Uzmanından öneriler: YKS tercih sürecinde nelere dikkat edilmelidir?

29 Temmuz 2023 - 12:46

ÖSYM'nin YKS tercih kılavuzu ve kontenjanlarını 27 Temmuz tarihinde erişime açmasıyla resmen başlayan tercih süreci devam ediyor. Üniversite hayalleri kuran adaylar 28 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde tercihlerini yapmaya devam ediyor. Adaylar, üniversite tercih işlemlerinde nelere dikkat etmeli, Adaylar nasıl tercih yapmalı, aileler üniversite hayalleri kuran gençlere yön vermeli mi?.

ÖSYM’nin YKS tercih kılavuzu ve kontenjanlarını 27 Temmuz tarihinde erişime açmasıyla resmen başlayan tercih süreci devam ediyor. Üniversite hayalleri kuran adaylar 28 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde tercihlerini yapmaya devam ediyor. Adaylar, üniversite tercih işlemlerinde nelere dikkat etmeli, Adaylar nasıl tercih yapmalı, aileler üniversite hayalleri kuran gençlere yön vermeli mi?.

Bu soruların ve tercih süreciyle ilgili merak edilenleri Ajans Balıklıgöl’den Naime Keçeci ve Mihriban Aydın’a anlatan Şanlıurfa Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik danışmanı İzzettin Deniz, önemli konuları tek tek anlattı.

Tercih sürecinde neler yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Şanlıurfa Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik danışmanı İzzettin Deniz, şu ifadeleri kullandı:

YKS tercih süreci başladı, bu süreç içerisinde öğrencilere ne gibi tavsiyelerde bulunuyorsunuz?

Onlarla birlikte tabii ki bizler için de bu zorlu süreç başlamış oldu. Öncelikle öğrencilerin ilk yapması gereken kılavuzu mutlaka okumaları gerekiyor, okuyacakları bölümleri iyice araştırmaları gerekiyor, okuyacakları bölümlerle ilgili bilgi toplaması gerekiyor. Bunların avantajını ve dezavantajını iyice araştırıp öğrenmeleri gerekiyor.

‘Beklentiler ve değerler göz önünde bulundurulmalıdır’ 

Tercih listesi hazırlanırken beklentileriniz nelerdir, değerleriniz nelerdir?. Bunları yine göz önünde bulundurup tercih listesi oluşturulması gerekiyor. Bölüm ve üniversiteyi iyi araştırmamız gerekiyor. Örneğin; öğrencilerimiz herhangi bir bölümü yazıyorlar, sonrasında üniversiteye gittiklerinde ya üniversiteyi bulunduğu konum itibariyle beğenmiyorlar ya bölümü beğenmiyorlar. Bunun içinde tekrardan hazırlanmak üzere geri dönüyorlar.

Tercih listesi hazırlanırken puan mı yoksa sıralama mı baz alınmalıdır?

Tercih listesi hazırlanırken puan sıralaması baz alınmalıdır. Bazı öğrencilerimiz ‘300 - 500 puan aldım’ şeklinde puan odaklı liste yaptıkları zaman ilerleyen dönemlerde tercihlerinden uzak sıralamalarından uzak bir bölüme yerleşmiş olabiliyorlar.

‘Yapılan bazı kritik hatalar var’

Hangi bölümü öne almak istiyorsanız; onu öne alabilirsiniz. Öğrencilerimiz, tüm tercih haklarını doldurmak zorunda değil. 24 tane tercih hakkı var, bunlardan 3 tanesini de yapabilir, 24 tanesini de yapabilir. Bu hususlara dikkat etmemiz gerekiyor. Tercih listesi hazırlanırken yapılan bazı kritik hatalarımız var.

Öğrencilerimizin bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Gitmek istemediğiniz bir bölümü kesinlikle yazmayın. ‘Nasılsa bu sıra gelene kadar bu tercih gelene kadar önceki yazdıklarımdan birine yerleşirim’ şeklinde düşünüp bazen tercih yapan oluyor.

