Şanlıurfa Mozaiğinde Bir Taş "Mersaviler"'i Anlatan Kitap Yayınlandı
Kitap yine bir Mersavi öğretmen olan Uzman Öğretmen Hüseyin Kaya tarafından kaleme alındı. Kitap hakkında görüşlerine başvurduğumuz yazar Hüseyin Kaya şunları söyledi:
Zorlu bir çalışmadan sonra çok detaya girmeden tarihe bir not bırakmak adına yazdığımız “ŞANLIURFANIN BÜYÜK AŞİRETLERİNDEN MERSAVİLER” kitabımızı Allah kısmet etti bastırdık. Kitabımızı, başta Mersavi akrabalarımız olmak üzere birçok kesime ulaştırmak için mer-der.org.tr web sayfamızda da pdf dosyasını yayınlamaya karar verdik. Önemli olan Mersavilerin bilinmesi ve tanınmasıdır. Kitabımızdan her türlü alıntı kaynak gösterilmek şartı ile yapılabilir. Kâr amaçlı bir araştırma olmadığından, kar amaçlı olarak yapılacak araştırmalarda da izinsiz kullanılması uygun olmaz.
Aslında tarihte 15. Yüz yıldan çok daha eski tarihlerde de varlıklarını sürdürmüş olan Mersavilerin daha eski tarihlerini belki bir başka araştırmada yazabiliriz. Onların doğu illerinde yaşadıkları aslında çok daha hareketli ve ilgi çekicidir. Konargöçer oldukları zamanlarda ve Osmanlı tebaası olduktan sonra ve önce yaşadıkları şifahi kaynaklarda oldukça ses getirecek tarihi anekdotlarla doludur
Bugün Şanlıurfa’nın kuzey doğusunda 42 köyde yaşayan, tarihte hep mütedeyyin ve dini sağlam bir aşiret olarak bilinen insanlar, şehrin merkezinde de oldukça etkili bir yapı oluşturmuşlardır. Gerek kurdukları dernekler, gerekse siyasi, kültürel ve sosyal alanda sahip oldukları statüler ile şehre bir mozaik ahengi kazandırmaktadırlar. Aşiretlerin her biri ayrı ayır Şanlıurfa mozaiğinde önemli bir yer tutmaktadır. Doğu illerinin bir sosyal ve kültürel zenginliği olan aşiretlerin tarih boyunca hep cehaletle anılmış olması oldukça yadırganacak bir durumdur. Oysa aşiretler bir eğitim yuvası kabiliyetinde gençleri geleceği hazırlayan bir mektep öncesi eğitim yuvası idi. Ama nedense bazı düzenbazlar tarafından hep cehalet ile anılmak için aşiret mensupları cahil bırakılmak istenmiştir. Bugün birçok aşiret mensubu cehalet ile savaş halindedir. Biz Mersaviler de cehalet ile olan ilk savaşımızı aşireti temsilen MER-DER’i kurarak başlattık. Bu dernek ile şimdiye kadar yaklaşık üç bin gencimizi Şanlıurfa mozaiğine işlemek üzere eğittik ve her daim de eğitime deva ediyoruz.
Kitabın hazırlanmasında emeği geçen ve bizden hiçbir desteğini esirgemeyen MER-DER Yönetim kuruluna, araştırma aşamasında her türlü bilgi ve belgeyi paylaşan tüm akrabalarıma candan teşekkür ederim.
Şanlıurfamızın yeşillenmesi, daha güzel bir görüntüye kavuşması, havasının daha yumuşak, insanının daha munis olması için de ‘YEŞİL ŞANLIURFA’ kampanyasına destek veriyoruz. Mersavilerin yeşil Şanlıurfa adına da iyi bir katkıların olacağını umut ediyorum.
20 malbat ve yaklaşık 50 bin nüfus ile Şanlıurfa ve Türkiye mozaiğinde gerekli ve önemli bir taş olan Mersaviler ile ilgili daha ayrıntılı çalışmalar yapılması dileğiyle…
Hüseyin KAYA
TDE Uzman Öğretmen
MER-DER Yönetim Kurul Üyesi
(Kitabın Yazarı)
Haber: Ahmet Bulut/ urfaradikal.com