Tanal'dan Kamu Denetçiliği'ne Validebağ Korusu Şikayeti
VALİDEBAĞ’A SALDIRAN AKP’Lİ BELEDİYE OMBUDSMANLIK’A ŞİKAYET EDİLDİ
AKP’li Üsküdar Belediyesi,mahkeme kararlarına rağmen İstanbul’un sayılı yeşil alanlarından, doğal ve tarihi sit alanı statüsündeki Validebağ Korusu’nu betonlaştırmak için iş makinelerini çalıştırdı. Koruyu korumak için İstanbulluların direnişi sürerken, CHP’li vekil Mahmut Tanal da Üsküdar Belediyesi’ni Kamu Denetçiliği Kurumu’aşikayet etti.
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, İstanbul halkının nefes alabildiği sayılı yeşil alanlardan biri olan, doğal ve tarihi sit alanı statüsünde yer alan Validebağ Korusu’nun ‘Rehabilitasyon Projesi’ adı altında ranta açılmak istenmesini, AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin koruya yönelik hukuka aykırı müdahaleleriniKamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) şikayet etti.
‘Şikayet edilen’ kurum olarak Üsküdar Belediyesi’nin yer aldığı başvuru dilekçesinde Tanal, 21 Eylül tarihinde Üsküdar Belediyesi ekiplerinin iş makineleri ve kamyonlarla Validebağ Korusu’na girerek, alana moloz ve toprak döktüğünü anlattı.
Tanal şikayet dilekçesinde, yapılaşma plana yönelik,İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nda betonlaştırma çalışması başlattığına dikkat çekti.
KORUDA EKOLOJİK DENGE BOZULACAK
Tanal dilekçede şunları kaydetti: “Validebağ Korusuna yapılan bu saldırıya bölge halkı ve doğa sever vatandaşlar tarafından engel olunmaya çalışılmışsa da Üsküdar Belediyesi, çivi dahi çakılmasının yasak olduğu Validebağ Korusu’nu kirletmeye ve tahrip etmeye başlamıştır. Üsküdar Belediyesi, hakkında yürütmeyi durdurma kararı olanrehabilitasyon projesini zor kullanarak ve hukuku hiçe sayarak yapmaya başlamış ve 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Validebağ Korusu’na zarar vermiş ve zarar vermeye devam etmektedir.”
Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından işleme alınan dilekçesinde Tanal, Validebağ Korusu’nun İstanbul’un Anadolu yakasının ikinci en büyük yeşil alanı olduğunu aktardı. CHP’li vekil, “Validebağ Korusu’nda anıt ağaçlar da dahil olmak üzere, yaşları 15 ile 400 arasında değişen 40'ı aşkın türdeki ağaç ve ağaççık ile çok çeşitli bitki türlerinin, 100'ü aşkın kuş türü ile çeşitli böcek, sürüngen, kaplumbağa, kirpi, sincap gibi birçok hayvanın, ekolojik bir denge içinde barındığını” belirterek, Üsküdar Belediyesi’nin müdahalesinin bu ekolojik dengeyi bozacağına, canlıların yaşam alanını yok edeceğine işaret etti.
VALİDEBAĞ KORUSU’NU BETONLAŞTIRMA PLANI YENİ DEĞİL
Dilekçede Koruya yönelik tehdidin yeni olmadığını kaydeden Tanal, “Validebağ Korusu, 1990'lı yılların başından itibaren yapılaşma tehdidine ve yanı başında bulunan 50 dönümlük arazinin yapılaşmaya açılacağı endişesiyle yapılan başvurular sonucunda, 1996 yılında İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derece doğa koruma alanı ilan edildi. 1999 yılında ise doğal SİT alanı olarak tescil edilmiştir. Ayrıca içinde yer alan tarihi binalar da tescil edilmiştir” bilgisini verdi.
Dilekçesinde, “2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Validebağ Korusu’na müdahaleler bu dönemde başlamıştır” ifadesine yer veren Tanal, “Şubat 2020 tarihinde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edilen Validebağ Korusu için birçok farklı zamanda birçok farklı proje yapılmak istenmiştir. 2018 yılında millet bahçesi yapılmak istenen Validebağ Korusu’na yönelik projeler doğal dengeyi, ekosistemi ve koruda yaşayan canlı yaşamını tehdit etmektedir. Doğa severler ve yerel halk tarafından karşı çıkılan bu projeler hayata geçirilememiş ve proje hakkında adli yargıda davalar açılmıştır” dedi.
KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU HUKUKA AYKIRILIĞI TESCİLLESİN
Tanal, dilekçede şöyle devam etti: “Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metre karelik bölümünü son olarak bakım ve onarım gerekçesiyle 2020 yılının Mart ayında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edilmiş olup, Üsküdar Belediyesi, ‘Bakım ve Rehabilitasyon projesi’ adı altında Validebağ Korusu’na hukuka aykırı müdahalelerde bulunmaktadır. Validebağ Korusu’nu koruma amacıyla kurulan dernekler ve bölge halkı tarafından koruda günlerdir hukuka aykırı müdahalede bulunulmasına engel olunmak için nöbet tutulmakta ve bu hukuka aykırı proje ile doğal yapısı bozulmak ve betonlaştırılmak istenen Validebağ Korusu savunulmaktadır.
Validebağ Korusu’na yapılmak istenen projelerin doğal yaşama, ekosisteme ve canlı yaşamına zarar vereceği, korunun 1.derece doğal sit alanı olduğu gerekçesiyle çivi dahi çakılamayacağı gerekçesiyle projeler hakkında davalar açılmıştır. İstanbul 11. Bölge İdare Mahkemesi ihalenin yürütmesinin durdurulmasına, İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi de planlara ilişkin yürütmenin durdurulması kararları vermiştir.”
CHP’li vekil Mahmut Tanal, vatandaşların Anayasa’nın 56. Maddesinin kendilerine yüklediği sorumluluk doğrultusunda Validebağ Korusu’nu savunduğunu belirtirken, Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan Üsküdar Belediyesi’nin eylemlerinin hukuka aykırı olduğu yönünde tavsiye niteliğinde karar alınmasını talep etti.