Zeki yıldırım 17 Ağustos'un yıl dönümünde deprem ile ilgili bir açıklama yayınladı

17 Ağustos 2019 - 14:02

Kentsel dönüşüm uzmanı Zeki yıldırım 17 Ağustos'un yıl dönümünde deprem ile ilgili olarak haber sitemiz aracılığıyla bir açıklama yayınladı.

Kentsel dönüşüm uzmanı ve Şanlıurfa inşaat mühendisleri (İMO) odası eski başkanı Zeki yıldırım, 17 Ağustos’un yıl dönümünde deprem ile ilgili bir açıklama yayınladı. Zeki Yıldırım, 17 Ağustos depremi nedeniyle bir mesaj yayınlayarak hem depremde hayatını kaybedenleri andı, hemde depreme karşı tebirli olması konusunda uyarıda bulundu.

İşte Zeki Yıldırımın urfaradikal.com haber sitemize verdiği Mesaj:

17Ağustos'un 20. yılında yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Deprem doğanın en yıkıcı felaketlerinden biridir ve ülkemizin deprem kuşağında bir ülke olduğu gerçeğini unutmamalıyız. Deprem konusunda farkındalık yaratıp siyasi otorite tarafından kararlı bir şekilde bir devlet politikası halinde mühendislik tedbirleri alınarak depremi sıradan ve zararsız bir doğa olayı haline getirmek mümkün. Nitekim dünyada bunun örnekleri oldukça fazla. Japonya buna sadece bir örnektir.
 
 
17 Ağustos depreminin üzerinden 20 yıl geçmiş olmasına rağmen deprem kuşağında olan ülkemizde hala alınması gereken önlemler alınmış değil, 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunun uygulanmasında yerel bürokratik engellemeler ve uygulamalar yüzünden halen ciddi problemler yaşanıyor. Ülkemizdeki mevcut yapı stokunun hatırı sayılır bir oranı halen deprem riski altındadır, öyle ki; orta ölçekli bir depremde sadece İstanbul’daki 600 bin adet binanın ağır hasar ve göçme durumuna geleceği yapılan araştırmalarla belirlendi. Hal böyleyken deprem kuşağında olan ülkemizin genelindeki yapı stokunun durumu deprem riski açısından hala kaygı vericidir.
 
Şanlıurfa özelinde de durum pek farklı değil! Bahçelievler, Bamyasuyu, Paşabağı, Yenişehir’in büyük bir kısmı, Karaköprü bölgesinde özellikle 2007 öncesi yapılmış yapıların büyük bir bölümü ve plansız alanlarda mühendislik hizmeti alınmadan kaçak olarak inşa edilmiş tüm Yapılar deprem açısından büyük risk altındadır. Sadece orta ölçekli bir depremde can ve mal kaybı yaşanması olasılığı yüksektir.
 
Ne yapılmalı?
 
Vatandaşlar olarak deprem hakkında bilgi edinmeliyiz, 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanununun sunduğu tüm destek ve olanaklardan faydalanarak eski ve riskli olan binamızı yıkıp yerine yeni, projeli ve yapı denetimli konutlara sahip olabiliriz. Ayrıca bir devlet politikası dahilinde yeni çevreci planlı alanlar yaratarak kentsel dönüşümü gerçekleştirebiliriz.
 
17 Ağustos depremi ülkemiz için bir acı kaynağı ayni zamanda bu konuda bir uyanış olmuştur. 17 Ağustos ile birlikte 3194 sayılı imar kanununda, 4708 sayılı yapı denetim kanununda ve 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanununda çok önemli olumlu değişiklikler yapılmıştır. Bununla birlikte uygulamada hala sıkıntılar yaşanmaktadır. 
 
17Ağustos depreminde 17 bin kişi yaşamını yitirdi, 43 bin 953 kişi yaralandı, onlarca kişi kayboldu, Yaklaşık 600 bin kişi evsiz kaldı.
 
Unutmayın; deprem öldürmez, Riskli Bina Öldürür...
 
Zeki YILDIRIM
İnş. Müh/Kentsel dönüşüm uzmanı / Eski inşaat mühendisleri odası Bşk.


Mehmet Emin KUŞ/ urfaradikal.com