Vekil Ayan Urfa'daki "Yenideoğan çetesi" iddialarını Meclis'e taşıdı

21 Ekim 2024 - 14:50

Türkiye'de, 12 bebeğin ölümüne neden olduğu iddia edilen ve İstanbul'da ortaya çıkan "yenidoğan çetesi" gündemi sarsmaya devam ediyor. Bu gelişmelerin ardından birçok ilden benzer ihbarlar gelmeye başladı. Şanlıurfa da bu iller arasında yer aldı.

Şanlıurfa'da yaşayan Mehmet Yayğın, eşinin doğum yaptığı Özel Meydan Hastanesi'nde sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen bebeğinin, doğum sonrası solunum sıkıntısı bahanesiyle kuvöze alındığını ve burada üç kez kalbinin durmasının ardından hayatını kaybettiğini iddia etti. Yayğın, doğum esnasında doktorların bulunmadığını ve küvez ücreti olarak 8 bin TL ödemesine rağmen herhangi bir fatura alamadığını belirtti.


DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, bu iddiaları Meclis gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi sundu. Ayan, önergesinde Şanlıurfa'da "Yenidoğan Çetesi" ya da benzeri bir örgütlenmenin var olup olmadığını ve yaşamını yitiren bebeklerin ölümlerinde ihmale sebep olan faktörlerin araştırılmasını talep etti.


Vekil Ayan’ın Meclis’e sunduğu soru önergesinde şu sorular yer aldı:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 21.10.2024

 

 

Dilan KUNT AYAN

Şanlıurfa Milletvekili

 

Kamuoyuna “Yenidoğan Çetesi” olarak lanse edilen bir çetenin iddiaya göre İstanbul’da 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışanlarla ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip bebek ölümlerine sebep oldukları haberi toplumda infial yaratmıştır. 47 kişi hakkında soruşturma başlatılmış, 22 kişi ise tutuklanmıştır. İddianameye göre çete üyelerinin, hasta bebeklerin sağlık durumlarını olduğundan daha ağır göstererek, daha uzun süre yatışlarını sağlayarak SGK'den yüksek ücret tahsil ettikleri, hasta yakınlarından fazladan para alınarak maddi çıkar elde edildiği ve kârın çoğunluğunun sağlık çalışanı olan örgüt üyesi şüphelilerle paylaşıldığı belirtilmiştir. Çete üyesi oldukları iddia edilen kişilerin kimi özel hastanelerle anlaştığı, bu özel hastanelerin yeterli donanımı olmamasına rağmen acil durumu olan bebeklerin buraya sevkinin gerçekleştiği ve ölümlerine sebebiyet verdikleri belirtilmektedir.

Bakanlığınız tarafından yapılan açıklamada Mayıs 2023’ten beri bu olayın bilginiz dahilinde olduğu söylenmesi kaygıları üst seviyeye çıkarmış, iki yıldan fazla bir süre içerisinde hayatını kaybeden bebeklerin kaçının çetenin organizasyonu sonucu hayatını kaybettiği sorusu akıllarda büyük soru işaretleri uyandırmıştır. Günlerdir kamuoyunda bebeklerini kaybeden İstanbul başta olmak üzere başka illerde yaşayan aileler de benzer süreçlere maruz kaldıklarını dile getirmekte, sorumluların bulunmasını talep etmektedir. TÜİK verilerine göre doğum oranının en yüksek olduğu il olan seçim bölgem Urfa’da da benzer şikayetler art arda gelmektedir. Sadece 2023 yılında Urfa’da doğan bebek sayısı 958 bin 408 olarak açıklanmıştır. Urfa’dan basına yansıyan kimi haberlerde “Yenidoğan Çetesi” veyahut benzer bir oluşumun aynı biçimde, çocukları öldürerek kâr elde etmeye çalışıp çalışmadığı sorusunu doğurmuştur. Urfa’da Mehmet Yayğın isimli bir yurttaş, doğuma kadar sağlıklı olan bebeklerinin solunum sorunu sebebiyle Özel Meydan Hastanesi’nde doğumun hemen ardından 9 gün boyunca kuvözde kaldığını, Temmuz 2024’te bunun karşılığında kendisinden 8 bin lira para alındığını fakat bebeğin kalbinin durarak yaşamını yitirdiğini iddia etmiştir. Bebeğin doğumuna doktorların girmediğini, sadece hemşirelerin girdiğini belirtmiş, ödediği 8 bin lira karşısında ise kendisine fatura verilmediğini belirtmiştir. Yüksek doğum oranlarının olduğu Urfa’da bu ve buna benzer haberlerin kamuoyuna yansıması “hastaneler güvenli mi, Urfa’da “Yenidoğan Çetesi” veya benzeri bir örgütlenme var mıydı, yaşamını kaybeden çocukların ölümünde bir ihmal söz konusu mu” sorularını da gündeme getirmeye devam etmektedir.

Bu bağlamda;

1- 2022 yılından itibaren yaşamını kaybeden bebeklerin ölüm sebeplerinin araştırılmasına dair yürütülen bir çalışma var mıdır? Toplamda kaç bebek yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitiren bebeklerden kaçı “yenidoğan çetesi”nin kâr amaçlı uygulamaları sonucu yaşamını yitirmiştir? Buna dair yapılan çalışmalar mevcut mudur?

2- Urfa’da hizmet veren özel hastaneler en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetleme sürecinin sonuçları nelerdir?

3- 2022’den sonra Urfa’da hizmet veren özel hastanelerde doğum sonrası hastanede kaç bebek yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitiren bu bebeklere dair yürütülen bir soruşturma mevcut mudur?

4- Mehmet Yayğın isimli yurttaşın şikayetleri Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Doğuma kadar sağlıklı olduğunu iddia ettiği bebeğinin kuvöze alınma gerekçesi gerçekten bebeğin solunum yollarında yaşanan rahatsızlık mıdır? Hastane aldığı ücret karşılığında kendisine neden fatura kesmemiştir? İddiası üzerine başlatılan bir soruşturma mevcut mudur?

5- Urfa’da son iki yılda hayatını kaybeden bebeklerin ölüm gerekçelerinin araştırılması ve herhangi bir ihmal ya da kâr amaçlı güdülen suçlar kapsamında bebeklerin yaşamını kaybedip etmediğinin araştırılması için adım atılacak mıdır?