ŞUTSO 2023 Yılı Son Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı Yapıldı

28 Aralık 2023 - 13:22

ŞUTSO 2023 yılı son Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı, özel bir hotelde Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ve Meclis Başkanı Serhat Karadağ'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Başkan Mehmet Yetim 2023 yılı faaliyetleri ile ilgili bir değerlendirme yaparken, Meclis Başkanı Serhat Karadağ da Meslek Komitelerinin önemine değindi.

Oda bünyesinde çalışmalarını yürüten Meslek Komitelerinin sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşülerek değerlendirildiği ve sektörler arası iş birliğinin güçlendirilmesinin amaçlandığı toplantıya, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın yanı sıra, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Taş, Mustafa Zahit, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, 29 Meslek Komitesi Başkan ve Üyeleri ile basın mensupları iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı Serhat Karadağ şunları dile getirdi: “Sayın Başkan, değerli Meclis Üyelerim, kıymetli komite temsilcileri ve üyeleri, saygıdeğer hanımefendiler, beyefendiler, hepinize 2023 yılı 2. Müşterek Komite Toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri şahsım ve kurumum Meclisi adına saygıyla selamlıyorum.

Biliyorsunuz, bu tür müşterek komite toplantıları bizim tabi olduğumu 5174 sayılı mevzuat gereği yılda 2 kere düzenlenir. Bu toplantıların amacı da 66 sektörü temsil eden 29 komitemizin temsilcileri ve üyelerini bir araya getirmek, onların ortak sorunları ile çözüm önerilerini istişare etmektir. Elbette, her bir komitemizin kendine özgü faaliyet alanları ve sorunları var. Bunlar yapılan komite toplantılarında, zaten konuşuluyor ve tartışılıyor. Ama bu gibi müşterek toplantılar, dediğim gibi, hem ortak sorunların ve çözüm önerilerinin istişare edilmesi, hem de sektörler arasında var olan ilişkilerin ve iş birliğinin güçlendirilmesi adına büyük önem taşıyor.

