Urfa'nın Eğitim Raporu Meclis'e Taşındı

11 Ekim 2020 - 19:37

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfa'da yaşayan öğrencilerin eğitim alanındaki başarısızlığının önüne geçilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için Milli Bakanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfa'da yaşayan öğrencilerin eğitim alanındaki başarısızlığının önüne geçilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için Milli Bakanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

Sürücü, Urfa'da eğitiminde çözülemeyen bir çok sorunun, öğrencilerin EBA'ya erişimdeki sıkıntılar,maddi imkansızlıklar ve mevsimlik tarım işçileri, 2020 yılı teftiş raporları 86 Bin 21 öğrencinin okulu terk etmesi, çocuklarının fırsat eşitsizliğinin eğitimde kitlesel başarısızlığa yol açtığın, Urfa'nın Eğitimde Türkiye sıralamasının oldukça gerisinde kalmasında bu ildeki öğretmen açığının fazla olması ve derslik başına düşen öğrenci sayısının oldukça fazla olmasının da etkili olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


''Pandemi sebebi ile 2020 Mart ayından bu yana devam eden online eğitime yoksulluk sınırında olan kentlerde katılımın oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir. İnternet, tablet ve telefona erişimin oldukça düşük olduğu aynı hanede birden fazla öğrencinin olduğu yoksul kentler başta olmak üzere Bakanlığınız mobil erişimin yaygınlaşmasına dair özel bir planlama oluşturulup, kamuoyu ile henüz paylaşmamıştır. Derinleşen yoksulluk, erişilemeyen eğitim hakkı fırsat eşitsizliğini daha da görünür kılmıştır. EBA veya canlı bağlantıların yapıldığı platformlara erişimde ücretli interneti karşılayamayan veya internet ve telefonların çekmediği bölgeler pandemi sürecinde tamamen bir eğitime erişemez bir konumda bulunmaktadır.
Nitekim Milli Eğitim Bakanlığı’nın maarif müfettişlerince hazırlanan “2020 Yılı Denetim Raporları”nda göre Şanlıurfa’da zorunlu eğitim çağındaki 86 bin 121 öğrenci; maddi yetersizlik, evlilik, kızları okutmama, mevsimlik işçilik gibi nedenlerle okulu terk ettiği bilgisi verilerle yer almaktadır. Türkiye’nin Güneydoğu yönünde yer alan illerde toplamda kayıtlı 1 milyona yakın öğrencinin okula gitmediği tahmin edilmektedir.

Bu Bağlamda
1. Şanlıurfa’da kaç öğrenci EBA’ya erişmektedir?
2. İnternet, şebeke, televizyon, tablet ve android telefona erişemeyen Şanlıurfa köylerinde online eğitim nasıl görülmektedir?
3. Şanlıurfa’da mevsimlik işçi ve “evlilik” dolayısı ile eğitim çağında okulu bırakan 86 bin öğrencinin takibi Bakanlığınızca yapılacak mıdır ?
4. Bakanlığınıza göre fırsat eşitliği online eğitimde de geçerli midir? Geçerli ise internet neden ücretlidir?'

rhaajans