Bu kapsamda “14 Ekim Dünya Görme Günü” farkındalık yaratmak için Şanlıurfa Mehmet Akif İNAN Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mahmut SUBAŞI yaptığı açıklamada;
Göz hastalıkları son derece sinsi belirti vermeyen hastalıklar olabilir, bu nedenle çocuk yaş grubunda “6” ay erişkin yaş grubunda yılda “1” kez göz hastalıkları uzmanına müracaat etmelerini öneriyoruz, Şeker Hastalığı, Diyabet, Gözde Kanama, Katarak gibi sorunlara neden olup telafisi mümkün olmayan hatta körlükle sonuçlanabilen hastalıklara belirtilere yol açmaktadır. Bu nedenle diyabeti olan hipertansiyonu olan insanların mutlaka Göz Hastalıkları Uzmanına müracaat etmelidir.
Çocuklarda yapılacak görme taramaları Görmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve yetersiz görmesi olan bebek ve çocukları erken dönemde tanımak için tarama yapılıyor. Bu tarama ile tanınabilen hastalıkların başında; şaşılık, kırma kusurları, katarakt ya da göz tembelliği gelmektedir.
0-3 ay bebekler, 36-48 aylık çocuklarda ve ilkokul 1. sınıflarda görme taraması yapılması gereklidir.
Ülkemizde hali hazırda aile hekimlerince Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak görme taraması yapılmaktadır. Aile hekimlerinin gerekli gördüğü durumlarda bebek ve çocuklar göz hastalıkları uzmanlarına sevk edilmektedir dedi.
14 Ekim Dünya Görme Günü
“Dünya Görme Günü” önlenebilir körlük ve görme kusurları konusunda küresel dikkat çekmek için her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü düzenlenen farkındalık günüdür.
14 Ekim 2021 - 17:19
YORUMLAR