Şanlıurfa'nın Yenidoğan Çetesi TBMM'ye Taşındı
Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, TBMM Başkanlığı'na, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun yazılı olarak yanıtlaması talebiyle önemli sorular içeren bir dilekçe sundu. Dilekçede, Türkiye'deki sağlık sisteminin özelleştirme politikalarıyla çöküşe geçtiği, kamu sağlığının piyasaya açılmasıyla bebek ölümlerine kadar varan olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtildi.
Öcalan, İstanbul’da kamuoyuna yansıyan "Yenidoğan Çetesi" skandalının, özel hastanelerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerine gönderilen bebeklerin kasten ölümlerine sebep olduğu iddialarıyla gündeme geldiğini vurguladı. Sağlıkta çürümenin geldiği bu noktanın yalnızca İstanbul ile sınırlı olmadığını dile getiren Öcalan, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde yer alan Özel Meydan Hastanesi'nin de yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ihmallerin yaşandığı yönünde şikayetlerin bulunduğunu aktardı.
Öne Çıkan Sorular:
1. Haliliye'de Yenidoğan Çetesi Var mı? Haliliye ilçesindeki şikayetler, Bakanlığın bilgisi dahilinde midir?
2. Şikayetlere Dair Rapor ve Bilgi Paylaşımı Yapılacak mı? Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nün raporları açıklanacak mı?
3. Bebek Ölümleriyle İlgili Araştırmalar ve Tedbirler Türkiye genelinde yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde güvenliğin sağlanması adına alınan tedbirler nelerdir?
4. Sağlıkta Özelleştirmenin Olumsuz Sonuçları Özelleştirme politikalarının, bebek ölümlerine sebebiyet veren olaylara zemin hazırladığı belirtilen dilekçede, sağlık sisteminin kamucu bir yapıya dönmesi gerektiği vurgulandı.
Öcalan, halkın güvenini sarsan ve derin bir öfke yaratan bu skandala dair ciddi adımlar atılmasını talep etti ve vatandaşların ücretsiz, nitelikli, eşit sağlık hizmetine erişiminin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Öcalan'ın meclise sunduğu yazı şu şekildedir;
Şanlıurfa Milletvekili
Ülkemizde; siyasal, sosyal, kültürel, eğitim, sağlık ve ekonomik alanlarda tam anlamıyla bir yıkım yaşanmaktadır. İktidarın, sağlıkta dönüşüm adı altında sağlık hizmetlerinin ticarileştirmesinin ve piyasacı sağlık politikalarının, kamucu anlayışın yok edilmesinin ve özel hastanelerin teşvik edip sayılarının arttırılmasının bedelini bebeklerimiz canlarıyla ödemiştir.
Sağlığa önem veriliyormuş gibi bütçe artırılıyor ve gösterilirken, o paraların çok daha fazlasının müteahhitlere, şehir hastanelerine, özel hastanelere teşvik olarak verilmektedir.
Kamusal alan ve insan yaşamı özelleştirmelere terk edilmiştir. Her şey metalaştırılmış ve paralı hale getirilmişken “insan ve sağlıkçılar” bunun neresindedir. Çocuklarımız, insanlarımız, yaşlılarımız müşteri kabul edilmekte; doktorlarımız, hemşirelerimiz ülkeden kaçırılmaktadır, bebekler de öldürülürken izlenilmektedir.
Dev şehir hastaneleri, ambulans uçakları ve sağlık turizmi ile övünen iktidar döneminde; İstanbul’da “Yenidoğan çetesi” olarak bilinen bir grubun, özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine bebekleri sevk ettikleri ve kasıtlı olarak ölümlerine neden oldukları kamuoyuna yansımıştır. Bu durum sağlıkta çürümenin geldiği noktayı gözler önüne sermiştir.
Yenidoğan bebeklerinin sağlığı üzerinden kurulan şebeke, iddianameye yansıyan konuşmalar, ilişki ağları sağlığı özelleştirme politikalarının çürümüşlüğünü ortaya çıkarmıştır. İnsanlıktan çıkmış çete; yolsuzluk yaparak, haksız kazanç sağlayarak, yurttaşların sağlık emekçilerine duyduğu güveni sarstığı gibi kamuoyunu korkutmuştur ve kamu kurumlarını zarara uğratmıştır.
Bebekler öldürülürken ilk günden beri haberdar olan dönemin İl Sağlık Müdürü bugünün Sağlık Bakanı Kemal MEMİŞOĞLU’nun, yenidoğan çetesine ilişkin açıklamaları kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Sağlık Bakanı, katıldığı canlı yayında çeteyi izlediklerini ve çetenin amacının, Sosyal Güvenlik Kurumu ve aileler üzerinden haksız kazanç elde etmek olduğunu belirtmiştir.
Sağlıkta özelleştirmenin hizmet kalitesinin nasıl bozduğunu toplum yaşamaktadır. Para ve kar üzerine kurulan özelleştirme sistemi ile insanlıktan, meslek ahlakından nasibini almamış kişilerin eline de düşersek başımıza neler gelebileceği görülmüştür.
Denetim eksikliğinden söz ediliyor, doğrudur ancak kar üzerine kurulan bir sistemde denetimin yapılamayacağı ortadadır. Sağlık hizmetlerinin, hasta-hekim ilişkisinin özü karşılıklı güvene dayanmaktadır. Ancak bu skandalın ne kadar güven sarsıcı olduğu ortadadır. Yenidoğan çetesinin ve uzantılarının sadece İstanbul ile sınırlı olmadığını başka şehirlerde de bu şebeke ağını kurduğuna ilişkin kuşkular barındırmaktaydı.
