler düzenlenecek. Önde gelen güneş enerjisi şirketleri ile iş birliği yapma imkanının da bulunduğu fuarda yenilenebilir enerji ile enerji verimliliği konusunda pratik bilgiler ve çözümler sunuldu.
“YENİLENEBİLİR ENERJİDE YENİ TEKNOLOJİK AÇILIMLARI GÖRECEĞİZ”
EIF Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, Türkiye'nin enerji gündeminde son dönemde teknoloji tabanlı gelişmelerin daha çok ön plana çıktığını dile getirdi.
Öz tüketim ve dağıtık enerji konularının yatırımcının ajandasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Dilek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de hidrojen, şarj istasyonları gibi mevzuat çalışmaları gündemde, hızla ilerliyor. Bundan sonra da yeni teknolojik açılımları göreceğiz. Türkiye'de bir enerji fotoğrafı çekilmek istense, sektör temsilcilerinin EIF'e gelmeleri gerekiyor. Yatırımcı ve ekipman üretimlerinin bulunduğu şehirlerde bu ekinlikleri yaparak, yeni fırsatlar yaratıyoruz. Bu yüzden Gaziantep'te EIF'i düzenledik. Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa'dan da bu etkinliği düzenlemek üzerine davet geldi. Tüm üreticilerimizi buraya davet ettik ve katılımcılarla birlikte yatırım kararlarına da bu fuarımızda da hız kattık” dedi.
“FOTOVOLTAİK PANEL ÜRETİMİNDE DEVLER LİGİ’NE GİRDİK”
Etkinliğin ana sponsoru olan Ankara merkezli ELİN Enerji'nin Genel Müdür Yardımcısı Kemal Ertuğran da Türkiye başta olmak üzere güneş enerjisi yatırımlarına devam ettiklerini dile getirerek, "ABD'de kurmaya başladığımız panel üretim fabrikamız Ocak 2024'ten itibaren fotovoltaik modül teslimatlarına başlayacak. Fotovoltaik panel üretiminde global marka olarak dünyanın devler ligine ELİN Enerji olarak girdik” dedi.
"DÜNYANIN PANEL ÜRETİMİ YAPAN EN BÜYÜK 3'ÜNCÜ ÜLKESİ KONUMUNA GELDİK"
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli de güneş enerjisi sektöründe doğrudan 150 bin kişilik, dolaylı olarak da 200 bin kişilik istihdam sağlandığını ifade etti.
Türkiye'de yaklaşık 30 bin megavat üretim kapasiteli panel fabrikaları kurulduğunu dile getiren Kaleli, "Güneş enerjisine yapılan tüm yatırımlarla dünyanın panel üreten 3'üncü büyük ülkesi konumuna geldik. Güneş teknolojisinde önemli olan EVA fabrikasının 5'incisini açtık” diye konuştu.
YENİLENEBİLİR ENERJİNİN HER ALANI GAZİANTEP’TE BULUŞTU!
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, oda olarak enerji ihtiyacının arttığı, kritik ve stratejik hale geldiği bir dönemde EIF Enerji Fuarı ile sektörün gelişimine katkıda bulunmak istediklerini belirterek, "Ülkemiz ve bölgemiz yenilenebilir enerji kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke konumundadır. Özellikle güneş enerjisinden çok daha etkin bir şekilde faydalanabilir, doğaya duyarlı, çevreci bir anlayışa enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Bu doğrultuda düzenleyeceğimiz fuarımızda sektörün tüm taraflarını Gaziantep’te buluşturuyor; güneş enerji santralleri ve sektördeki gelişmeleri takip etme ve iş birliği imkanları sunuyoruz." ifadelerini kullandı.
