TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz: Tıbbi Cihaz sektörü, hayati önemdedir!

03 Nisan 2020 - 16:10

Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Kemal Yaz, koronavirüs salgınının Türkiye'ye yayılmasıyla birlikte ortaya çıkan stokçu ve sahte ürün üretenleri eleştirdi.

Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Kemal Yaz, koronavirüs salgınının Türkiye’ye yayılmasıyla birlikte ortaya çıkan stokçu ve sahte ürün üretenleri eleştirdi. TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz, stokçu ve sahte ürün fırsatçıları yüzünden tıbbi cihaz sektörü gibi hayati öneme sahip bir camianın karalanmasının ve genelleme içine alınmasının ahlaki ve insani olmadığına vurgu yaptı.

Kısa adı TÜMDEF olan Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemal Yaz, son günlerde gündemde olan stokçular, fırsatçılar ve sahte ürün imal edenlere yönelik kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yazılı bir açıklama yaptı.


“FAHİŞ FİYATIN KAYNAĞI, STOKÇULAR VE RANT SAĞLAYICILARDIR”

TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de önemli ölçüde etkileyen koronavirüs salgını sonrasında, gerek sağlık kurumları ve çalışanlarının gerekse vatandaşların yoğun talep gösterdiği koruyucu maske, tıbbi N95 maske, eldiven, tek kullanımlık tulum, dezenfektan gibi ürünlerin, her dönemde fırsatçılık yaparak ortaya çıkan stokçu, karaborsacı şahıs ve firmalar tarafından stoklandığını ve piyasada fahiş fiyatlara bu ürünleri sattıklarını söyledi. Görsel ve yazılı basında, internette tıbbi cihaz üreticilerini zan altında bırakan ve gerçekleri yansıtmayan haberlerin yapıldığını hatırlatan Başkan Yaz, “Koronavirüs ile birlikte sağlık kurumlarının ve vatandaşlarımızın yoğun taleplerini gören ve iştahları kabaran kirli sermayeler, stokçuluk, karaborsacılık, komisyonculuk gibi yasa dışı eylemler ile hem bu ürünlerin fiyatlarını fahiş rakamlara çıkarmakta hem de toplumun ve sağlık kurumlarının gerçek ürünlere erişimini engellemektedir. Şu anda eldiven, maske, koruyucu önlük ve dezenfektan gibi temel ve acil tıbbi ürünlerin fiyatlarındaki bu artışın nedeni, kesinlikle Tıbbi Cihaz sektörünün gerçek temsilcileri değildir.” dedi. 

“SEKTÖRÜMÜZE AİT TÜM SİVİL TOPLUM KURULULUŞLARI, ÜLKE GENELİNDE KRİZ MASALARI KURDU”

TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz, Türkiye’nin koronavirüs ile verdiği mücadelede sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşen tüm görevleri sorumluluk bilinciyle yerine getirmek için var gücü ile çalıştığı kaydederek, “Ülke genelinde sektörümüzü temsil eden tüm sivil toplum kuruluşları, birlik ve beraberlik içerisinde üzerlerine düşen sorumluluk bilinci ve şuurlu yaklaşımlarıyla hareket etmektedir. Bu kapsamda STK’larımız ülke genelinde Kriz Masaları oluşturduk. Koronavirüs krizi geçene kadar sağlık kurumlarımızın ve vatandaşlarımızın hiçbir ürünün eksikliğini yaşamamaları için sektör temsilcilerimiz var gücü ile çalışmaktadır. Kişisel koruyucu ürünlerin temininde hiçbir şekilde sıkıntı yaşanmaması için, vatandaşlarımızın tedirginliğe kapılmadan bu ürünlere erişimini sağlamak için büyük gayret gösterdiğimizi belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

“SEKTÖRÜMÜZ YÜZDE 100 ŞEFFAFTIR VE KAMU OTORİTELERİNCE TİTİZLİKLE DENETLENMEKTEDİR”


Tıbbi Cihaz sektörünün son zamanlarda alınan tedbir kararları sonrasında hammaddeye erişiminde, lojistik ve kargo konularında ciddi sorunlar yaşadığını ve sektör temsilcileri olarak zorunlu ve makul fiyat artışlarının olduğunu vurgulayan TÜMDEF Başkanı Yaz, “Tıbbi Cihaz sektörünün, şu andaki yanlış uygulama ve işlemlerle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Bu yanlış uygulama ve girişimler, tamamen rant amacı güden ve sektör dışında olan firma ve merkezlerin işi ve oyunudur. Tıbbi Cihaz sektörü, ülkemizin en hayati öneme sahip sektörlerinden biridir. Vergisini son kuruşuna kadar ödeyen, yüzde 100 şeffaf, Devletin otorite kurumları tarafından tizlikle denetlenen ve her işlemi sürekli takip edilerek kayıt altına alınan onurlu ve şahsiyeti olan bir sektördür. Ürettiği katma değer bakımından da çok önde olan bir sektördür.” şeklinde konuştu.

“HER KOŞUL VE ŞARTTA MİLLETİMİZİN HİZMETİNDEYİZ”

Tıbbi Cihaz sektörünün her koşul ve şartta Devletinin ve Milletinin hizmetinde olduğunu ve olmaya da devam edeceğini kaydeden Başkan Kemal Yaz, “Tıbbi Cihaz Sektörü, ülkesinin en sıkıntılı dönemlerinde, depremde, savaşta, ekonomik krizde, salgında, kısacası her koşul ve şartta devletinin ve milletinin hizmetinde olmuştur. Her dönemde, içinde bulunduğu bin bir zorluğu bahane ve gerekçe etmeden, gücü yettiğince hizmetini aksatmamıştır. Sektörümüz bugün de hiçbir ticari mülahazayı düşünmeden, Kamu Otoritesi ile iş birliği ve dayanışma anlayışını gözeterek, çalışmasını bizzat sahada daha da arttırmış vaziyette sürdürmektedir.” İfadelerini kullandı.

Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, koronavirüs ile mücadelenin yönetimini gerçekleştiren Devletin tüm kurum ve kuruluşları ile sürekli koordineli çalıştıklarını vurgulayan Başkan Kemal Yaz, “Tıbbi cihaz sektörü olarak, korona belası ülkemizden yok olup gidene kadar ve halkımız sağlığına kavuşana kadar hep bu ruh ve azimle çalışacağımızı, bu gayretlerimiz için kimseden alkış beklemediğimizi, ancak kendini bilmez fırsatçılar yüzünden, sektörümüzü ‘stokçu, rantçı, karaborsacı’ gibi ithamlarla karalamaya kimsenin hakkının olmadığını özellikle ifade etmek isterim.” diye konuştu.



Ahmet BULUT/ urfaradikal.com