Hepimizi sarsan Yenidoğan çetesinin bir benzeri ve uzantıları olduğuna ilişkin vekili bulunduğum Urfa’nın, Haliliye ilçesinde yer alan Atatürk Bulvarı üzerindeki Özel Meydan Hastanesinin de adı geçmektedir. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, söz konusu hastane ve özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yaşanan ihmal ve bebek ölümlerine ilişkin şikayetleri değerlendirerek başlattığı denetim sonunda özellikle Haliliye ilçesinde yer alan özel hastane ve diğer özel hastanelerin “yenidoğan yoğun bakım ünitesinde birtakım ciddi eksiklikler ve ihmaller tespit edildiğine” ilişkin rapor hazırlanmıştır. Bakanlık, bu rapor doğrultusunda Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne hızlı bir müdahale kararı yetkisi vererek Özel Meydan Hastanesi’nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinin faaliyetlerinin durdurulmasını talep etmiştir.
Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ihmallere sebep olarak çok sayıda bebeğin ölümüne yol açtığı ortaya çıkan çetenin varlığı ortadayken Urfa’da da benzer vakaların yaşandığına dair yoğun şikayetler olmuştur. Bunun üzerine Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünün yaptığı incelemeler ve denetimlerde bu hastanenin yoğun bakım ünitesinin kapatılmasına karar verdiği kamuoyuna yansımıştır.
Sağlıkta; özelleştirmenin mantığı ve sonuçları, bu vahim olaylarla görülmüştür. Yenidoğan çetesi nedeniyle yurttaşlar derin bir üzüntü ve öfke içerisindedir.
Sağlık hizmetlerinin içi boşaltılmış, toplum özel sektöre mecbur bırakılmıştır. Kamucu ve eşit sağlık hakkı mevcut koşullarda ulaşılamaz hale gelmiştir. Ülkemizde ne yazık ki paran kadar sağlık anlayışı yerleşmiştir. Yurttaşlar; özel sigortalara, tamamlayıcı sağlık sigortalarına ve özel sağlık kurumlarına yönlendirilmektedir. Ancak yine de yeterli sağlık hizmeti alamamaktadır. Özel sağlık kuruluşları sadece müşteri memnuniyetini gözetmektedir.
Ortak yaşam alanlarından, ortak yaşam hizmetlerinden mahrum bir toplumsal yaşamı ve bebeklerin sağlığı üzerinden ticaret yapılan bir düzeni kabul etmiyoruz.
Yurttaşlar; AKP iktidarından kamucu sağlık politikalarına geri dönmesini, özel hastane patronlarını zenginleştiren uygulamalardan vazgeçmesini nitelikli, ücretsiz ve eşit sağlık hizmeti almalarına dönük politikalar uygulamasını beklemektedir.
Bu bağlamda;
1. Urfa’nın Haliliye ilçesinde Yenidoğan benzeri çetenin varlığına ilişin bilgiler bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
2. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine giren bebeklerin durumuna ilişkin acilen bilgi paylaşımı yapılacak mıdır?
3. Yenidoğan bebeklerin sağlığı üzerinden kurulan şebekenin varlığı ve ağı Urfa’nın başka ilçelerinde veya diğer illerimizde görülmüş müdür?
4. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Sağlık Bakanlığına rapor olarak sunulan Özel Meydan Hastanesi ilişkin bilgiler paylaşılacak mıdır?
5. Urfa’da bugüne kadar Yenidoğan skandalına ilişkin ne tür şikayetler gelmiş ve sayısına ilişkin veriler elinizde midir?
6. Yenidoğan bebek skandalı İstanbul özelinde tartışılsa da vahim olay çok daha yaygın olduğuna dair kanaat hakkim ne düşünüyorsunuz?
7. Türkiye genelinde yenidoğan yoğun bakım yatağı özel hastane ve devlet hastanesi sayısı ve oranı nedir?
8. Urfa’da yenidoğan yoğun bakım yatağı devlet hastanesi ve özel hastane sayısı ve oranı paylaşılacak mıdır?
9. Ülke genelinde Yenidoğan çetesi hakkında çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgilendirme yapılacak mıdır?
10. Urfa’da Yenidoğan skandalına ilişkin sorumluluğu, ihmali bulunanlar ile uzantılarının kimler olduğunu paylaşacak mısınız?
11. Urfa’da ilgili birimlerde görevli ve özel hastanelerle sahiplik/ortaklık ilişkisi var mıdır?
12. Sağlıktaki bu tahribatı düzeltmek için nasıl bir adım atmayı düşünüyorsunuz?
13. Yurttaşların içtiği ilaca, olduğu ameliyata ve yattığı hastaneye güvenmelerini tavsiye eder misiniz?
14. Yenidoğan ünitelerinden bundan sonra hasta güvenliği sağlanacak mıdır?
15. Yapılan uyarılara ve yaşananlara rağmen “sağlıkta işler yolunda” mıdır?
16. Milyonlarca yurttaşımız aldığı sağlık hizmetine güvenemez duruma getiren acı tablo hakkında ne gibi tedbirler alınması planlanmaktadır?