Komitelerimiz, düzenledikleri aylık toplantılarında faaliyet alanları ile ilgili istişarede bulunur, var olan sektörel sorunları ve çözüm önerilerini tespit edip Oda Yönetim Kurulu’na iletirler. Yönetimimiz de, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra çözüme yönelik ilgili en üst makamlarla paylaşıp çözüm sunmalarını talep eder. Dolayısıyla, bu noktada komiteler temel önemde bir görev yerine getiriyor. Sorunları yerinde belirleyip Yönetim Kurulu aracılığıyla çözülmelerini sağlıyorlar. Üyelerimizin sorunlarının çözümünde ilk halka, komitelerimizdir ve bu çok büyük bir önem taşımaktadır. Diyebilirim ki, iş dünyamızın sorunlarının tespiti ve çözümü konusunda Meslek Komiteleri işin mutfağıdır. Dolayısıyla, komitelerimizin taşıdığı bu önemin farkındayız. Buna istinaden, Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlığı olarak hem bölgemize hem de odamıza katkı sağlama konusunda çalışmalar yaparken, meslek komitelerimizin yönlendirmelerini titizlikle dikkate alıyoruz. 
Bu tür toplantılar vesilesiyle karşılıklı istişare ve iş birliğimizin güçlendirilmesini temenni ediyor, zamanlarını ayırarak meslek komite toplantımıza katılan, sorun ve çözüm önerilerinin odamıza ulaştırılması hususunda çalışıp çabalayan, emek veren tüm meslek üyelerimize, meclis üyelerimize ve tüm meslek komitesi başkan ve temsilcilerimize teşekkür ediyoruz.” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise, “ Bugün burada, 2023 yılının ikinci müşterek komite toplantımız için bir aradayız. Biliyorsunuz, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim 66 farklı sektörü temsil eden 29 meslek komitemiz var. Komitelerimiz temel olarak temsil ettikleri sektörlerle ilgili sorunları tespit edip çözüm önerilerini sunmak için çalışırlar. Biz de Yönetim Kurulu olarak, komitelerimizin belirledikleri bu çözüm önerileri ve taleplerini mümkün mertebe en üst mercilere aktarmakla yükümlüyüz. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için de büyük bir çaba içindeyiz. Özellikle yatırım, üretim, istihdam ve ihracat potansiyelimizi artırmayı temel hedefimiz olarak görüyoruz. Bunun için de gerekli olan ekonomik rekabet gücümüzü ve toplumsal refah seviyemizi artırmak, üyelerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmak, bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde ticari ilişkilerimizi ve iş birliklerimizi güçlendirmek, bu konuda her sektörden üyelerimize öncülük etmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Kalite yönetim sistemini artırmak, üyelerimize çözüm odaklı ve nitelikli hizmet vermek, memnuniyetlerini maksimum seviyeye çıkarmak, emniyetli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sunmak, bunun yanında bilgi gizliliği, bütünlüğü ve ulaşılabilirliğine ilişkin güven ortamını sağlamak adına politikalar belirliyoruz ve bunları uygulamaya çalışıyoruz.
"Birlikte Yöneteceğiz" sloganıyla yönetimi devralmaya talip olduğumuzda söz verdiğimiz gibi, Odamızı birlikte yönetmeyi temel şiar edindik. Bu çerçevede her sektörümüzün taleplerini karşılıyoruz. Sektör temsilcilerimizle dayanışmayı artırmak ve bütün meslek kollarının gelişmesini sağlamak için çaba harcadık, harcamaya da devam ediyoruz. Bu yıl içinde, deprem ve sel gibi iki büyük ve talihsiz doğal afetle karşılaştık. Genel olarak tüm toplumumuz, özel olarak da iş dünyamız büyük bir can ve mal kaybı yaşadı. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz de eklenince, iş dünyası olarak yükümüz ve sorumluluğumuz daha da arttı. Ancak biz, sorumluluğumuzu yerine getirmek adına farklı sektörlerde iş yapan firmalarımızın sorunlarını sürekli dile getirdik, çözüm konusunda da birçok girişimde bulunup ısrarcı olduk.
Bakınız, seçimlerden sonra Meclis’te siyasi parti ayırımı yapmadan tüm Şanlıurfa milletvekillerimiz ile görüşme gerçekleştirdik. İlimiz iş dünyasının sorunlarını raporlar halinde kendilerine tek tek sunduk ve takipçisi olacağımızı vurguladık. Yakından da takip ediyoruz. Elbette bu minvalde çalışmalar yürütürken, Odamızın siyasallaşmasına asla müsaade etmiyoruz. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Yardımcımız sayın Cevdet Yılmaz ile ekonomi, ticaret, maliye ve çalışmadan sorumlu ilgili bakanlarımızın katıldığı, TOBB ev sahipliğinde 16 Ağustos’ta düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldık. Burada da sorunlarımızı, öneri ve taleplerimizi sözlü ve yazılı olarak doğrudan yetkililere aktardık. Bununla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız sayın Mehmet Özhaseki’nin daveti üzerine deprem bölgesindeki Odaların başkanları olarak Ankara’ya gittik. Orada kendisiyle bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda, deprem sonrası kent ve imarla ilgili yaşadığımız sorunları, Organize Sanayi Bölgemizin büyütülmesi ve buraya yeni yatırım alanlarının açılması, tarım dışı alanların GES projeleri için tahsis edilmesi ve bu konuda gerekli teşvik ve hibe desteğinin sunulması, ilimizde bir Ticaret Merkezi’nin kurulması gibi taleplerimizi rapor halinde sunduk. Sağ olsun, Bakan bey de bu konuda gerekli desteği sunacaklarını beyan ettiler. Aynı şekilde, Malatya’da katıldığımız bir toplantıda da Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ile bir araya geldik ve orada da ilimiz iş dünyasının temel sorunlarını kendilerine ifade ettik. En son ise, geçen hafta İstanbul’da düzenlenen Türk-Arap İşbirliği Zirvesi’ne katıldık. Burada Arap ülkelerinden ve Türki Cumhuriyetlerden gelen iş dünyasının birçok temsilcisi, onlarca firma yetkilisi ile görüşme fırsatımız oldu. Onlara ilimizin sahip olduğu ticaret, sanayi, tarım ve turizm potansiyelini anlatarak ilimize yatırım yapmaları ve üyelerimiz ile ticari ilişkilerini geliştirmelerinin imkânlarını, avantajlarını anlattık.

