Reklam
Reklam

Intel, Yapay Zeka Pazarında Savaşacak Yeni Teknolojiyi Duyurdu

Intel, Salı günü bankacılığının çip üreten rakiplerine karşı kaybettiği zemini telafi edecek yeni teknolojiler konusunda perdeyi kaldırdı.

Intel, Yapay Zeka Pazarında Savaşacak Yeni Teknolojiyi Duyurdu

Intel, Salı günü bankacılığının çip üreten rakiplerine karşı kaybettiği zemini telafi edecek yeni teknolojiler konusunda perdeyi kaldırdı.

Intel, Yapay Zeka Pazarında Savaşacak Yeni Teknolojiyi Duyurdu
07 Haziran 2024 - 18:23
Reklam

Intel, Salı günü bankacılığının çip üreten rakiplerine karşı kaybettiği zemini telafi edecek yeni teknolojiler konusunda perdeyi kaldırdı.

 

Tayvan'daki yıllık Computex fuarında şirket, veri merkezleri için yeni nesil işlemcilerini, yapay zeka hızlandırıcı kitlerinin fiyatlarını ve yapay zeka bilgisayar çipi mimarisini duyurdu.

 

Intel, yeni Xeon 6 işlemcilerinin, veri merkezindeki yüksek yoğunluklu, ölçeklenebilir iş yükleri için önceki çip nesillerine göre daha fazla performans ve daha fazla güç verimliliği sunmasıyla övündü.

 

Intel'e göre, Taipei etkinliğinde tanıtılan Gaudi 2 ve Gaudi 3 AI hızlandırıcı kitlerinin ayırt edici özelliği, rakip platformların üçte biri maliyetindeki yüksek performanstır.

 

Intel yaptığı açıklamada, "Xeon işlemcilerin Gaudi AI hızlandırıcılarıyla bir sistemdeki birleşimi, yapay zekayı daha hızlı, daha ucuz ve daha erişilebilir hale getirmek için güçlü bir çözüm sunuyor" dedi.

 

Yeni Nesil Yapay Zeka Bilgisayarları

PC cephesinde şirket, yeni nesil AI bilgisayarlara öncülük ettiğini düşündüğü Lunar Lake'in temelini oluşturan, tavizsiz uygulama uyumluluğu ve düşük güç tüketimiyle (önceki çip nesillerine göre %40'a kadar daha düşük) mimariyi açıkladı.

 

Intel Ay Gölü

Rob Enderle şunları söyledi: "Bu, Intel çalışanlarının son on yılda yapılan hataları tersine çevirmek için inanılmaz derecede sıkı çalıştıklarını ve etkileyici bir ilerleme kaydettiklerini, ancak yarışın henüz bitmediğini ve Intel'in rakiplerinin de eşit derecede odaklandığını ve iyi performans sergilediğini gösteriyor." Bend, Ore'da bulunan bir danışmanlık hizmetleri firması olan Enderle Group'un başkanı ve baş analisti .

 

TechNewsWorld'e "Rekabetin sonucu kimin ilk önce tökezlediğine bağlı olabilir ve bu satıcıların hiçbiri şu anda tökezlemiyor" dedi.

 

Pensilvanya Üniversitesi Mühendislik Profesörü Benjamin Lee , "Intel geniş bir strateji tanımladı ve bunu çok iyi uyguluyor" diye ekledi .

 

TechNewsWorld'e şunları söyledi: "Özellikle Xeon, Gaudi ve Ultra gibi tüm bu işlemci tasarımları geliştirildi ve planlanandan önce teslim edilmesi bekleniyor."

 

Tam Spektrum Erişimi

Intel CEO'su Pat Gelsinger, Intel'in yarı iletken üretiminden bilgisayar, ağ, uç ve veri merkezi sistemlerine kadar yapay zeka pazarının tüm yelpazesinde yenilik yapan dünyadaki tek şirketlerden biri olduğunu savundu.

