Yeni Kültür ve Turizm Adası İçin Çalışmalar Başladı

12 Haziran 2020 - 17:43

  Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, şehrin tarihi kültürel mimarisini korumak ve ekonomiye kazandırmak amacıyla başlattığı çalışmalara bir yenisini eklemek için düğmeye bastı.


Vali Erin’in girişimleriyle tarihi 58 Meydanındaki 13 tarihi konağın Vilayetler Birliği’ne devredilerek VE Hotel’s markasıyla butik otele dönüştürülmesinin ardından, yeni kültür adası olarak Eyyübiye ilçesi sınırlarında bulunan Yeni Mahalledeki tarihi bölge belirlendi.

Kamulaştırma kararı alınan, büyük çoğunluğu tahrip edilmiş ve yıkılarak betonarme yapılara dönüştürülmüş bölgede, halen ayakta duran tarihi yapıların restore edilerek yaşatılması, tarihi yapıları örten betonarme yapıların yıkılması için mahalle sakinleri ile istişare toplantısı yapıldı.

Mahalle sakinleriyle Valilik toplantı salonunda bir araya gelen Vali Erin, uygulanacak proje hakkında bilgiler vererek, şehrin tarihi mimarisinin yaşatılması ve gelecek nesillere birer kültür mirası olarak devredilebilmesi için elzem olan projenin önemine dikkat çekti.

Dünyada ve ülkemizde yatırımların önemli bir kısmının turizme yapıldığına işaret eden Vali Erin, Şanlıurfa’nın tarih ve kültür turizmi açısından ülkemizde ve dünyada büyük potansiyele sahip, sayılı yerlerden biri olduğunu belirterek, “Şanlıurfa, Peygamberler Şehri olarak ayrı bir öneme sahip. Ancak 70-80 yıldır belki daha fazladır ihmal ettiğimiz, her birisi bir değer olan Şanlıurfa'nın eski tarihi yapılarının canlandırılması, insanları cezbedecek hale getirilmesi için hem bizim, hem de yerel yönetimlerimizin yoğun çalışması devam ediyor.” dedi.

Kamulaştırma kararı alınan Eyyübiye ilçesi Yenimahalle sınırlarındaki 509 nolu ada içerisinde, yaklaşık 5 bin 500 metrekare büyüklüğünde 26 adet tescilli yapı bulunuyor. Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında yer alan tescilli yapıların batı yakasında ise Kızılkoyun olarak anılan kaya mezarları yer alıyor.

Bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu ön plana çıkaracak proje sonucu, Balıklıgöl Platosu olarak adlandırılan bölge; Urfa Kalesi, Hz. İbrahim Makamı, Halilürrahman Gölü, Rızvaniye Külliyesi, Şanlıurfa Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve KızılkoyunNekropolü ile bir bütünlük arzedecek. Aynı mahallede tarihi öneme sahip olan, kiliseden camiye dönüştürülen iki yapı da önceki yıllarda restore edilmişti. Bölgede, çok sayıda tarihi yapı da vatandaşlar tarafından aslına uygun restore edilerek ikamet ve ticari amaçla kullanılmaya devam ediyor.
 
“Yüksek Kalite Olmazsa, Devamı Gelmez”
Bu dönem, tarihi yapıların korunması ve canlandırılması çalışmasına ağırlık verdiklerini, Nevşehir ve Mardin gibi şehirlerin tarihi dokuyu korumaya yönelik çok önemli adımlar attığını hatırlatan Vali Erin, “Biz, 2,5 milyonluk bir şehiriz, Göbeklitepe gibi bir değerimiz var, Peygamberler Şehriyiz. Mardin ise 750 bin nüfusa sahip olmasına rağmen tarihi değerlendirmede bizden ileride gidiyor. Biz biraz geride kaldık. Cumhurbaşkanımızın geçen yılı “Göbeklitepe Yılı” ilan etmesiyle biraz hareketlenme oldu. İlimizi ziyaret eden misafir sayısı itibariyle geçmiş yılların rekorunu kırdık. Son iki üç yıldır Şanlıurfa’da milyonlarca konaklama var. Konaklama altyapısındaki eksikliklerin giderilmesi için, hızlı şekilde hem özel sektörün hem de kamunun çalışması devam ediyor. Gelen misafirlerin ağırlanmasına yeterli olacak, hizmet kalitesi yüksek bir sektör oluşturmaya çalışıyoruz. Buraya gelen ziyaretçi doğru düzgün konaklayacak bir yer bulamaz, rahatsız olacak bir durumla karşılaşırsa, hizmet sektörü kaliteli bir hizmet sunamazsa, bunun arkası gelmez.” diye konuştu.
 