Oda olarak yenilenebilir enerji sektörüne büyük önem veriyoruz. Özellikle GES’ler için büyük bir potansiyele sahip olan ilimizin Karacadağ alanında, bir “GES İhtisas Endüstri Bölgesi”nin kurulmasına yönelik çalışmalar başlattık. Bu çalışmalar Valiliğimizin koordinesinde yürütülüyor. Böyle bir enerji bölgesinin ilimize ve özel olarak girişimcilerimize büyük bir getirisi olacağından eminiz. Bu bölgeyle ilgili ihale sürecinden yer tahsisi sürecine kadar, burada kurulacak enerji üssünden maksimum seviyede ve en az maliyetle faydalanmalarına kadar, girişimcilerimiz için her tür çaba ve desteği sunacağız. Bunun yanında, üyelerimizin en temel sorunlarından biri olan, finansman sorununu da her platformda dile getirdik. Yerel ve uluslararası iş dünyamıza finans anlamında sağlanacak kaynaklar, fon ve destekler konusunda görüşmeler, toplantılar düzenledik. Hem KGF üzerinden kamu bankalarından kaynak sağlamak için birçok girişimde bulunduk, hem de Dünya Bankası, UNDP gibi uluslararası kuruluşlar ile ülkemizin yetkili bakanlıkları ve onlara bağlı KOSGEB gibi ulusal kurumlar üzerinden işletmelerimizin finans sorununa çözüm bulmaya çalıştık. Bu konuda, bahsettiğim ulusal ve uluslararası kurumlarla birlikte Odamızda üyelerimize yönelik birçok eğitim ve bilgilendirme programı düzenledik. Şu an hem ülkemizde hem de dünya genelinde yenilebilir enerji ve yeşil sanayiye büyük önem veriliyor. Bu kapsamda büyük teşvikler ve maddi destekler sağlanıyor. Biz bu tür teşvik ve destek programlarını da yakından takip ediyor ve üyelerimizle paylaşıyoruz Yeni yılda da bu desteklerin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Daha kurumsal ve güçlü bir şekilde eğitim programları düzenleyip üyelerimizi bilgilendireceğiz, onları yönlendireceğiz. Bütün bunlarla birlikte, ilimizin Küçük Sanayi Sitesilerini (KSS) genişletme ve geliştirme çalışmalarımız var. Üretim, istihdam ve ihracat potansiyelinin artırılması, kurumsal kapasite ve niteliklerinin güçlendirilmesi, altyapı çalışmalarının tamamlanması, oradaki işletmelerin gerekli finans desteklerinden faydalanması gibi hususlarda çalışmamalarımız oldu. Eksiklikleri tamamlamak için bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 