 

"En yeni Xeon, Gaudi ve Core Ultra platformlarımız, donanım ve yazılım ekosistemimizin gücüyle birleşerek, müşterilerimizin önümüzdeki muazzam fırsatları en üst düzeye çıkarmak için ihtiyaç duyduğu esnek, güvenli, sürdürülebilir ve uygun maliyetli çözümleri sunuyor" dedi. Bir açıklamada.

 

Bu tam kapsamlı erişim, Intel'in "Yapay Zeka her yerde" vizyonunu gerçekleştirmesine yardımcı olacak. Forrester Kıdemli Analisti Alvin Nguyen, TechNewsWorld'e şunları söyledi: "Yapay zeka her yerde, farklı boyutlarda üretken yapay zekanın norm olduğu ve Nvidia'nın üstün performans yaklaşımına ve giderek daha büyük modellere ve verilere uygulandığına dair akıllı bir bahistir."

 

Bu tür bir erişim aynı zamanda yapay zeka yazılım üreticilerinin de ilgisini çekiyor. J.Gold Associates'in kurucusu ve baş analisti Jack E. Gold , "Bu bir avantaj çünkü benzersiz bir mimariye sahip, yani teorik olarak bilgisayardan veri merkezine kadar çalışan bir uygulamaya sahip olabilirsiniz" dedi. Northborough, Massachusetts'te bulunan BT danışmanlık şirketi.

 

TechNewsWorld'e şunları söyledi: "Akıllı telefondaki Arm çipinden bir uygulamayla veri merkezindeki Nvidia çipine geçiş yapıyorsanız, iki farklı mimariyle çalıştığınız için çok fazla çaba harcamanız gerekir."

 

Intel Pazar Payını Yeniden Kazanmaya Çalışıyor

Altıncı nesil Xeon çipiyle Intel, veri merkezi pazarında kaybettiği payının bir kısmını geri kazanmayı umuyor. Reuters'e göre Intel'in x86 yongaları pazarındaki payı geçen yıl yüzde 5,6 puan düşerek %76,4'e geriledi; AMD şu anda pastanın %23,6'sını elinde tutuyor.

 

Penn'den Lee, "Veri merkezi bilişimi Intel'in en önemli pazarıdır ve performans ve güç verimliliğinde devam eden ilerlemeler kritik öneme sahip olacaktır" dedi.

 

"Endişe, Xeon gibi genel amaçlı işlemci tasarımının giderek metalaşmasıdır" diye devam etti. "Sektördeki mühendisler bu tasarımları nasıl tanımlayacaklarını ve geliştireceklerini biliyor."

 

"Ayrıca," diye ekledi, "performans ve güçteki avantajlar yalnızca tasarıma değil aynı zamanda bu tasarımı oluşturmak için kullanılan transistörlere de bağlıdır. AMD gibi rakipler de veri merkezi işlemcileri tasarlıyor ve bunları gelişmiş transistörlerle üretiyor, bu da bu alanda rekabetin artmasına yol açıyor."

 

Küresel bir pazar araştırma şirketi olan IDC'de yarı iletken analisti olan Shane Rau, yeni Xeon yongalarının her biri farklı performans ve güç tüketimi kombinasyonları sunan 6700 ve 6900 serisi olmak üzere iki çeşitte geldiğini belirtti. TechNewsWorld'e şunları söyledi: "Bu ürün segmentasyonu, son kullanıcı iş yüklerinin çeşitlendiğini ve son kullanıcının sahip olduğu iş yüküne bağlı olarak öncelikle performansa veya performans ile güç tüketimini dengelemeye ihtiyaç duyabileceğini kabul ediyor."

 

"Yani," diye devam etti, "Intel hizmet verebileceği iş yükü türlerini genişletiyor ve AMD'nin CPU'ları ve GPU'ları ve Nvidia'nın sunucu GPU'ları da dahil olmak üzere diğer veri merkezi işlemci türlerinin satıcılarına karşı rekabetçi konumunu geliştirmeye çalışıyor."