“YATIRIMA BAŞLAYAN DEPOLAMALI GÜNEŞ PROJELERİ ARTTI”
Kaleli, son dönemdeki katı finansman koşullarının yenilenebilir enerji projelerinde finansmanı geciktirdiğini belirterek "Kamu bankalarından desteklenen uygun finansman paketleriyle projelerin hayata geçirilmesini arzuluyoruz. Devlet tarafından sübvanse edilmeyecek bir yapı oluşturmak amacımız. Lisans alan, ön lisans alan, yatırıma başlayan depolamalı güneş projeleri arttı” dedi.
ENERJİ DEPOLAMA LİSANSLARINA KAPASİTENİN 11 KATI ÜZERİNDE BAŞVURU GELDİ
Fuarın açılışındaki konuşmasına güneş enerjisi sektörünün sorunlarının çözümü için çaba sarf edeceklerini vurgulayarak başlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, enerji depolamalı güneş enerjisi santrali lisans başvurularına kapasitenin 11 katı başvuru geldiğini hatırlatarak sektöre yeni kapasite ilan edeceklerini açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 16’ıncı EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı’nın yaptığı konuşmada özellikle enerji depolamalı güneş enerjisi santrali lisans başvurularına kapasitenin 11 katı başvuru geldiğini hatırlatarak “Kontrol edilebilen bir enerji kaynağı değil, değişken bir enerji kaynağı. Bu, şebeke yönetimini biraz sorunlu hale getiriyor. Bu ayıbını ortadan kaldırmaya yönelik Bakanlığımız depolamalı güneş enerjisi başvurularının yolunu açtı. Bu konuda da neredeyse şebekeye bağlanabilecek oranın neredeyse on katı, on bir katı civarında sektörümüz tarafından başvuru yapıldı. Bu başvurular bağlantı imkanları çerçevesinde karşılanabildiği ölçüde karşılanacak. Bağlantı kapasitelerinin bu şekilde karşılanmasından sonra yeniden ne kadar bir bağlantı kapasitesi açıklanabilir ve bunun doğru yatırımcılarla buluşması için ne tür düzenlemeler yapılmalı da öyle ilan edilmeli üzerinde şu anda EPDK ve Bakanlığımız birlikte çalışıyoruz. Yeni kapasite ilanlarımızı bu koşullarımızı oluşturduktan sonra ilan edeceğiz” ifadesini kullandı.
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE YENİLENEBİLİRİN PAYI YÜZDE 42!
Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücünün 2023 yılı Temmuz sonu itibariyle 105 bin 135 MW’a ulaştığını ve bunun yaklaşık kurulu gücün yüzde 55’ine tekabül eden 57 bin 689 MW’ının yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu ifade eden Tancan, elektrik üretiminde de yenilenebilir kaynakların payının %42’ye çıktığını belirtti. Tancan, “Ülkemizde 2014 yılına kadar güneşe dayalı hiç bir elektrik santrali yokken, bugün yaklaşık 10 bin 398 MW’lık kurulu güce sahip toplamda 10 bin 169 adet güneş enerji tesisi var. Bunun 10 bin 131 adedi lisanssız üretici dediğimiz, kendi tüketimini karşılamak için santral kuran yatırımcılardan oluşuyor” dedi.
GÜNEŞTE ULUSAL HEDEF BELİRLENDİ
Türkiye Ulusal Enerji Planına göre 2025 yılında güneş enerjisinde 17,9 GW, 2030 yılında 32,9 GW, 2035 yılına kadar her yıl ortalama 3,5 GW güneş enerjisi santrali devreye alınarak toplam 189,7 GW toplam kurulu gücün 52,9 GW’nın güneş enerjisi kaynaklı olmasını hedeflendiğini belirten Abdullah Tancan, Türkiye’nin dünya ortalamasının çok üzerinde bir yenilenebilir enerji kurulu güç ve üretimi olduğunu belirten Tancan, enerji bağımsızlığı için yenilenebilir enerjide ekipmanların Türkiye’de daha yoğun olarak üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“SEKTÖRÜN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇABA HARCAYACAĞIZ”
Fuarların ekipman üreticileri ve hizmet sağlayıcılarının kendi ürettikleri ürünleri tanıtmakta fırsat sunmanın yanında sektörün sorunlarını iletmek için de bir fırsat sunduğunu kaydeden Tancan, “Bakanlığımıza iletmek istediğiniz, sektörümüzün sorunlarıyla alakalı düzeltilmesi gereken, iyileştirilmesi gereken her ne var ise derli toplu bir şekilde bir elden bize iletebilirseniz bu sorunların çözümü için çaba sarf edeceğimizi buradan da belirtmekte fayda görüyorum” dedi.
