Reklam
Reklam

Kahve Aslında Vücudu Kurutuyor mu?

Kahve, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki milyonlarca insanın vazgeçilmez içeceğidir. Bu kafein sarsıntısı size enerji artışı sağlar, sabahları uyanmanıza veya öğleden sonraki durgunluğu atlatmanıza yardımcı olur. Ancak kafein idrar söktürücüdür ve birçok insanın şu soruyu sormasına neden olur: Kahve vücudunuzun susuz kalmasını sağlar mı?

Kahve Aslında Vücudu Kurutuyor mu?

Kahve, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki milyonlarca insanın vazgeçilmez içeceğidir. Bu kafein sarsıntısı size enerji artışı sağlar, sabahları uyanmanıza veya öğleden sonraki durgunluğu atlatmanıza yardımcı olur. Ancak kafein idrar söktürücüdür ve birçok insanın şu soruyu sormasına neden olur: Kahve vücudunuzun susuz kalmasını sağlar mı?

Kahve Aslında Vücudu Kurutuyor mu?
18 Haziran 2024 - 10:18
Reklam
Reklam

Kahve, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki milyonlarca insanın vazgeçilmez içeceğidir. Bu kafein sarsıntısı size enerji artışı sağlar, sabahları uyanmanıza veya öğleden sonraki durgunluğu atlatmanıza yardımcı olur. Ancak kafein idrar söktürücüdür ve birçok insanın şu soruyu sormasına neden olur: Kahve vücudunuzun susuz kalmasını sağlar mı?

 

Dehidrasyon, kahve dehidrasyonu bağlantısı ve günlük kahve limiti hakkında daha fazla bilgi edinin.

 

Dehidrasyonu anlamak

  • Dehidrasyon, sıvı dengenizin bozulduğu anlamına gelir . Sıvı kayıpları sıvı alımını aşar ve vücudun normal fonksiyonlarını etkiler. Dehidrasyon bebeklerde, çocuklarda ve yaşlı yetişkinlerde potansiyel olarak hayatı tehdit edicidir.
  • İnsan vücudunun %50'den fazlası sudan oluşur ve her hücrenin çalışması için suya ihtiyacı vardır. Yeterli su olmadan hücreler, dokular ve organlar düzgün çalışmaz.
  • Hastalıklar, aşırı terleme ve yetersiz sıvı alımı dehidrasyona neden olabilir. Yeterli sıvı almadığınızda vücudunuz bunu size bildirme konusunda çok iyidir. Susadıysanız susuz kalmışsınızdır ve su içmeniz gerekir.
Dehidrasyonun diğer belirtileri ve semptomları şunları içerir:

 

  • Kuru ağız
  • Koyu sarı idrar
  • Tükenmişlik
  • Baş ağrıları
  • Baş dönmesi
  • Kuru cilt
Her gün ne kadar suya ihtiyacınız olduğu yaşa, kiloya, aktivite düzeyine, hava durumuna ve genel sağlığa bağlıdır. Kadınlar için Diyet Referans Alımı (DRI) günde 2,7 litre (11 bardak), erkekler için ise günde 3,7 litredir (16 bardak).

 

Günlük su ihtiyacınızı yiyecek ve içeceklerle karşılayabilirsiniz. Günlük sıvı alımının yaklaşık %20-30'unun yiyeceklerden geldiği tahmin edilmektedir .

 

Kahve sizi susuz bırakır mı?

Kafein, kahvenin dehidrasyonu efsanesinin ardındaki maddedir. Bir fincan kahve, idrara çıkmayı artıran hafif bir idrar söktürücü olan yaklaşık 90-200 miligram kafein içerir .

 

Vücudunuz kahvenizdeki kafeini hızla emer ve 30 dakika içinde kendinizi uyanık ve enerji dolu hissedersiniz. Ayrıca kan basıncını ve kalp atış hızını kısa süreliğine artırabilir. Vücudunuz kafeini depolayamaz ve karaciğer kafeini kan dolaşımından uzaklaştırır ve atılması için böbreklere gönderir.

 

Kafein böbreklerdeki su-tuz dengesini etkileyerek idrar üretiminde bir artışı (diürez) ve idrarda sodyum atılımında bir artışı (natriürez) tetikler. Bu etkiler idrara çıkmada kısa süreli bir artışa neden olur ve birçok insanın kahveyi dehidrasyonla ilişkilendirmesinin nedeni de budur. Ancak idrara çıkmanın artmasıyla kaybedilen sıvı miktarı dehidrasyona neden olacak kadar yeterli değildir.

 

Ek olarak vücudunuz kafeinin idrar söktürücü etkilerine karşı bir tolerans geliştirir. Düzenli bir kahve içicisiyseniz, idrara çıkmanın artması nedeniyle kaybettiğiniz sıvı miktarı ihmal edilebilir düzeydedir. Ayrıca, günlük kahve alımınız sıvı alımına ve sıvı dengesine fayda sağlayabilir .

 

Kahve ve diğer içeceklerin idrar söktürücü etkileri

PLoS One'da yayınlanan 2014 tarihli bir araştırma, bir grup erkek kahve içicisinde toplam vücut suyunu ölçerek kahvenin nemlendirici etkilerini suya karşı karşılaştırdı. Araştırmacılar, erkeklerin kahve mi yoksa su mu içtiğine bakılmaksızın toplam vücut su içeriğinde anlamlı bir fark bulamadılar. Orta miktarda kahve içmenin (günde 3-6 fincan) düzenli kahve içenler için su kadar nemlendirici olduğu sonucuna vardılar .