Bütün bunlar haricinde birçok tarımsal, kültürel, sanatsal, sportif ve eğitim ile ilgili faaliyetlere ev sahipliği yaptık. Deprem ve sel felaketleri sürecinde hep birlikte koordineli bir şekilde çalışarak yaralarımızı sarma adına güçlü bir ortak irade ortaya koyduk. Depremzede ve sel mağduru insanlarımızla maddi ve manevi büyük bir yardım ve dayanışma içinde olduk. Bölgemizdeki 7 Odamızın bileşeni olduğu “Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu”muzun 25. toplantısına ev sahipliği yaptık. Hakeza Kadın Girişimciler Kurulumuz tarafından Trabzon ve Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğiyle düzenlenen “Kadın Girişimciliğinde Dijital Dönüşüm ve E-Ticaret” programına ev sahipliği yaptık ve iki ilin düzenlediği programlara katıldık. Aynı şekilde, kalifiyeli personel yetiştirip istihdam etmek için çalışmalarını sürdüren ŞUTGEM’imiz var. Özellikle tekstil ve hazır giyim, ayakkabıcılık, kaynakçılık, elektronik, bilişim gibi alanlarda kurslar veren ŞUTGEM, çalışmalarını başarılı bir şekilde devam ettiriyor. Bunun yanı sıra, Türkiye’de sadece 5 şehirde bulunan Gıda Analiz ve Araştırma Merkezimizin (GAAM) inşa çalışmaları var, artık bu çalışmaların da sonuna yaklaşıyoruz. Nitekim, TÜBİTAK tarafından alınan sarf ve kimyasalların %90’nından fazlası tamamlandı. Şu an akredite analizlerin metot, kalite kontrol ve test çalışmaları devam ediyor. Bunlar da tamamlandığında akreditasyon başvurumuzu yapacak ve inşallah 2024 yılının Şubat-Mart aylarında merkezimizi açıp üyelerimizin hizmetine sunacağız.
 
Siz kıymetli üyelerimizin hem yatırım hem de ihracat adına ulusal ve küresel düzeyde yeni pazarlar keşfetmeleri, ticari iş birliklerini güçlendirmeleri için de çalışmalar yürüttük, yürütmeye de devam edeceğiz. Bilhassa düzenlediğimiz fuar programları, bizlere bu konuda büyük avantaj ve imkânlar sunuyor. Bu yıl içinde mümkün mertebe tüm Meclis üyelerimizi ve komite temsilcilerimizi Antalya YÖREX, Almanya Anuga ve Dubai Big 5 gibi farklı sektörlerde düzenlenen ulusal ve uluslararası fuarlara götürdük. Dediğim gibi, bu programlar vesilesiyle hem yatırım ve ihracat ağlarımızı geliştirme hem de ülkemizin ve ilimizin ticari, sanayi, turizm gibi alanlardaki potansiyelini anlatarak ülkemize ve ilimize yabancı yatırımcılar çekme çabasındayız. Büyük önem verdiğimiz bu tür programlarımızı ve başka birçok alanla ilgilş faaliyetlerimizi önümüzdeki yıl içinde sürdüreceğiz. Temennimiz, bu süreçleri hep birlikte istişare içinde yürütmektir. Zira, hepimiz kentimizin kalkınması, gelişmesi, toplumsal refah seviyesinin yükselmesini istiyoruz. Dolayısıyla, ben bu tür toplantılar vesilesiyle iş birliklerimizi artırmayı umut ediyor, toplantımızın ilimiz ve Odamız adına verimli geçmesini diliyorum. Sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”
Konuşmalarının ardından, Harran Üniversitesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mithat Arman Karasu “Geleceğin Kentlerinde Ekonomik ve Sosyal Değişim”, ŞUTSO Hukuk Müşaviri Avukat Ömer Avcı “Arabuluculuk, İşçi, İşveren Sorunları ve Sözleşmelerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar”, ŞUTSO Meslek Komiteleri ve Girişimcilik Müdürü İsmail Aktaş ise “Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 2022-2023 Dönemi Meslek Komite İstatistiki Değerlendirmeleri” ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi.

Sunumların sonrasında ise 3.Meslek Komite Başkanı Recep Uğuzlu, 21. Meslek Komite Başkanı Ahmet Deniz, 24.Meslek Komite Başkanı Mustafa Ezher, 28. Meslek Komite Başkanı ve Meclis Üyesi Mustafa Direkçi sektörel gelişmelerle ilgili birer konuşma gerçekleştirdi.

Düzenlenen toplantı, plaket takdiminin akabinde sona erdi.