ŞUTSO Eylül Ayı Meclis Toplantısı, ŞUTSO Meclis Toplantı Salonu'nda Gerçekleştirildi

19 Eylül 2024 - 12:30

Gerçekleşen Meclis Toplantısı'nda olağan meclis toplantısına geçildi. 2024 Eylül Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Ağustos Ayı Meclis Kararı, Ağustos Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Ağustos Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı. Serhat Karadağ konuşmasında şunları kaydetti:

 

Öncelikle ekonomimizi etkileyen birkaç son olayı değerlendirmek istiyorum. Ekonomimizdeki zorluklar devam ediyor %70 in üzerinde kalmaya devam eden enflasyon işletmelerimiz ve daha geniş nüfus üzerinde baskı oluşturuyor.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Programa göre hükümetin önümüzdeki üç yıldaki dört temel hedefi "afet yaralarının sarılması; enflasyonun tek haneye düşürülmesi; yatırım, istihdam, üretim ve ihracat perspektifinde büyüme ve istihdamın devam ettirilmesi; ve sosyal adalet ve refahının güçlendirilmesi" olarak sıralanıyor.

Ancak, bu hedeflere ulaşabilmek için daha somut adımlar atılması gerekmektedir.

•             Enflasyonla Mücadele: Enflasyonun temel nedenleri üzerinde daha derinlemesine çalışılmalı ve kalıcı çözümler üretilmelidir. Para politikası enflasyon hedefiyle uyumlu hale getirilmelidir.

•             Yatırım ve Üretim: Özel sektörün yatırım yapmaya teşvik edilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı, bürokratik engeller kaldırılmalı ve krediye erişim kolaylaştırılmalıdır. Üretimde yerli kaynakların kullanımı desteklenmeli, ihracat odaklı bir büyüme modeli benimsenmelidir.

•             Enerji Maliyetleri: Enerji maliyetlerinin yüksekliği, üretim maliyetlerini artırarak rekabet gücümüzü zayıflatmaktadır. Bu nedenle, enerji maliyetlerinin düşürülmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

•             Kobi’lere Destek: KOBİ’ler, ülkemiz ekonomisinin lokomotifi konumundadır. Bu nedenle, KOBİ’lere yönelik destekler artırılmalı, finansmana erişimleri kolaylaştırılmalı ve bürokratik yükleri azaltılmalıdır.

•             İhracatın Desteklenmesi: Ülkemizin ihracat potansiyelini artırmak için yeni pazarlara açılmalı, gümrük işlemleri kolaylaştırılmalı ve ihracatçılarımıza vergisel destekler sağlanmalıdır.

•             Kalifiye İş Gücü: Ülkemizin rekabet gücünü artırmak için eğitim sistemimiz iş hayatıyla daha uyumlu hale getirilmeli, mesleki eğitim programları güçlendirilmelidir.

Deprem bölgesine ayrılan kaynağın bölgede konut, sanayi ve altyapı yatırımları için kullanılacağı belirtilmiştir.Bu konuyla ilgili Şehrimizin imarı ve inşası ile ilgili yaşanan sıkıntıların görüşülmesi ve çözüme kavuşturulması hususunda ilgili kurumları davet ederek 24 Ekim tarihinde  geniş katılımlı inşaat toplantısı düzenleyeceğiz. Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu süreçte aktif rol oynamaya devam edeceğiz. Üyelerimizin sorunlarını yetkililere aktaracak, çözüm önerileri geliştirecek ve sesimizi duyuracağız. Ayrıca, 08-12 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceğimiz ve iki kez taraflarınıza yapılacak olan arama ve teyitlerle konaklama ile uçak biletlerinde herhangi bir değişiklik yapılamayacağını da dikkatinize sunmak isterim. Ekonomimizin düzelmesi adına iş dünyasının temsilcileri olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyor, toplantımızın ilimiz ve ülkemiz adına verimli geçmesini diliyorum. Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise, “Elimizdeki ticari, sanayi, tarım ve turizm potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda, ülke olarak şu anki durumumuz bize layık değil. Çünkü daha iyisini fazlasıyla hak ediyoruz. Ulusal kalkınma, büyüme ve gelişim büyük ölçüde yerel kalkınma, büyüme ve gelişime bağlıdır. Bu düşünce ve inançla ilimizin her alanda kalkınması, büyümesi ve gelişmesi için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm gücümüzle çalışıyor ve emek harcıyoruz. Bu çerçevede, geçen ay gerçekleştirdiğimiz birkaç önemli faaliyetten bahsetmek istiyorum. Şanlıurfa'da üretilen fıstıkların büyük bir kısmı, işlenmek üzere Gaziantep'teki fabrikalara gönderiliyor. Gaziantep, Türkiye'nin baklava ve tatlı sektörünün merkezi olarak biliniyor. İlimizde üretilen fıstıklar Gaziantep’te bulunan fabrikalara gittiği için Gaziantep fıstığı adını almıştı. “Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığının” bize ait olduğunu kanıtlamak için dava açtık ve sonuçladı. 1 yıldan fazladır emek veriyoruz. Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı Resmen de şehrimize ait olduğunu buradan siz kıymetli meclis üyelerime duyurmak istiyorum. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum.

Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla düzenlenen “Ceylanpınar Gümrük Kapısı” Açılışına katılım sağladık. Açılışta konuşan Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat Türk EXİMBANK Şanlıurfa Şubesi’nin açılacağını belirtti. EXİMBANK Şanlıurfa Şubesi’nin açılması için Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Mehmet Şimşek ve TBMM Başkan vekilimiz Sn. Bekir Bozdağ’a taleplerimizi iletmiştik. Başta Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Mehmet Şimşek ve TBMM Başkan vekilimiz Sn. Bekir Bozdağ’a teşekkür ediyorum. Bunun akabinde Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ile TBMM Başkan vekilimiz Sn. Bekir Bozdağ’a Ceylanpınar OSB’nin kurulması taleplerimizi de ettik. Konunun takipçisiyiz. Türk EXİMBANK Şanlıurfa Şubesi ve Ceylanpınar Gümrük kapısının ülkemize ve şehrimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Şu konuya da değinmek istiyorum. Sanayicilerimiz için özel Ur-Ge projesi hazırlıyoruz. Proje kapsamında Şanlıurfalı sanayicilere Avrupa pazarındaki alıcılarla bir araya getireceğiz. İlk olarak firmalarımızın seçtiği ülkelerden alım heyetlerini bölgemize getireceğiz. Burada organize edeceğimiz B2B görüşmeleriyle ihracatçılarımız ile alım heyetleri bir araya gelecek ve yeni ticari köprüler kurulacak. Projemizin son aşamasında ise katılımcı firmalarımızı hedef pazarlara götürüp, alıcılarla buluşturacağız. İhracatçılarımız küresel alıcılarla hem Urfa’da hem de yurt dışında temaslarda bulunacaklar. Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda proje hazırlıklarımız devam ediyor. Yaklaşık 10 milyon TL bütçeli bir proje hazırlıyoruz. Projemizde yurt içi ve yurt dışındaki masrafların yüzde 75’ini Ticaret Bakanlığımız üstlenecek. Projemiz tamamlandığında kentimizin dış ticaretine ve endüstriyel üretimine büyük bir ivme kazandıracağız.  Ayrıca TOBB Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde yapılan Yıllık Cirosu 50 Milyon TL’nin altında olan üyelerimiz  enflasyon muhasebesi kapsamı dışında tutulmuştur. TOBB Başkanımıza, Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ve Ekibine teşekkürlerimi sunarım. İlimize ait tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri Başlıklı birkaç husustan sizlere bahsetmek istiyorum. Ticaret Bakanımız Sn. Porf. Dr. Ömer Bolat Şanlıurfa’mıza geldiğinde kendilerinden taleplerde bulundum. Öncelikle 2007 yılında faaliyete geçen GAP Havalimanımız ihracat potansiyeli nedeniyle kargo trafiğine hizmet vermesi amacıyla tasarlanmıştır. Konuyla ilgili altyapı ve destek birimleri de yer almaktadır. Bölgemizin en büyük kargo Havaalanının henüz gümrüklü sahası bulunmamaktadır. Kargo apronu, gümrük binası atıl durumdadır. Faal olarak hizmet vermesi için Kargo Apronu ve Gümrük binası faal hale gelmesi gerekmektedir.

Bir diğer konu ise Şanlıurfa İhracatçılar Birliği’nin ilimizde kurulmasını istiyoruz. Çünkü (GAİB) şuanda sadece Gaziantep’e hizmet ediyor. İstediğimiz verileri bize iletmiyorlar. Şanlıurfa’nın TİM verilerine göre ihracatımızı yüzde 30 arttırarak 124 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bir diğer konuya gelecek olursak Akçakale Gümrük Kapısı ilimizin halkı için gelir kapısı ve ilave istihdam olanağıdır. Sınır ticaretinde büyük öneme sahip olan gümrük kapılarında sınır ticareti faaliyetlerinde tüm sektörlere yönelik kolaylık sağlanmasıdır.

 

Ve son olarak mevcut Gaziantep-Nusaybin demiryolunun tekrar faal hale gelmesi, bölgemizin lojistik imkanlarını büyük ölçüde geliştirecektir. Bu demiryolu hattının aktif kullanımı, hem Şanlıurfa hem de çevre iller için önemli bir ticaret ve ulaşım ağı oluşturacak, ürünlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde ulusal ve uluslararası pazarlara taşınmasına katkı sağlayacaktır. Böylece, sanayicilerimiz ve ihracatçılarımız rekabet avantajı elde ederken, bölgemizin ekonomik potansiyeli daha da artacaktır. Yani Şanlıurfa OSB’mizi limana bağlayacak  olan Mürşitpınar Demiryolu projesi ihalesi yapılmasına rağmen hala yapılmamıştır. Mürşitpınar demiryolu bağlantısının yeniden değerlendirilmesi bölge sanayisi için elzemdir.

Bu konularda yapılması gereken çalışmaları Ticaret Bakanımıza bizzati ilettim. Kendileri konunun takipçisi olacağını belirtti. Umarım bütün taleplerimiz gerçekleşir.  Amacımız ve gayemiz  Şanlıurfa’mızı daha ileri taşımaktır. Kentimizi ticaret, sanayi, tarım ve turizm alanında bölgenin ilklerinden yapmaktır. Bunu başaracağımız inancıyla, toplantımızın ilimiz ve Odamız adına verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Toplantıda, Meclis Üyesi Metin Baydar ve  İsmet Yıldırım Gündem Dışı Bir konuşma gerçekleştirdi. Gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Halil Çizmeci 2024 Ağustos Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.