 

Aslında, The American Journal of Clinical Nutrition'da (AJCN) yayınlanan 2016 tarihli bir araştırmaya göre kahve, sade su ile neredeyse aynı hidrasyon indeksine sahiptir.

 

İçecek hidrasyon indeksi

Bununla birlikte, günde altı veya daha fazla fincan kahve tüketmek (kafein tüketimini 500 miligram veya daha fazlasına çıkarmak), düzenli kahve içenlerde idrar çıkışında kısa süreli bir artışa neden olabilir. Yine de idrar çıkışındaki artış dehidrasyona neden olmaz.

 

Günlük kahve alımını 3-5 fincanla sınırlayan çoğu insanda sağlık risklerinin minimum düzeyde olduğu söyleniyor . Günlük limitin nedeni kafein olsa da orta düzeyde kahve tüketiminin sağlığa faydalı olduğu gösterilmiştir .

 

Kahve , uzun ömürlülük ve belirli hastalık risklerinin azaltılmasıyla bağlantılı antioksidanlar gibi sağlığı teşvik eden birçok bileşikle doludur .

 

Susuz kalırsam kahveden kaçınmalı mıyım?

Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), dehidrasyonu önlemek için kafeinden kaçınılmasını önermektedir . Hafif derecede susuz kaldıysanız su içirin. Orta derecede susuz kaldıysanız, sporcu içeceği gibi elektrolit değişimi sağlayan bir içecek için.

 

Araştırmalar, oral rehidrasyon solüsyonunun ve yağsız sütün en iyi nemlendirici içecekler olduğunu gösteriyor.

 

Kahve günlük sıvı alımıma sayılır mı?

Kahve düzenli bir alışkanlıksa, bunu günlük sıvı alımınıza dahil edebilirsiniz. Daha önce bahsedilen AJCN çalışmasına göre kahve, su ile aynı nemlendirici etkiye sahiptir.

 

Ancak günlük sıvı alımınızın çoğunu su oluşturmalıdır . Kahve önemlidir, ancak bir fincan kahvenizi hafif ve tatlı seviyorsanız günlük kalori alımınıza da katkıda bulunabilir. Frappuccino ve macchiato gibi süslü kahve içecekleri ise ihtiyacınız olmayan şeker ve yağ içerir.

 

Siyah kahve, sade çay, maden suyu ve şekersiz aromalı sular günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamak için iyi içecek seçenekleridir .

 

Kahve tüketimi kuralları

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), sağlıklı yetişkinlerin günde 400 miligrama kadar kafeini veya günde yaklaşık 3-5 fincan kahveyi güvenle tüketebileceğini söylüyor .

 

Ancak aritmi (düzensiz kalp atışı) gibi bir sağlık sorununuz varsa veya hamileyseniz, doktorunuz sağlık risklerini azaltmak için kafein tüketimini sınırlamanızı önerebilir.

 

Çok fazla kahve ve dolayısıyla çok fazla kafein içmek uyku güçlüğü, baş ağrısı veya reflü gibi yan etkilere neden olabilir .

 

Kafeinsiz kahve, kahve içmeyi seven ancak kafeini sınırlamak isteyenler için bir seçenektir. Ancak kafeinsiz kahve %100 kafeinsiz değildir .

 

Kahve içtikten sonra neden susuz kaldığımı hissediyorum?

Düzenli bir alışkanlık değilse, kahve içtikten sonra kendinizi susuz kalmış hissedebilirsiniz, dolayısıyla kafeinin hafif idrar söktürücü etkilerine karşı daha duyarlı olursunuz. Kahve ayrıca ağız kuruluğuna neden olan büzücü maddeler de içerir. Bu nedenle, kahve dehidrasyonunuz, gerçek dehidrasyon değil, büyük olasılıkla ağzınızdaki rahatsız edici kuruluk hissinden kaynaklanmaktadır. Su içmek ağzınızdaki kuruluğu hafifletebilir.

 

Sadece kahve içerseniz ve su içmezseniz ne olur?

Sadece kahve içerseniz ve su içmezseniz çok fazla kafein içebilir veya günlük sıvı ihtiyacınızı karşılayamayabilirsiniz. Yetişkinlerin günde 11-16 bardak sıvıya ihtiyacı vardır. Günlük kahve limiti günde 3-5 fincandır. Yeterli sıvı içmemek dehidrasyona neden olur.

 

Her gün kahve içsem sorun olur mu?

Her gün kahve içmek güzeldir. Günlük kahve alımı, kafeinin idrar söktürücü etkilerine karşı toleransı artırır. Kahve aynı zamanda antioksidanlar ve fitokimyasallar gibi sağlığı teşvik eden diğer bileşikler açısından da zengindir ve düzenli tüketim sağlığı ve uzun ömürlülüğü artırabilir.

 

Temel çıkarımlar:

 

  • Dehidrasyon, normal vücut fonksiyonunu etkileyen, sıvı dengesini koruyacak kadar su içmediğiniz anlamına gelir.
  • Kahvedeki kafein hafif bir idrar söktürücüdür ancak dehidrasyona neden olması muhtemel değildir.
  • Susuz kaldığınızda, yeniden su sağlamak için su veya elektrolit içeceği içmelisiniz.
  • Sağlıklı yetişkinlerin kafein tüketimini günde 400 miligramla sınırlaması gerekir; bu da yaklaşık 3-5 fincan kahveye eşdeğerdir.