Kocaeli’deki okulların deprem analiz raporlarını ve Kocaeli’nin eğitim durumunu Milli Eğitim Bakanına soran YSP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’na Bakan Tekin’den cevap geldi.
YSP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e verdiği soru önergesi şöyle:
Basında yer alan bilgide :“Kocaeli'de 2000 yılından önce inşa edilen 147 okul binasında yapılan Analiz ve İnceleme (Göz taraması, karot ve zemin) çalışmalarına Mart başında başlayan, haziran sonunda tamamlanan, yaklaşık 20 gün önce Milli Eğitim Bakanlığına gönderilen yıkılacak ya da güçlendirilecek okul binalarının listesinin yer aldığı Deprem Analiz Raporlarına. Yıkılacak ya da güçlendirilecek okul binalarının bulunduğu dosya günlerdir Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğünde bekliyor. Türkiye'nin deneyimli, birikimli ve başarılı teknik elemanların görev yaptığı Kocaeli MEB İnşaat ve Emlak Şubesince hazırlanan raporun geciktirilmesine anlam veremiyorum. İstanbul depremi ayak seslerinin duyulduğu bugünlerde bakanlık yetkililerinin karar vermek için ne beklediğini doğrusu merak ediyorum. Defalarca, depremin şakası olmadığını, Deprem Analiz Raporları konusunda karar verilmesini, geciktirmenin telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını yazdım. Umarım, bu sefer ertelenmez, gereği yapılır! Kocaeli’de yıkılacak ve güçlendirilecek okulların listesi açıklanmazken milli eğitim bakanlığı Kocaeli milli eğitim il müdürü, yardımcısı ve şube müdürünü Ankara'ya çağırdı. Salı sabahı müdür Ömer Akmanşen ve ekibi, koltuklarının altında 2000 yılından önce inşa edilen 147 okul binasında yapılan Analiz-İnceleme ve sonrası hazırlanan Deprem Analiz Raporlarının bulunduğu klasörlerle İnşaat ve Emlak Genel Müdürünün kapısını çalacaklar. 20 gün önce gönderdikleri raporlarda yazılanları bir kez de sözlü olarak anlatacaklar. Yıkılacak ve güçlendirilecek yaklaşık 30 kadar okulu belirleyecekler. Bakanlık yetkililerine yıkım ve güçlendirme gerekçeleri iyi anlatılırsa Kocaeli'den Ankara'ya gönderilen Deprem Analiz Raporları listesinin aynen onaylanacağını düşünüyorum Söz konusu deprem ve yıkılacak okullardaki öğrencilerle öğretmenlerin hayatı ise “bütçe, ödenek, tasaruf gerekçeleriyle listelerde değişiklik yapılacağına ihtimal vermiyorum. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin konunun aciliyeti nedeniyle hassas davranacaklarına, gereğini yapacaklarına inanıyorum.” ifadeleri yer almıştır.
Bu bağlamda;
1.Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?
2.Eğer bu iddialar doğruysa konu ile ilgili bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
3.Eğer bu iddialar doğruysa öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ve okullarda çalışanların yaşayabilecekleri mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla yapılmış çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
4.Bahsi geçen konu ile ilgili rapor bakanlığınız tarafından ne zaman açıklanacaktır?
5.Kocaeli ilinde olası bir depreme karşı güçlendirilmesi gereken okul sayısı kaçtır?
6.Kocaeli ilinde olası bir depreme karşı güçlendirilmesi gereken okulların güçlendirme çalışmalarına ne zaman başlanılacaktır?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Gergerlioğlu’nun soru önergesine verdiği cevap şöyle;
Bakanlığımızca, 2000 yılı öncesinde (özellikle 1998 Deprem Yönetmeliği öncesinde) yapılmış ve kullanım ömrünü doldurmamış binaların tahkiklerinin yapılmasına öncelik verilmekle birlikte, riskli olabileceği değerlendirilen binaların deprem tahkikleri yaptırılmaktadır. Yapılan tahkikler sonucu, güncel mevzuata göre, deprem etkisi altında sağlaması gereken performans değerini gösteremeyeceği teknik olarak tespit edilen binalardan güçlendirilmesi teknik ve ekonomik açıdan uygun olanlar boşaltılarak güçlendirilmekte; güçlendirilmesi teknik ve ekonomik olarak mümkün olmayanlar boşaltılarak yıkılmakta ve yenisi yapılmaktadır.
Eğitim yapılarına ilişkin tahkik, güçlendirme ve yeniden yapım çalışmalarının büyük bir bölümü yerelde Valiliklerce planlanarak gerçekleştirilmektedir. Valiliklerce yaptırılan tahkik çalışmalarmm sonuçlarma göre güçlendirilme ya da yıkım ihtiyacı tespit edilen eğitim binaları Bakanlığımızca değerlendirilmekte, yıkımı uygun görülen eğitim binalarının yerine ihtiyaç dâhilinde yenilerinin yapılmasına Yatmm Programları kapsamında öncelik verilmekte, güçlendirilmesi uygun görülen eğitim binaları Valiliğin güçlendirme programına alınmaktadır.