Yeni Mahalledeki Tarihi Alan
Şehrin tarihi dokusunun korunması, yaşatılması ve ekonomiye kazandırılması amacıyla Valilik öncülüğünde daha önce satın alınarak restore edilen ve Vilayetler Birliğine devredilerek butik otele dönüştürülen 13 tarihi Urfa evinin olduğu bölgede yapılan çalışmaları anımsatan Vali Erin, “Üç yıl boyunca o bölgede orijinalliği bozmadan bir restorasyon çalışması yürüttük. Orayı, 150 misafiri ağırlayabilecek tarihi, otantik bir otel haline getirdik. Tarihi Urfa evlerini, Allah’ın yardımı ve devletimizin desteğiyle kurtarmış olduk.” dedi.
58 Meydanında restore edilerek butik otele dönüştürülen tarihi evlere yapılan harcama karşılığında Vilayetler Birliğinden alınan parayı, yeni bölgelerin kurtarılması ve ekonomiye kazandırılması için harcamak istediklerini ifade eden Vali Erin, bu bölgenin de Yeni Mahallede Balıklıgöl’ün hemen kuzeyinden başlayıp içeriye doğru uzayan kısım olduğunu söyledi. Burayı temizleyerek tarihi yapıları restore edip, yıkılmış olanları orijinal haliyle onarmak istediklerini aktaran Vali Erin, dönüşümden sonra buradan elde edilecek gelirle, başka alanlarda çalışmalara devam etmek istediklerini dile getirdi.
 
“Kimseyi Mağdur Etmek İstemiyoruz”
Bu çalışmaya başlarken hiçbir vatandaşı mağdur etmek istemediklerini, hiçbir vatandaşı rızası dışında bir işe zorlamak istemediklerini kaydeden Vali Erin, “Ama vatandaşlarımızın da bu anlamda bizlere destek olmasını istiyoruz. Bu değişimi, dönüşümü birlikte başarmak istiyoruz. Orada hissesi, mülkiyeti, geçmiş hatıraları olan sizler de devletimizle işbirliği yapın ve burayı Urfa’ya, Türkiye’ye kazandırdık deyin.” diye konuştu.
Bölge hakkında kamu yararına kamulaştırma kararı alındığını ve kamulaştırma işlemlerine başlanacağını açıklayan Vali Erin, kamulaştırmayı doğrudan kamu hukukuyla yapmak istemediklerini,  müzakereyle, yakın dönemde gerçekleşen alım satım fiyatlarını dikkate alarak, karşılıklı rıza ve anlayışla çözmek istediklerini söyledi.
 
Komisyon Yeniden Değerlendirecek
Vali Erin’in konuşmalarından sonra, kamulaştırma yapılacak bölgede mülk sahibi olan vatandaşlarla istişareler edildi. Vatandaşların talep ve beklentilerini değerlendiren Vali Erin, “Biraz siz fedakârlık edeceksiniz, biraz biz edeceğiz. Burada kamunun fazla bir menfaati veya getirisi yok. Bildiğiniz gibi orası tarihi bir alan, Hz. İbrahim Peygamberin belki gezdiği, dolaştığı yerler. Orayı, manevi anlamına uygun yerler haline getirelim. Elimizde bir kaynak var ve burada kullanmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Toplantı, vatandaşların dile getirdiği talep ve beklentilerin, Mahalle Muhtarı ve mahalle sakinlerini temsilen bir kişinin de katılacağı komisyonda yeniden değerlendirilmesine karar verilmesinin ardından sona erdi.