Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı Açıkladı! Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye'de Var mı?

Sağlık Bakanlığı, dünya genelinde gündem olan Maymun Çiçeği hastalığına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, “M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır.” Denildi.

Sağlık Bakanlığı Açıkladı! Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye'de Var mı?

Sağlık Bakanlığı, dünya genelinde gündem olan Maymun Çiçeği hastalığına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, “M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır.” Denildi.

Sağlık Bakanlığı Açıkladı! Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye'de Var mı?
15 Ağustos 2024 - 17:10
Reklam
Reklam

Covid-19 pandemisinin etkilerinin henüz atılamadığı bir dönemde viral bir hastalık olarak ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü şu günlerde (Ağustos 2024) acil durum ilanına neden olacak noktada Afrika'da pandemi haline geldi.

 

Sağlık Bakanlığı, konuya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinde yapmış olduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

“14 Ağustos 2024’te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklanmıştır.
Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır.
Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir. Güncel bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.”

 

Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye'de Var mı?

Resmi açıklamalara göre maymun çiçeği virüsünün 2022 yılında Türkiye'de bir kişide gördüğü açıklanmıştı ancak şuan için Türkiye'de bildirilmiş başka bir maymun çiçeği vakası bulunmamaktadır. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun maymun çiçeği virüsü ile ilgili yaptığı açıklamada da Türkiye için herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadığı ifade edildi.

 

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği virüsü, mpox adlı virüsün neden olduğu, kaşıntılı deri döküntüsüyle ortaya çıkan, ateşe neden olan ve insandan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Deri döküntüsü, ateş, lenf düğümlerinde şişme, kas ağrıları ve solunum probleml gibi belirtiler gösteren maymun çiçeği virüsü, insandan insana, bazen de hayvanlardan bulaşabilen bir virüstür. Özel bir tedavisi bulunmayan maymun çiçeği virüsü için kullanılan ilaçlar virüsün meydana getirdiği semptom ve şikayetleri hafifletmeye yöneliktir.

 

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü, bu virüs ile enfekte olmuş kişi ile öpüşme, cinsel birliktelik gibi ten tene temas, damlacıklar yoluyla yayılmasını sağlayan uzun süre yüz yüze yakın mesafede konuşma, virüslü kişinin dokunduğu giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması yolu ile bulaşabilmektedir. Hayvanlardan ise enfekte olmuş hayvanın derisini yüzme, ısırılma, sıvı veya hayvan atığı ile doğrudan temas, çizik atması ve hayvanın etinin yenmesi yoluyla da hayvandan insana bulaşabilmektedir. Mpox virüsünün daha çok görülebileceği hayvanlar sincap, sıçan ve fare gibi küçük yabani hayvanlardır.

 

Maymun Çiçeği Virüsü Şu Yollarla Bulaşır:

 

  • Yüz yüze konuşma esnasında nefes alıp verme
  • Ten teması (dokunma, öpüşme, cinsel ilişki)
  • Uzun süreli yakın temas ile birlikte solunum damlacıklarının yayılması
  • Yatak örtüleri gibi kontamine eşyalarla temas
  • Anneden bebeğe bulaşma, gebelik ve doğum sırasında ve sonrası yakın temaslada çocuğa bulaşabilir.
  • Hayvanların salyaları, çırmalaması, ısırması veya o hayvanın etinin yenmesi de hayvandan insana bulaşma yoludur.
  • Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir?
  • Maymun çiçeği virüsü belirtileri, döküntü, ateş, boğaz ağrısı, lenf düğümlerinde şişme, baş ağrısı ve kas ağrılarıdır. Hastalığın neden olduğu döküntüler kaşıntılı olup, genellikle yüz bölgesinde başlar, avuç içi ve ayak tabanları da dahil olmak üzere vücuda yayılır.
İşte Maymun Çiçeği Virüsünün Neden Olduğu Belirtiler:

 

Yüzde, ağız içinde ve el, ayak, göğüs, genital bölge veya anüste sivilce veya kabarcıklara benzeyen döküntü.

 

  • Ateş
  • Lenf düğümlerinde şişme
  • Halsizlik
  • Kas ve sırt ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Solunum yolları problemleri (öksürük, burun tıkanıklığı)
  • Üşüme ve titreme
Maymun çiçeği virüsünde görülen döküntü, ağrılı olabilen düz, kırmızı şişlikler olarak ortaya çıkabilir. Daha sonra oluşan bu şişlikler irinle dolan kabarcıklara dönüşür ve daha sonra bu kabarcıklar kabuklanır ve düşer. Tüm süreç iki ila dört hafta sürebilir. Bu süreç tamamlanana, yani döküntüler kabuklanıp düşene kadar virüsü bulaştırabilir durumda olursunuz.

 

Maymun Çiçeği Virüsü Öldürür Mü?

Çiçek hastalığına göre daha hafif seyreden maymun çiçeği virüsünde ölüm nadiren görülse de, evet ölümle sonuçlanan vakalarda bulunmaktadır. Ama semptomlarından birini göstermeniz durumunda hızlıca bir doktora görünmeniz durumunda iyileşme şansınızda yüksektir.

 

Maymun Çiçeği Virüsü Ne Kadar Sürede İyileşir?

Maymun çiçeği virüsünün iyileşme süresi, normal seyri olan yaklaşık iki ila dört haftadır. Virüse maruz kaldığınızda döküntülerin kuruyup düşmesi, hastalığın genelde geçtiği anlamını taşır.