Şanlıurfa Milletvekili Sürücü: geri dönüşüm emekçilerine dönük operasyonu meclise taşıdı
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifimiz Gerekçesiyle Birlikte Ekte Sunulmuştur.
Gereğini saygılarımızla arz ederiz.
Ayşe SÜRÜCÜ
Şanlıurfa Milletvekili
GENEL GEREKÇE
İstanbul Valiliği’nin kararı gereğince geri dönüşüm emekçilerine dönük bir operasyon başlatılarak, geri dönüşüm emekçilerinin kaldıkları depolara baskın düzenlenmiştir ve aylarca topladıkları geri dönüşüm ürünlerine el konulmuştur. Geri dönüşüm işçilerinden bazıları gözaltına alınmıştır. Bize iletilen bilgilerde geri dönüşüm işçileri işlerinden vazgeçirilerek bu alanda tüm geri dönüşüm toplama ağlarını belediyeler aracılığı ile ihale edip, özel bir şirketin güdümüne geçirilmek istendiği amacı taşındığıdır.
Fakat hiçbir sağlık güvencesi, sosyal güvencesi ve çalışma hakkı olamayan, geri dönüşüm emekçileri yıllardır ülkenin sokaklarında geri dönüşüm ürünlerini depolara ve oradan da fabrikalara aktararak hem kendi geçimlerini sağlayarak ülke ekonomisine destek olmaktadır hem de ekolojik değer ve dengede çok önemli bir rol ve misyon üstlenmişlerdir.
İşsizliğin ve enflasyonun yükseldiği bu süreçte binlerce insan geri dönüşüm işçiliği yaparak geçimini sağlamaktadır. Sosyal devlet anlayışının hakim olduğu bir yönetim perspektifi ile yaklaştığımızda, yıllardır bu alanda uzmanlaşmış geri dönüşüm emekçilerinin ellerinden, araçları ve topladıkları ürünlerin alınması yerine yapılacak bir düzenleme ile, Geri Dönüşümü Sağlama, Ekolojik Değer Ve Dengeleri Koruma Kurumu kurularak, bu işte hali hazırda emek veren işçileri kamu personeli olarak kadrolu geri dönüşüm emekçisi olarak işlerine devam etmeliler. Geriye dönük olarakta çalıştıkları süre boyunca sigortalı sayılmaları ve yıpranma tazminatı verilerek toplumda oldukça saygın bir meslek olan geri dönüşüm emekçiliği alanına itibar iadesi de yapılmasıdır.
Geri Dönüşümü Sağlama, Ekolojik Değer Ve Dengeleri Koruma Kurumu çatısı altında çalışan geri dönüşüm emekçilerinin iş koşulları ve çalışma şartları bir bütünen 21. yy'a yakışacak seviyeye yükseltilmelidir. Böylece Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası anlaşmalara da daha uygun bir çalışma sistemi kurulmuş olacak ve toplumda geri dönüşüm hususunda ciddi bir bilinçlenme de yaşanmış olacaktır.
Geri Dönüşümü Sağlama, Ekolojik Değer Ve Dengeleri Koruma Kurumu'nun kurulmasına ve geri dönüşüm emekçilerinin tüm haklarının sosyal güvence altına alınması için talep ettiğimiz kanunun çıkarılması elzemdir.
ÇEVRE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesinin on beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2- 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (r) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 3- 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Geri Dönüşümü Sağlama, Ekolojik Değer ve Dengeleri Koruma Kurumu
EK MADDE 16- Geri Dönüşümü Sağlama, Ekolojik Değer ve Dengeleri Koruma Kurumu kurulmuştur. Kurumun görevleri şunlardır:
a) Atıkların oluşumundan bertarafına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetimini sağlamak.
b) Atık oluşumunun azaltılması, atıkların yeniden kullanımı, geri dönüşümü, geri kazanımı gibi yollar ile doğal kaynak kullanımının azaltılması ve atık yönetimini sağlamak.
c) Çevre ve insan sağlığı açısından belirli ölçütlere, temel şart ve özelliklere sahip ürünlerin üretimi ile piyasa gözetimi ve denetimini yapmak.
Kurumda görevlendirilecek geri dönüşüm işçileri ile Kurumun birinci fıkrada belirtilen görevleri ile ilgili usul ve esaslar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.