Kocaeli Valiliği tarafından eğitim binalarında yaptırılan tahkik sonuçları Bakanlığımızca değerlendirilmiş, güçlendirilecek ve yıkımı yapılacak binalar belirlenmiştir. Valilik tarafından okullann tahliyesi gerçekleştirilecek, yıkımı gereken okulların yıkımı sağlanacak, güçlendirilecek okulların projeleri hazırlatılarak güçlendirme çalışmaları başlatılacaktır. Ayrıca yıkılan okulların yeniden yapım ihtiyacına ilişkin analiz çalışması Valilik tarafından yapılacaktır.
Kocaeli Valiliğince konuya ilişkin olarak: 06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Kocaeli genelinde mühendislik dalında hizmet vermekte olan gerçek kişi veya firmaların bu bölgeye intikal etmelerine rağmen okul binalarımn deprem performans çalışmalarının hiç aksamaya mahal vermeden ele alındığı ve sonuçlandırıldığı, 2000 yılı öncesi yapılan 139 okul binasının olası bir deprem felaketine karşı performans çahşmalarımn değerlendirilmesi için Bakanlığımız yetkilileri ile yapılan toplantıda tahliye edilecek okul binalarımn belirlendiği, buna göre 28 okul ve I lojman binasımn yıkımına karar verildiği, tahliye edilen okul binalarının yerine yeni yapılacak okulların yık-yap kapsamında 2024-2026 Devlet Yatırım Programlarına dâhil edilmesi yönünde çalışmaların başlatıldığı. İlde yapılan toplantı sonucunda, yıkımına karar verilen okullarda eğitim-öğretime devam eden öğrencilerin hangi okullara nakledileceğinin tespit edildiği ve çalışmaların başlatıldığı, nakil işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğu. Gerek güçlendirme ve gerekse de yıkım kararı verilen okul binalarının bu yıl itibariyle projelerinin hazırlanarak 2024 yılında yapımlarına başlanılması hedeflendiği belirtilmiştir.
YSP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e verdiği diğer soru önergesi şöyle:
Basında yer alan bilgide :“ İstanbul Üniversitesi tarafından hazırlanan “İller Arası Rekabet Endeksi” sonuçlarına göre, Kocaeli, rekabetçi kentler arasında altıncı oldu. Kocaeli'nin eğitim ve tarım karnesi ise çok kötü. Kocaeli bir önceki yıl hazırlanan listede 4. sırada yer alıyordu. İller Arası Rekabet Endeksi verilerine göre, Kocaeli tarım alanında 81 il içinde 76. sırada yer aldı. Kocaeli eğitim konusunda da kötü bir yerde kendine yer buldu. Kocaeli eğitim listesinde 51. sırada. Yüksek öğretimde de Kocaeli 32 sırada yer alırken, sağlık ve turizmde ise 19. sırda bulunuyor.” ifadeleri yer almıştır.
Bu bağlamda;
1.Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?
2.Kocaeli'nin eğitim alanında 51. sırada yer aldığı iddiası doğru mudur? Eğer doğrusu ise diğer illere göre Kocaeli'nin bu kadar geri sıralarda olmasının sebepleri nelerdir?
3.Kocaeli'yi eğitim alanında ileri seviyelere taşımak için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
4.Konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mı? Açılmış bir soruşturma varsa akıbeti ne durumdadır?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Gergerlioğlu’nun soru önergesine verdiği cevap şöyle;
Kocaeli Valiliğince konuya ilişkin olarak: Soru önergesinde bahsedilen raporun; illerin eğitim göstergeleri olarak kabul gören unsurlardan ziyade, demografik yapının etkisiyle oluşan duruma odaklandığından, bir ilin eğitim durumundan ziyade demografik özelliklerinin eğitime olan etkilerini ortaya koyduğu, İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan; Şehir Araştırma Notları, İller Arası Rekabet Endeksinin yayımlandıktan sonra İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından incelendiği,
Söz konusu rapor, şehirleri eğitim alanında yapılan çalışmalar, ulusal ve uluslararası projeler, öğrencilerin akademik başarıları ve sosyal duygusal gelişim gibi alanlardan ziyade demografik olarak değerlendiren bir çalışma olduğu, okul başına düşen öğrenci, öğretmen başına düşen öğrenci gibi tamamen demografik özelliklere göre bir sınıflandırmanın yapıldığı, rapor ayrıntılı olarak incelendiğinde nüfusu yoğun illerin eğitim endeksi sıralamasında altlarda olduğu, göç veren ve öğrenci sayısı düşük olan illerin daha üst sıralarda olduğunun görüldüğü,
Bütün bu gerekçelerle söz konusu rapora istinaden Kocaeli ilinin eğitimdeki başarısının düşük olduğunu söylemenin yanlış bir çıkarım olacağı,
Kocaeli ilinin gerek eğitim alt yapısı, gerekse ulusal ve uluslararası alanda yapmış olduğu projeler ile eğitimin niteliğine yönelik çalışmalarıyla başarılı bir il olduğu ve eğitimin niteliğini arttırmaya yönelik çalışmaların devam etmekte olduğu,
Bu ve benzeri raporların Î1 Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından takip edilerek incelendiği ve ilgili kurullarda titizlikle değerlendirildiği belirtilmiştir.