Zeki YILDIRIM'dan belediyelere 6 Maddelik Öneri
Kentsel Dönüşüm uzmanı, inşaat mühendisi Zeki Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda belediyelere 6 maddelik öneri sundu.
Şanlıurfa’nın önemli iş adamlarından, Kentsel dönüşüm uzmanı Zeki Yıldırım süreçle ilgili önemli önerilerde bulundu.
Yıldırım'ın önerileri şöyle:
Seçimler yapıldı, Yerel yönetim (Belediye) kurulları seçildi. Yerel yönetimlerde yeni bir reorganizasyon sürecinin gerekliliğini tartışmaya gerek yok sanırım. Zaten başladı bile! Ancak bu yapılırken bazı önemli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.
1-Mevcut idari yapı gözden geçirilmeli ve gerekiyorsa revize edilmelidir. Bu yapı içindeki departmanlar, birimler ve görev dağılımları yeniden düzenlenmelidir. Bu konuya teknik yaklaşılmalı ve görev dağılımlarında mutlaka liyakat esas alınmalıdır.
2-Performans göstergeleri kullanılarak Yerel yönetimlerin sunduğu mevcut hizmetlerin etkinliği ve verimliliği değerlendirilmeli, hizmet kalitesi ve bu hizmetler yapılırken oluşan maliyetler incelenmeli, mümkünse maliyet düşürücü çözümler geliştirilerek aynı hizmetlerin daha düşük maliyetlerle yapılması sağlanmalıdır.
3-Yerel yönetimin mali durumu değerlendirilmeli ve reorganizasyon sürecinde bütçe dengesi gözetilmeli, bundan taviz verilmemelidir. Harcamaların etkin yönetimi ve gelir artırıcı önlemler de düşünülmelidir.
4-Mevcut personel yapısı, çalışanların yetkinlikleri ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak personel politikaları belirlenmelidir. Gerekirse eğitim ve gelişim programları düzenlenmelidir.
5-Yerel halkın ihtiyaçları ve beklentileri göz önünde bulundurularak hizmet sunumunda optimizasyon sağlanmalıdır. Vatandaş memnuniyeti ve katılımı ön planda tutulmalıdır. Mahalle muhtarının da içinde bulunduğu mahalle meclisleri kurularak Halkın yerel yönetim hizmetlerine kolektif katılımı sağlanmalıdır.
6-Yenilikçi teknolojilerin kullanımıyla hizmet sunumunda verimlilik artırılmalı ve dijital dönüşüm süreçleri değerlendirilmelidir. Etkin,verimli ve şeffaf bir kalite yönetim sistemi kurulmalı ve işletilmelidir. Böylece belediyeye bağlı tüm birimler arasında hızlı bir koordinasyon sağlanacaktır.
Bu kriterlerin dikkate alınması, yerel yönetimlerin daha etkin ve verimli bir şekilde hizmet sunmasına ve toplumun beklentilerini karşılamasına yardımcı olacaktır.