Domino Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dilek de fuara yerli ve uluslararası sektör temsilcilerinden yoğun katılım olduğunu belirterek, "Hep birlikte bölgenin ve dolayısı ile ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlamaya devam etmek üzere bu yıl EIF’in 16’ıncısını Gaziantep’te düzenledik. Değerli sponsorlarımıza, kamu-özel tüm destekçilerimize gönülden teşekkürlerimizi sunarız. Güneşin yüksek ve değerli enerjisi ile ekonomide cari açığımızın kapanmasında öncü olmak ve “Mezopotamya’dan bir güneş enerjisi meşalesi yakmak üzere” herkesi fuarımıza davet ediyoruz. Güneş enerjisi ile bölgeden bereket yükseliyor” dedi.
“YEŞİL SANAYİ” VE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ BAŞLICA KONUMUZ!
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yaşanan deprem felaketine değinerek, “Güvenli şehir olmamız için güvenli enerjiyi, enerji güvenliğini temin etmemiz, kendi kendimize yetmemiz gerektiğini gördük” dedi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 16’ıncı EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, yaşanan deprem felaketine değinerek enerji güvenliğinin öneminin altını çizdi. En büyük kara depremi felaketinden çıktıklarını ama artık iyileşme sürecine girdiklerini belirten Şahin, “Güvenli şehir olmamız için güvenli enerjiyi, enerji güvenliğini temin etmemiz, kendi kendimize yetmemiz gerektiğini gördük. Derhal ‘yeşil sanayi’ olmak zorundayız. ‘Yeşil ekonomi’ ve ‘yeşil sanayide’ herkesin, önce kendi fabrikasını yeşile döndürmesinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Yerel güçte ekonomi, doğal afetlere hazırlık ve burada üniversite sanayi işbirliği önemli. Hocalarımız burada. Hocalarımızla birlikte teoriyi pratikle birleştirip oradan gelen bilimsel akılla yolumuzu aydınlatmak bizim en büyük gücümüz oldu” diye konuştu.
"HİDROJENLİ OTOBÜSE GEÇMEK ZORUNDAYIZ"
2011 yılında iklim master planı yaptıklarını belirten Şahin, planla şehrin toprağının, suyunun nasıl kirlendiğini ve önleyici tedbirin nasıl alınacağını belirlediklerini ifade etti. Yenilenebilir Enerji İzleme Merkezi kurduklarını da belirten Şahin, “Biz artık hidrojenli otobüse geçmek zorundayız. Dün genel sekreterliğimizin başkanlığında Güney Kore, Japonya, Almanya ile çalıştık. Hidrojenli otobüse geçebilir miyiz diye bakanlarımızla konuştuk. Yerli ve milli TOGG’unu üreten bu ülke hidrojenli otobüse geçmek zorunda. Köln Belediyesi’ne gittik, 200 hidrojenli otobüse geçmiş. Geçen hafta Duisburg belediye başkanı buradaydı, 100 hidrojenli otobüse geçmiş. Hidrojenin en önemli özelliği depolanabiliyor. Bu o kadar önemli ki… bunu bir an önce hayata geçirmemiz ve ulaşımdaki karbondioksit salımını azaltmamız gerekiyor” dedi.
16. EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı Ve Kongresi Düzenlendi!
Mezopotamya’dan Şimdi “Güneş Enerjisi” İle Sanayide Bereket Yükseliyor!
22 Eylül 2023 - 19:14
YORUMLAR