Tarihi Kent, Şanlıurfalı Ressamın Fırçasıyla Yeniden Canlandı
Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mehmet Önal'ın yıllardır süren arkeolojik çalışmalarından elde edilen verilerle "Kadim Harran" kenti yerleşim kenti,Şanlıurfalı ressam Abdurrahman Birden'in fırçasında yeniden hayat buldu.
Ressam Abdurrahman Birden’in Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mehmet Önal’ın anlatımlarıyla yaptığı eski Harran tablosu,Surlar, Cami, Kilise ve Hayati Harrani'nin türbesini de içerecek şekilde Kadim Harran kenti yerleşim bölgesinin bin yıldan fazla bir süre önceki şehir mimarisini canlandırmıştır.
Eski Harran’ın yerleşim yerlerini içeren görsel siluetini ortaya çıkaran ressam Abdurrahman Birden, tabloyu Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sabri Çelik’e hediye etti. Prof.Dr. Mehmet Önal ve Harran kenti kazı ekibinin hazır bulunduğu heyetçe yapılan tablo takdimi, Osmanbey Yerleşkesi Rektörlük makamında gerçekleşti.
Prof.Dr. Mehmet Önal ve ekibi tarafından yapılan kazı çalışmalarında 10 binin üzerinde tarihi eserin gün yüzüne çıkarıldığını belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sabri Çelik; “Tarihi Harran yerleşim yerinden çıkarılan seramik, cam ve madeni eşyalar, sikkeler, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi yapıtlar, depolama küplerinden oluşan eserler, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
4000 yıldan beri ismi değişmeden günümüze kadar gelen, bilimin Endülüs yoluyla Avrupa’ya yayıldığı Kadim Harran şehrinin medreseleri, hamamları, sosyal ve kültürel alanları hiç bu kadar güzel resmedilmemişti. Antik Kültürün temsilcileri Sabiiler, Hristiyanlar ve Müslümanların büyük bir uyum içerisinde birlikte yaşadıkları ve okullarından dünyaca ünlü El-Battani ve Cabir Bin Hayyan gibi alimlerin yetiştiği HarrandaAbdurrahman Birden, adeta bir medeniyetin tekrar doğuşunu canlandırmıştır. Prof.Dr. Mehmet Önal hocamızın desteğiyle hafızalardan silinmeyecek bir eser üreten sanatçımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.