ŞUTSO ve TÜGİP İş Birliğiyle "Geleneksel Ürünler Ve Baharatlar: Önemi ve Geleceği Çalıştayı" Düzenlendi
Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle "Geleneksel Ürünler ve Baharatlar: Önemi ve Geleceği Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştaya, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim de katılarak, geleneksel ürün ve baharatın bir kentin tarım, ticaret ve turizm gelişiminde oynadığı role dikkat çekti.
Başkan Mehmet Yetim, geleneksel ürünlerin sadece birer gıda maddesi olarak değil, aynı zamanda birer kültürel miras ve ekonomik değer olarak da ele alınması gerektiğini belirterek, bu ürünlerin sürdürülebilir tarım, ticaret ve turizm açısından taşıdığı potansiyelini vurguladı ve üreticiler ile iş dünyasına büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti.
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yetim, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Bugün, ilimiz Şanlıurfa için büyük bir önem arz eden geleneksel ürünler ve baharatların önemi ve geleceğini istişare etmek, konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunmak için buradayız.
Baharat ürünleri ile ilgili geçmişi binlerce yıl öncesine kadar giden ilimiz, isottan kimyona, pul biberden sumağa kadar birçok baharat çeşidinin üretilip tüketildiği, günümüzde ise ulusal ve küresel bazda ihraç edildiği bir kenttir. Mutfağının çeşitli ve zengin olması hasebiyle baharat ticaretinin önemli bir boyuta geldiğini belirtmek gerekir.
Baharatlar, ait oldukları toplumların mutfak ve yemek kültüründe yalnızca birer tat ve koku işlevi görmüyor. Söz konusu kültür için bir kimlik göstergesi de olabiliyor. İsot dediğimiz kurutulmuş biberin Urfa'ya ait olması, adeta Urfa ile özdeş tutulması hem kendisine hem de Urfa'ya bir kimlik kazandırması noktasında kendi kültürümüzden vereceğimiz en tipik örnek olur, kanaatimce. Renk, tat, içerdiği yağ oranıyla birçok çeşidi bulunan ve hemen her yemekte tüketilen isot, ilimizin baharat kültüründe baş köşenin sahibi konumdadır.
Aromatik ürünler ve baharat sektörünün tarım, ticaret ve turizme katkısını da bilhassa vurgulamak gerekir. Son dönemlerde gastronomi ve mutfak kültürünün revaçta olması, bir turizm sektörü haline gelmesi baharat çeşitlerini ayrıca önemli kılmaktadır
Odamıza bağlı olarak faaliyet gösteren Gıda Analiz ve Araştırma Merkezi de geleneksel ürünlerle ilgili önemli çalışmalara imza atmaktadır. Bugün burada düzenlenen bu kıymetli program da Merkezimiz ile TÜBİTAK iş birliğiyle düzenlenmektedir.
Programın kentimiz adına verimli geçmesini temenni ediyor, sizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum."
Yapılan çalıştayda, özellikle bölgemizdeki geleneksel ürünlerin ve baharatların mutfaklardaki lezzet kaynakları olmanın ötesinde, Türkiye'nin zengin kültürel dokusunun bir parçası ve kentlerin kimlik olduğunu gösterdi.
Çalıştaya Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Denek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Proje Yönetimi Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı Doç.Dr. Cesarettin Alaşalvar, GAP İdaresi Başkanı Dr. Hasan Meral, Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, ŞUTSO GAAM Müdürü Dr. Merve Balcıoğlu, STK temsilcileri ve akademisyenler katıldı.