TYB Şanlıurfa Şubesinden, merhum Seyyid Ahmet Kaya anısına kitap
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesi, üyelerinden Seyyid Ahmet Kaya'nın geçtiğimiz yıl Ankara'da tedavi gördüğü Hastahanede hayatını kaybetmesinin ardından, 'Ahde Vefa' misali arkadaşları ve dostlarının hatıralarının yer aldığı, 'Yakup'un Biri' adlı bir anı kitabı yayınladı.
Yayınlanan kitap Yazarlar Birliği üyelerine hediye edildi.
‘Yakup'un Biri’ kitap, Seyyid Ahmet Kaya’nın isminin yeniden anılmasına ve rahmet okunmasına vesile oldu
TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Dr. Mahmut Kaya, kurucu üyesi arkadaşları merhum Seyyid Ahmet Kaya’nın isminin yeniden anılmasına ve rahmet okunmasına vesile olan ‘Yakup'un Biri’ adlı isimli kitabın yayınlamasına vesile olmakla arkadaşlarını bir kere daha andıklarını belirterek, “Bilindiği gibi kurucu üyelerimizden olan merhum Seyyid Ahmet Kaya kardeşimiz; 1966’da Şanlıurfa Bozova ilçesine bağlı Zivanlı köyünde doğmuş ve 1969 yılında Şanlıurfa’ya yerleşmişler. İlk ve orta öğrenimini Şanlıurfa’da okudu. Yüksek öğrenimini Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinin 2. sınıfında iken bıraktı. 1986 yılında Şanlıurfa Belediyesine girdi. Bu kurumda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1999 yılında Basın ve Yayın Danışmanlığına getirildi ve bu görevini bir süre sürdürdü. Şanlıurfa Belediyesi “Büyükşehir” Bültenini çıkardı. Harran dergisinin 25. sayısından itibaren (1986) yayın editörlüğünü üstlendi. Bir sürede Yazgı dergisinin editörlüğünü yaptı. Türkçe şiirlerini Harran, Anzılha, Yaz-gı, Düş Çınarı, Yedi İklim, Seyir, Ay Vakti dergilerinde, Kürtçe şiirleri ise Nubihar dergisinde yayınlandı. Çeşitli konulardaki yazı ve makaleleri, Akit gazetesi ve yöresel olarak yayınlanan GAP Gündemi gazetesinde yayınlandı. Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olup, Şanlıurfa şubesinin de kurucularındandır. Şair / Yazar Seyyid Ahmet Kaya, Türkiye Yazarlar Birliği’nin 28 Mayıs – 1 Haziran 2013 tarihlerinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapılan Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni’ne de katıldı. Seyyid Ahmed Kaya kardeşimizin Şiir dalındaki eserleri: Ölümü Seven İbrahim Bey (1991), Bir Dosta Mektup (2005), Aşk Divanı (2013, Kürtçe-Türkçe), Antoloji dalındaki eserleri: Cumhuriyet Dönemi Urfa Şairleri (1998), Deneme dalındaki eserleri: Şehri Makamı İbrahim ve Urfa (2012). Üye arkadaşlarımızın merhum arkadaşımızla ilgili anılarının yer aldığı bu kitapla kendisini tekrar rahmetle andık, anacağız” dedi.
Bu kitapla kardeşimizi bir kere daha rahmetle anmış olduk
TYB üyesi Eğitimci / Gazeteci / Yazar Müslüm Abacıoğlu ise, “Seyyid Ahmet Kaya kardeşimiz, Cuma sohbetlerinin tamamına katılırdı. Bende her Cuma Sohbetimizi fotoğraflar çekip, notlar alarak haberleştirip hem kendi haftalık gazetemde hemde ülke genelindeki basın camiasına gönderir, haber olarak kullanılmasına vesile olurdum… Haberlerde sohbetin konusu üzerinde dururken, sohbet ile ilgili konuşan arkadaşlarımızı da isimleri ile tanıtmaya gayret ederdim. Bazı şiir, gezi ve sohbet programlarında da beraber olduk. Cuma akşamı sohbetlerimize mutlaka katılır ve o gecemizi haberleştirme gayretimi de sürdürürdüm. Her sohbette merhum kardeşimiz Seyyid Ahmed’e de zaman zaman takılır, mutlaka şiir okumasını isterdim. Cuma akşamı sohbetlerimize mutlaka katılır ve o gecemizi haberleştirme gayretimi de sürdürürdüm. Her sohbette merhum kardeşimiz Seyyid Ahmed’e de zaman zaman takılır, mutlaka şiir okumasını isterdim. Allahu Teâlâ rahmet eylesin. Güzel bir kardeşimizi kaybettik. Mekanı Cennet olsun inşaallah. Bu kitapla kardeşimizi bir kere daha rahmetle anmış olduk” şeklinde konuştu.
