ŞUTSO Heyeti Azerbaycan Bakü'de Düzenlenen ADEX 2024 Fuarı'na Katıldı

27 Eylül 2024 - 16:17

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim başkanlığında, Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Zahit ve Yönetim Kurulu Üyelerinin içinde yer aldığı Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) heyeti, 23-26 Eylül'de Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de düzenlenen, ADEX 2024 Uluslararası Savunma Fuarı'na katıldı.

               Dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce firmanın yer aldığı ADEX 2024 Uluslararası Savunma Fuarı'na Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim'in başkanlık ettiği ŞUTSO heyeti de katıldı. Heyet, fuar sürecinde birçok bölgesel ve küresel firmalarla görüşmeler gerçekleştirerek, ikili ticari ilişkilerin güçlendirilmesini ve bununla birlikte Türkiye ile Şanlıurfa'nın ticaret, sanayi, lojistik, tarım ve turizm gibi alanlarda sahip olduğu büyük potansiyeli üzerine görüşüldü.

 

            ŞUTSO heyeti, Küçük ve Orta İş Geliştirme Ajansı (KOBİA) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  Hikmet Memmedov başta olmak üzere Azerbaycan Bakü İş Adamları Derneği (ATİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mursal Rustamov ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve Azerbaycan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Reşad Cabirli ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir araya geldi.

 

Heyet, Azerbaycan’ın ilimizin ulusal, bölgesel ve küresel pazar için taşıdığı önemi anlatarak ticaret, sanayi, lojistik, tarım ve turizm iş birliğinin güçlendirilmesini talep etti.

 

YÖNETİM KURULU BAŞKANI YETİM: ŞANLIURFA VE AZERBAYCAN ARASINDAKİ TİCARİ İŞ BİRLİKLERİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

“Bizleri Azerbaycan’da misafir eden tüm yetkililere ve iş dünyasının değerli temsilcilerine Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası adına şükranlarımı sunarım. Kardeş Azerbaycan ile ortak tarihe, kültüre ve değerlere dayanan güçlü bağlarımız var. Bu bağlar, yalnızca kültürel ve tarihi anlamda değil, aynı zamanda ekonomik ve ticari iş birliklerimizde de derinleşerek devam etmektedir.

İlimiz Şanlıurfa, sahip olduğu tarım, gıda, tekstil ve inşaat sektörlerindeki üretim kapasitesi ile Türkiye'nin önemli ticaret merkezlerinden biridir. Azerbaycan ile Şanlıurfa arasındaki ticari ilişkiler ise son beş yıl içerisinde yüksek oranda artmıştır. 2023 yılında Şanlıurfa’dan Azerbaycan’a yapılan ihracatın toplam hacmi yaklaşık 1,2 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Aynı yıl içinde Azerbaycan’dan ithal ettiğimiz ürünlerin hacmi de 893 bin dolar aşmıştır. Bu ticaretin önemli bir kısmını tarım ürünleri, makine ekipmanları ve inşaat malzemeleri ile tekstil ürünleri oluşturmaktadır.

BAŞKAN YETİM: ŞANLIURFA’NIN AZERBAYCAN’A İHRACATI 17 MİLYON DOLAR

                2024 Yılının ilk yarısına bakacak olur isek Şanlıurfa’nın Azerbaycan’a ihracatı 17 milyon dolar Şanlıurfa’nın Azerbaycan’dan İthalat miktarı ise 13,7 milyon dolar olmuştur. 30 firmamız aktif olarak Azerbaycan’a ihracat yapmaktadır.

        Bugün buradaki ziyaretimizin amacı, bu ilişkileri daha da ileri taşımak, ticaret hacmimizi artırmak ve iki ülke arasındaki iş birliklerini daha da derinleştirmektir. Şanlıurfa, gıda ve tarım ürünleri başta olmak üzere Azerbaycan ile daha fazla ticaret yapmaya hazırdır. Özellikle tarım ürünleri, medikal ürünler, tekstil ürünler ve hayvansal aşı ürünlerimiz Azerbaycan pazarında büyük ilgi görmektedir. Şanlıurfa’nın sanayi ürünlerinin Azerbaycan pazarında daha fazla yer bulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

        Son dönemde enerji sektörü üzerine de iş birliği potansiyelimizi değerlendiriyoruz. Özellikle güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında Azerbaycan ile ortak projeler geliştirmeyi hedefliyoruz.

 

        Ayrıca, iş birliğimizin sadece ticaretle sınırlı kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Şanlıurfa’nın turizm potansiyeli, Göbeklitepe gibi dünyaca ünlü tarihi zenginlikleriyle Azerbaycanlı kardeşlerimizi ağırlamaya her zaman hazırdır. 2023 yılında Şanlıurfa’yı ziyaret eden Azerbaycanlı turist sayısı %15 artarak 10 bin kişiyi aşmıştır. Bu rakamı daha da yukarılara taşımayı hedefliyoruz.

        İlimiz Şanlıurfa’nın yayımlanan raporda Şanlıurfa nüfusunun 2,5 Milyon  olduğu belirtildi. Şanlıurfa'nın genç nüfusu ise 769 bin, toplam çalışan sayısı 370 bin 2023 yılı istihdam sayısı 50 bin kişi olarak belirlendi.

        Son olarak, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak Azerbaycan’daki iş insanları ve kurumlarla yakın iş birliği içinde çalışmaya, karşılıklı faydaya dayalı projeler geliştirmeye ve bu kardeşlik ilişkisini daha da büyütmeye kararlıyız. Bu bağlamda, bizleri burada ağırladığınız için tekrar teşekkür eder, iki ülke arasında kalıcı dostluk ve ticari iş birliğinin devamını dilerim.” dedi.

 

 

 

MECLİS BAŞKANI KARADAĞ: HEDEFİMİZ ÜLKEMİZİN ÜRETİM, İHRACAT VE İSTİHDAM HACMİNİ ARTIRMAK

            Fuar sürecine dair açıklama yapan ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ da, bu tür yurt dışı fuar programlarıyla Türkiye ile Şanlıurfa'nın ticaret, sanayi, turizm ve kültür potansiyelini anlatma fırsatı bulduklarını kaydederek şunları ifade etti:

 

"Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenen ADEX 2024 Uluslararası Savunma Fuarı gibi programlara katılmak, iş dünyamız açısından yeni pazarların tanınması, karşılıklı ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi adına büyük önem taşımaktadır. Hakeza üyelerimiz bu tür programlar sayesinde Azerbaycan gibi bir bölgenin ticaret, sanayi, teknoloji, lojistik ve finans potansiyelini yerinde görmüş oluyorlar. Zira, Azerbaycan’da kaldığımız 3-4 günlük süreçte, bilhassa buradaki sektörel konularda yapılan görüşmelerle önemli bilgiler aktarıldı. Ayrıca fuara katılan ulusal ve uluslararası firmaları ziyaret ederek sektörün farklı ülkelerdeki durumu hakkında fikir sahibi olduk. Ülkemizin ve ilimizin ticaret, sanayi, turizm ve kültürel potansiyelini anlatma fırsatımız oldu. Bu programlar, zaten faaliyet alanına bağlı olarak ülkemizin üretim, ihracat ve istihdam hacmini artırmak amacıyla gerçekleştiriliyor.” dedi.

 

 Haber: Bilal Yılmaz/urfaradikal.com