ŞURKAV, 60 Çocuğun Hayatına Dokundu
Şanlıurfa İli Kültür Eğitim ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından hazırlanan ve ConcernWorldwide Türkiye Temsilciliği ile ortak yürütülen 'Sokakta Çalışan Çocukların Güçlendirilmesi ve Sosyal Hayata Entegre Edilmesi' amacını taşıyan Geleceğimiz Sokakta Kaybolmasın Projesi kapsamında çocuklar yararına sunulacak destekler verilmeye başladı.
Proje desteklerinin teslimi münasebetiyle ŞURKAV Kültür Merkezinde düzenlenen programa, Vali Yardımcısı ŞURKAV II. Başkanı Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, ŞURKAV Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Abdullah Ekinci, Abdulkadir Açar, Selami Yıldız, Cevahir Asuman Yazmacı, İ. Halil Kaya, Proje Koordinatörü Neşe Basır, ConcernWorldwide Türkiye Temsilcileri, Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü psikologları, projede yer alan çocuklar ve aileleri katıldı.
Programda katılan ailelere destek sağlayacak ConcernWorldwide Türkiye Temsilciliğinin aileleri bilgilendirmesi ve öğrenci rehberlik danışmanları ile buluşması sonrasında ailelere ŞURKAV ve paydaş kurumlar tarafından eğitim seti, gıda yardım paketi ve kitap seti hediye edildi.
60 Çocuğun Hayatı Değişti
ŞURKAV tarafından hazırlanan ve ConcernWorldwide Türkiye Temsilciliği ile ortak yürütülen Sokakta Çalışan Çocukların Güçlendirilmesi ve Sosyal Hayata Entegre Edilmesini amaçlayan Geleceğimiz Sokakta Kaybolmasın Projesi kapsamında, Şanlıurfa Valiliği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Merkez İlçe Belediyeleri, Merkez İlçe Kaymakamlıkları, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Türk Kızılay’ı Toplum Merkezi ve Türkiye Yeşilay Şanlıurfa Şubesinin destekleriyle, her türlü ihmal ve istismara açık olan sokakta çalışan çocukların tespitinin yapılması, çocuklar hakkında hanelerinde sosyal inceleme yapılması, sosyal inceleme sonrasında çocukların ve ailelerin sosyal yardım/sosyal hizmet/eğitim/sağlık vb. alanlarında ihtiyaçların tespit edilmesi, ailelerin ve çocukların sorunları çözüme kavuşturulması, çocukların her türlü sanatsal/kültürel/sosyal etkinliklerden yararlandırılması, çocuklara ve ailelerine gerekli psikososyal destek verilmesi ve çocukların sokakta çalıştığı süre boyunca yaşadıkları travmaların bertaraf edilmesi hedeflendi.
Bu amaçla Şanlıurfa’da özellikle Balıklıgöl çevresinde yaşayan ve sokaklarda çalışmak zorunda bırakılan dezavantajlı, 10-13 yaş grubu aralığındaki, derslerinde başarılı olanlar- ebeveyn kaybı yaşayanlar- maddi durumu iyi olmayanlar öncelikli olmak üzere 30’u Suriye uyruklu olmak üzere toplam 60 çocuğa aylık 500,00.TL burs verilmesi, ailelerine gıda yardımı yapılması, hafta sonları İl dışı ve İl içi gezileri, sinema, zekâ oyunları, sportif etkinlikler gibi aktivitelerin yer aldığı programa katılarak mutlu bir gün geçirmeleri amaçlandı.
Projenin tanıtımı Mart ayında yapılmış ancak Covıd-19 tedbirlerinden dolayı projeye ara verilmişti. Tedbirler kapsamında Temmuz ayı içerisinde aile ziyaretleri ile proje hayata geçirilmişti. Temmuz ve Ağustos aylarında Eyyübiye ve Haliliye Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi öğretmenleri ile birlikte gerçekleştirilen ziyaretlerle, proje öğrencisi ve aileleri yakından tanınmış, bireysel ve eğitsel rehberlik çalışmalarına başlanmıştı.
Bu ziyaretler kapsamında Haliliye Belediyesi tarafından ailelere gıda yardımında bulunuldu. Eyyübiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ailelere 250’şer TL bayram harçlığı ödendi. İyilik Derneği katkılarıyla öğrencilere 125 TL’lik bayramlık kıyafet verildi. Aile ziyaretlerinde tespit edilen madde bağımlısı iki gencin YEDAM’da 2-3 seans görüşmelere katılmaları sağlanarak, Gençlerin Gaziantep İlinde bulunan AMETAM hastanesine götürülüp, tahlillerinin yapılması ve ilaç tedavisine başlamaları sağlandı.