Tarımda Dijitalleşme İle Tasarrufa Gidiliyor

18 Ağustos 2024 - 11:32

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde hayatın birçok alanında kullanılmaya başlanan dron teknolojisi tarım alanlarında da yaygınlaşıyor. Bir dron bataryası 10 dakikada 25 dekar araziyi ilaçlayabiliyor. Böylelikle ürün kaybı engellenerek ekonomik anlamda yakıttan, gübreden, sudan ve zamandan tasarruf edişmiş oluyor.

Suruç Ovası’nın  verimli topraklarında 30 bin dönüm sulu arazinin zirai ilaçlamasında bu sezon dron kullanıldı.

Drone ile ilaçlamanın %30 oranında ilaç kullanımını önlediği ve tasarruf edildiğini ifade eden Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin şöyle ifade etti;

“Az önceki 1250 dekarlık bir alanı tarım dronu ile ilaçladık,  biliyorsunuz ülkemizde tasarruf tedbirlerinin ve enflasyon oranının yükselmesiyle gelen ekonomik krizle  beraber biz de üreticilerimize neler yapabiliriz diye düşündük biz de bu noktada 726 bin dekar bulunan sulanan bir tarım arazisinde yaklaşık 30 bin dekarlık bir alanını biz drone ile ilaçladık, normalde traktör ilaçlansaydı 600 ton su ile ilaçlanacaktı biz 30 bin dekarlık bir alanı 30 ton su ile ilaçlamış olduk,  bu noktada sudan, yakıttan, zirai ilaçtan ve gübreden tasarruf etmiş olduk en çok da önemli olan  zamandan tasarruf etmiş olduk,  bu noktada biliyorsunuz 2050 Dünya Gıda Örgütü’nün açıklamalarına göre 2050 yılında 10 milyar sayıya ulaşıcaz ve Türkiye’nin de 100 milyona ulaşacağı ifade ediliyor. 
Biz de gıdanın bu kadar çok ihtiyaç duyulacağı bu zamanda topraklarımızı daha verimli yetiştirmemiz gerektiğini inanıyoruz ve biz de burdan çiftçilerimize üreticilerimize drone ile ilaçlamanın önemini bir kez daha göstermiş olduk.

Bilindiği üzere tekstilin en önemli ham maddelerinden bir tanesi olan pamuğun çigitinden yağ, küspesinden ise yem elde edilmekte. Pamuğun ülkemiz ekonomik tarım açısından önemi çok büyüktür.

Tarımsal drone ile  ilaçlama yapmadan önce bizler ziraat mühendisleri olarak ilk başta üreticilerimizi ziyaret ediyoruz, çiftçileri ziyaret ediyoruz arazilerde genel kontrollerimizi yapıyoruz arazi keşiflerimizi ve saha kontrollerimizi yapıyoruz, sahada dolaştığımız esnada bulduğumuz tespit ettiğimiz zararlı ve hastalıkları reçetelendirip ilaçlarını yazıyoruz, ve bu noktadan solüsyonları da hazırlayıp ilaçlama yapıyoruz, yaptığımız az önceki ulaşamadım 30 litrelik kapasitesi olan bir drone ile  biz 25 dekar ilaçladık ve 10 dakikada 25 dönümü hızlı bir şekilde ilaçlamış olduk az önce bir ifade ettiğim gibi önemlisi olanda zamandan tasarruf etmiş olduk.” dedi.



Traktör ile sulanan tarlasına giremediğini bu yüzden drone ile ilaçlamaya başvuran ve bölgede 250 dekar pamuk eken Salih Kaya şunları ifade etti: 

“Drone ile  ilaçlaması çok güzeldi, pamuğumıza traktörün girmemesi için,pamuğun hatlarının kapanması için drone ile ilaçlama başladık.

Tarlam traktör ile ilaçlamaya müsait değildi, su vardı drone ile ilaçlama yaptık. Drondan memnun kaldık, herkesin drone ile  ilaçlamasını tavsiye ediyorum” dedi.