Mekanı Cennet olsun inşaallah
TYB üyesi Mehmet Kurdoğlu sosyal medya hesabından, “Uzun yıllar kendisiyle birlikte dergi çıkardığımız rahmetli S.Ahmet Kaya'nın vefatı üzerine dost ve arkadaşlarının hatıralarının yer aldığı, ‘Yakup'un Biri’ adlı bir anı kitabı yayınlandı. Kitap adını Ahmet'in bir şiirinden alıyor. Ben de bir yazıyla katkı sundum. Rahmetli Ahmet ile 30 yılı aşkın bir dostluğumuz vardı. Halim selim bir dosttu. Cömertti. Şiiri seven, şiir söyleyen bir edebiyat emekçisiydi. Örneğin Harran dergisinin yayınlanmasında büyük emekleri vardı. Yazıları toplar, matbaa boyutuyla ilgilenirdi. Urfa kültürüne hizmet etmiş S.Ahmet Kaya'nın bir kitap ile de olsa hatırlanması güzel. Kitabın yayınlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Güzel insandı. Allah rahmet etsin” diye düşüncelerini paylaştı.
Bu kitapla kendisini bir kere daha rahmetle anmış olduk
TYB Şanlıurfa Şube eski Başkanlarımızdan Eğitimci Yazar Mehmet Sırmış de şöyle dedi; “Seyyid Ahmet Kaya kardeşimiz, Cuma sohbetlerinin değişmez müdavimlerindendi. Birçok şiir, gezi ve sohbet programlarında beraber olduk. Hep güzel şeyler hatırlıyorum. Her şeye burnunu sokmaz, kendi yapacağı işi en iyi yapmaya bakardı. Hep bir halk adamı halinde yaşadı. Giyimi kuşamı, edası, konuşması. Hep sade, hep samimi, hep dost canlısı. Çok dinler, az konuşurdu, o yüzden sözünün kesilmesinden hep şikayet ederdi. Bilenler iyi bilir. İyi şiir yazardı. Şiiri yereli aşmış, ulusala ulaşmıştı. İyi dergilerde yayınlanırdı. O, bunun farkındaydı, hemşerilerinin farkında olmadığının da farkındaydı. Uzun yıllar GAP Gündemi Gazetesinde köşe yazıları yazdı. Hep mütevazı, hep haddini bilir. Ve hep güler yüzlü idi. TYB Şubemizin yayınladığı ve arkadaşlarımızın da anılarının yer aldığı bu kitapla kendisini bir kere daha rahmetle anmış olduk.”
Bu kitapla bir kere daha saygı ve rahmetle andık merhum kardeşimizi
TYB üyesi arkadaşlarımızdan Edebiyatçı / Yazar Eyyüp Azlal kardeşimizde köşe yazısı yazdığı ulusal Milad Gazetesindeki yazısını hatırlatarak;
“Seyyid Ahmed Kaya kardeşimiz Urfa’da Harran Dergisinin kavgacı şairi olarak kendine bir mecra bulmuştu. ‘Bana kavgacı şair diyorlar’... Evet S.Ahmet Kaya kavgacı bir şairdi. Onun kavgası adeta Mevlana’nın ‘ney’ metaforuyla eşdeğer bir anlam taşıyordu. Denir ya ney yani kamış, aşk için toprağı ve suyu bıraktı. Yani dünyaya ait herşeyi bıraktı. İnsan da ‘Ey Sevgili, En Sevgili’ için iyal ü evladı terk ediyor. Uzatma dünya sürgünümü diyor. Ama her insan değil bunu söyleyen er insan olsa gerek. Çünkü neyin inlemesi, sızlaması, derin nağmeler dillendirmesi onun kopup geldiği asıl vatanına, neyistana-kamışlığa- gitmek isteyişidir. S. Ahmet Kaya’nın şiirlerindeki kavga da neyin hasret kokan ayrılık nağmesi gibiydi. Bir vuslatın tamama erişi, Nazın bir şikayetiydi. Bu kitapla bir kere daha saygı ve rahmetle andık merhum kardeşimizi” dedi.
Üyelerden Nusret Yılmaz da tiwetter hesabından, “Merhum kardeşim Seyyid Ahmed Kaya anısına yazılan kitap, baskıdan çıkıp; Seyyid sevenleriyle buluştu. Ruhun şad mekanın cennet olsun Seyyid kardeşim” diyerek merhumu andı.
Türkiye Yazarlar Birliği üyesi de olan Şair-Yazar Seyyid Ahmet Kaya için, Birliğin Genel Merkezi ve Şanlıurfa Şubesi taziye mesajı yayımlamış ve mesajda; “Değerli üyemiz şair yazar Ahmet Kaya vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin mekânı cennet olsun inşallah. Ailesi ve dostlarına sabrı cemil dileriz” denilmişdi. Merhum Seyyid Ahmet Kaya için ayrıca sosyal medyada da çok sayıda taziye mesajı yayımlandı. Merhum Şair ve Yazar arkadaşımız Seyyid Ahmet Kaya’ya tekrar Allahu Teâlâ rahmet eylesin, ailesine ve sevenlerine sabır ihsan eylesin…