Tüysüz: Bu Parsel Parsel Satışlar Nereye Kadar?
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Av. Ahmet TÜYSÜZ Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ardı ardına yaptığı arsa satışlarına ilişkin sert tepki göstererek cevaplanmasını beklediği soruları sordu.
Başkan Av. Ahmet Tüysüz, kamuoyunun beklediği gibi bizim de beklediğimiz,ivedilikle cevaplanması gereken sorular var diyerek şunları kaydetti:
“Son zamanlarda hiç bir dönem olmadığı kadar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi arsa satışı ile ülke gündemine gelmektedir. Büyük proje yatırımları ve hizmetleri ile anılması gereken Belediyenin parsel parsel arsa satışları ile gündem olmasını tüm kamuoyu gibi bizler de hayretle izlemekteyiz.
Bilindiği gibi mahalli idarelerden olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabidir. Buna göre Belediyelerin “Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren stratejik planını yapıp” buna göre hareket etmesi zorunludur. Aynı şekilde kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılması, hesap verebilirliğin ve malî saydamlığın sağlanarak, Belediye malî yönetimi yapısının ve işleyişinin mali disiplin ve hukuk kurallarına uygun olması şarttır.
Şimdi Şanlıurfa’da yaşayanlar adına Kanunun çizdiği yukarıdaki ilke ve prensipler ışığında soruyoruz:
1) Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin Sayın Başkanı her fırsatta maddi sıkıntı yaşanmadığını ve yatırımların devam ettiğini vurgulamaktadır. Her şey yolunda ise bu arsa satışları ne amaçla yapılmaktadır? İller Bankasından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine gelen bütçe payına ve diğer belediye gelirleri olmasına rağmen neden elinizde ne varsa alelacele satıyorsunuz?
2) Bu taşınmazlar Büyükşehir kurulurken önceki başkanlar döneminde belediyeye kazandırıldığına göre önceki başkanlarca bu derece fazla taşınmaz satışı yapılmamışken siz neden bir an evvel batan geminin mallarıymış gibi yangından mal kaçırırcasına belediyemizin arsalarını süratle elden çıkarıyorsunuz? Yoksa olası erken seçim öncesi belediye malları elden çıkartılarak amaç dışı kullanım için bir rant geliri mi sağlanıyor? Yoksa trollere maaş ödemek için mi bu parsel parsel satışlar?
3) Belediyenin kamuoyundan sır gibi saklanan ve göremediğimiz hangi ciddi yatırımı veya projesi için bu taşınmazlar satılmakta? Bu gelirler halka ilan ettiğiniz stratejik plandaki hangi yatırımlara harcanacaktır?
4) Bu acele satışlar adeta iflas etmiş ve psikolojisi bozulmuş bir tacirin tüm malvarlığını bir an evvel elden çıkarma ruh halini yansıtır bir tarza ve mahiyete bürünmüş durumdadır. Konunun bu hale gelmiş olmasının herkesin anlayabileceği bir dille izahını yapabilecek misiniz?
5) 10 gün aralıklarla her biri 100 milyon lira muhammen bedelle iki ayrı satışta toplamda 200 milyon ihaleye ihtiyaç duyacak kadar bir bütçeyi nereye harcayacağınızı somut olarak kalem kalem halka açıklayabilecek misiniz? Hem tüm büyük projelerden mahrum hem en ciddi malvarlığı kalemleri arasında yer alan taşınmazlar neden satılmaktadır?
6) Diyelim ki kaynakları kötü yönetiminizin bir sonucu olarak yerli yerinde kullanamayıp satmak zorunda kaldınız, trollere yaptığınız ödemelere paralarınız yetmedi ihtiyaç duyuldu ve bu arsalar ihale ile satışa çıkarıldı. O halde ihalenin rekabetçi, şeffaf ve adil olması gerekmez mi? Neden adeta adrese teslim herkesin giremeyeceği şekilde bazıları ada bazında aynı tarih aynı saat ve 5 dk aralıklarla hem kapalı zarf, hem de açık teklif usulü ile yeterli rekabet koşulları sağlanmadan ihaleye çıkardınız? Yeterli rekabet koşulları sağlanmadığı için ucuza satılan arsalardan dolayı olası kamu zararından birilerine haksız menfaat sağlanmış mıdır? Her zaman adaletten dem vuranlar konu 100 Milyon TL’leri bulan ihalelere çıkarken adaleti neden göz ardı edip, şeffaflıktan uzaklaşmaktadır?
7) Sadece dikkat çekici bir örnek verelim:
- 5991 -1 nolu arsa ada bazında satılacak olup adeta adrese teslim bir satış gibi ilana çıkılmıştır. 12.238 metre olan bu arsa yaklaşık 46.000.000₺ (46 milyon) lira ile ihaleye çıkarılmış olup geçici teminatı dahi 1.376.000 ₺(1 milyon üç yüz yetmiş altı bin) lira olarak belirlenmiştir.
- Satışa çıkarılan diğer parseller konut olarak bölünmüşken bu parsel ada bazında bırakılarak satışa çıkarılmıştır. NEDEN?
- Satıştan sonra bu alana el altından özel bir imar verilmeyeceğini yani birilerine adrese teslim haksız kazanç sağlanmayacağını garanti edecek misiniz?
Şanlıurfalı hemşehrilerimiz adına 5018 sayılı Kanununda Kamu Kaynağının Kullanılmasında “Mali Saydamlığın” sağlanması için açıkça düzenlendiği şekilde “Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında denetimin sağlanması amacıyla kamuoyu zamanında bilgilendirilir.” (Madde 7) hükmü uyarınca KAMUOYUNU ZAMANINDA AÇIKÇA BİLGİLENDİRMENİZİ BEKLİYORUZ.
Unutmayın ki yasal olarak “Hesap verme sorumluluğu” (Madde 8) kapsamında görevli ve yetkililer HESAP VERMEK ZORUNDADIR. Ama en önemlisi de her şeyi kılıfına uygun yapsanız dahi vicdani bir sorumlulukla hareket etmek etmek gerekmez mi?
Deva Partisi olarak Şanlıurfa’lıhemşehrilerimiz adına kamuoyu denetimi sağlanabilmesi için farkındalık yaratıp konunun takipçisi olmaya DEVA’m edeceğiz.”