Öğrencilerimiz bir bakıyor ki o istemediği bölüme yerleşmiş. Bu şekilde yapılan bir tercih yanlış tercihtir. Öğrencinin okulu üniversiteyi bırakıp tekrardan hazırlanmasını gerektiren bir durum oluyor.

Tercih sürecinde ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz, aileler bu işin neresinde yer almalıdır?

Ailenin isteği üzerine kesinlikle tercih listesi hazırlanmamalıdır. Unutulmamalıdır ki yaptığımız tercihlerin sonucunu bir ömür boyu yaşama durumunda kalabiliriz. Tabii ki tekrardan sınava hazırlanabilir, tekrardan tercihlerde bulunabilir ancak sene kaybımız olabiliyor.

‘Aileler öğrencilerin hedeflerine ulaşması için destek sunmalı’

Buradan ailelerimize de şunu söylemek gerekiyor: öğrencilerimizi kesinlikle bu konuda sık boğaz etmemeliyiz. Öğrencilerimizin hedeflerine ulaşması noktasında yardımcı olmamız gerekiyor.  Arkadaşıyla aynı şehirde okumak isteyen öğrencilerimiz oluyor; bu öğrencilerimize de yine uyarıda bulunmak istiyorum. Gittiğiniz şehirde umduğunuzu bulamayabilirsiniz, sırf arkadaşınız a veya b şehrinde diye onlar için tercihte bulunmamalılar.

Tercih sürecinde bu yıla özgü bir durum var mı?

ÖSYM'nin açıkladığı kılavuzda belirttiği üzere birincisi şehit gazi çocuklarına, ikincisi depremzedelere ve üçüncüsü de 34 yaş üstü kadınlara yönelik bir ek kontenjan ayrılma durumu söz konusudur. Burada depremzedelerin kendi ilinde yapacağı tercihlerde bu haktan faydalanacağını belirtelim. 34 yaş üstü kadınların ilk defa üniversite tercih yapmış olması gerekiyor.

Rehberlik Araştırma Merkezi olarak tercih sürecinden daha önce neler yaptınız?

Her tercih döneminde öğrencilerimizin yanında olduğumuz gibi bu tercih döneminde de yine öğrencilerimizin yanındayız. Şanlıurfa RAM olarak kurduğumuz 3 farklı merkezde öğrencilerimize hizmet vermekteyiz. Bunlardan birincisi Şanlıurfa RAM binasında, ikincisi Cengiz Topel İlkokulu'nda üçüncüsü de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile Şair Nabi Kültür Merkezi'nde hizmet vermektedir. Öğrencilerimizi tercih danışma noktaları bekleriz

Ardından yapılan çalışmalara ilişkin açıklamada bulunan Şanlıurfa Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Bozan Doğan ise şunları söyledi:

“Üniversiteye hazırlık yönünde YKS tercih süreci başladı. Üniversite öğrencilerimiz için 27 Temmuz 8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan üniversite tercih sürecinde Şanlıurfa Rehberlik Ve Araştırma Merkezi olarak 3 noktada tercih danışmanlık merkezi kurduk. 

Bu noktalardan bir tanesi kurumumuz olan Şanlıurfa Rehberlik Araştırma Merkezinde, bir tanesi Haliliye Belediyesi işbirliği ile Cengiz Topel okulunda yaptığımız danışma merkezimiz, bir tanesi de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Şair Nabi kültür Merkezi'nde açmış olduğumuz tercih danışmanlık merkezimizdir. 

Bununla birlikte liselerimizde okul psikolojik danışmanlarımızın görev yaptığı tercih danışma merkezlerimiz var. Tüm öğrencilerimiz kendi liselerinde, mezun olduğu liselerde yine bu hizmeti alabilecekler”

Kaynak: ajansbalikligol.com