 

"Daha spesifik olarak Intel, sunucu mikroişlemcilerini daha fazla AI tabanlı iş yükünü kendi başlarına üstlenecek şekilde konumlandırmaya çalışıyor, böylece son kullanıcılar bu iş yüklerini hızlandırmak için ayrı bir sunucu GPU'su satın almaları gerektiğini hissetmeyecekler" dedi.

 

Ay Gölü İçin Büyük Umutlar

Intel'in Lunar Lake için de büyük umutları var. Las Vegas'taki SmartTech Research'ün başkanı ve baş analisti Mark N. Vena, TechNewsWorld'e şöyle konuştu: "Intel'in, Lunar Lake'in onları Qualcomm ve AMD'ye karşı tekrar liderlik konumuna getirebileceğine inanmak için nedenleri var."

 

Kendisi, Lunar Lake yongalarının, donanım düzeyinde gelişmiş yapay zeka entegrasyonuna sahip olduğunu, yapay zeka iş yükleri için optimize edildiğini ve bu yongaların AMD ve Nvidia'nın daha geleneksel yaklaşımlarından farklı olduğunu açıkladı.

 

Vena, mimarinin aynı zamanda enerji verimliliğine odaklanarak watt başına üstün performans vaat ettiğini, sürekli iş yüklerinde potansiyel olarak AMD'nin Ryzen ve Nvidia'nın Grace CPU'sunu geride bıraktığını ve Nvidia'nın CUDA ve AMD'nin ROCm platformlarıyla doğrudan rekabet eden AI geliştirme için kapsamlı bir yazılım ekosistemi tarafından desteklendiğini ekledi. .

 


"Öncelikle veri merkezi uygulamalarını hedefleyen Nvidia'nın aksine, Lunar Lake yongaları tüketici bilgisayarları için tasarlandı ve yapay zeka destekli uygulamaları günlük kullanıcılar için daha erişilebilir hale getiriyor" dedi. "Intel'in Lunar Lake'e yönelik hamlesi, AMD ve Nvidia'ya, tüketici ürünlerinde yapay zeka entegrasyonunu geliştirme konusunda baskı uygulayabilir ve yapay zekalı bilgisayar pazarında rekabeti ve yeniliği artırabilir."

 

Gold, iki ila üç yıl içinde piyasadaki bilgisayarların yüzde 65 ila yüzde 75'inin yapay zeka destekli olacağını, hatta makinelerini yükselttikçe kuruluşlarda bu oranın daha da artacağını öngördü. "Dolayısıyla Intel'in bu alanda ne yaptığı önemli" dedi.

 

"Fakat Lunar Lake sadece yapay zekadan ibaret değil" diye ekledi. "Bu, güç gereksinimlerini önemli ölçüde azaltmakla ilgili çünkü [tüketiciler] haftada iki gün, üç gün dayanabilen pillere sahip ince ve hafif makineler istiyor."

 

Yapay Zekanın Geleceğinde Güç Eksikliklerinin Ele Alınması

San Francisco'daki bir araştırma ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı olan Work3 Institute'un kurucu ortağı ve CEO'su Deborah Perry Piscione, gücün yapay zekanın geleceğinde baş döndürücü bir sorun olacağını belirtti . TechNewsWorld'e "En önemli yatırımlardan birinin 40 yıllık enerji altyapımıza yapılması gerekecek" dedi.

 

"Politika yapıcıların yapay zeka gelişimini destekleme konusunda hızlı hareket etmeleri ve yarı iletken fabrikalarında olduğu gibi sekiz topun arkasında kalmamaları gerekecek" diye devam etti. "Hepimiz Kovid sırasında yarı iletken kıtlığının bedelini ödedik ve bedelini enerji şebekemizde ödemeye devam edeceğiz."

 

"Yapay zeka gelişiminin başarısı ve onu kullanma yeteneğimiz şu anda büyük bir 'eğer'" dedi.