Şanlıurfa Milletvekili Ayşe SÜRÜCÜ, Meclise kadın bakanlığı teklifi sundu
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Kadın Bakanlığı’nın kurulmasına dair kanun teklifimiz gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederim.
Ayşe SÜRÜCÜ
Şanlıurfa Milletvekili
GENEL GEREKÇE
Cinsiyet eşitsizliği bireylerin cinsiyetlerine göre maruz kaldıkları eşit olmayan davranışlar, tutumlar ve algıları anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Kökeni, toplumsal cinsiyet rollerindeki dayatılan farklılıklardır. Cinsiyet sistemleri genellikle kesin hatlarla ikiye ayrılmış ve hiyerarşik yapıya sahiptir; cinsiyet ikiliği sistemleri günlük yaşamın sayısız boyutunda kendini gösteren eşitsizlikleri yansıtabilmektedir. Cinsiyet eşitsizliği toplumsal olarak kabul edilmiş önyargılı ayrıcalıklardan kaynaklanır. Mevcut cinsiyet eşitsizliğinin derinleşmesi kadının düşürüldüğü edilgen pozisyonu keskinleştirmekte, kadını toplumda kamusal ve özel alanda saldırıların hedefi haline getirmekte ve psikolojik, cinsel, fiziksel şiddet karşısında da savunmasız bırakmaktadır.
Hemen her gün en az bir kadının öldürüldüğü, üçüncü sayfa haberi olarak gündemden hızla düştüğü Türkiye’de kadın cinayetleri konusundaki resmi verilere ulaşmak da maalesef bir o kadar zor. Kurumların açıklayıcı olmayan bu tutumu nedeniyle bağımsız medya kuruluşları ve sivil toplum örgütlerince takip edilen kadın cinayetlerine yönelik detaylı veri çalışmalarının, bu alanda çözüm üretme ve politika oluşturmaya katkısı yadsınamaz. Kadın cinayetlerinin veritabanını oluşturmak, kadınların ne tür bahanelerle öldürüldüğüne, cinayetlerde yaşanan ihmallere dikkat çekmek ve ortaya çıkan büyük fotoğrafın vahametini gözler önüne sermektedir; böylece Kadın Bakanlığı'nın olmasının önemi bir kez daha açığa çıkmaktadır.
Çünkü tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler, Türkiye'yi, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı sona erdirmek ve bunun için de kadın erkek eşitliğini güçlendirecek politikalar izlemekle yükümlü kılıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği noktasında çözüm üretecek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak bir kurumun olması temel bir ihtiyaçtır. Kadını sadece ailenin bir parçası olarak gören, tüm varlığını aile sınırları içinde çizen, hetero hegomonyasını derinleştiren cinsiyetçi kodlarla yoğrulan aşırı feodal toplumsal cinsiyet streotiplerinin önünün alınması içim Kadın Bakanlığı'nın kurulması çok büyük bir öneme sahiptir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kadına yönelik şiddetin aile içi problemlerden ibaret görülemeyeceğini, bir insan hakkı ihlali, ayrımcılık ve kadın erkek eşitsizliğinin göstergesi olduğunu vurgulayan kararlarından yola çıkarak kadını sadece aileden ibaret gören bir perspektifin bize doğru bir açı sunmayacağı net olarak gözükmektedir. Çünkü yasalar önünde herkesin eşit olduğu bir anayasal düzlemde, kadına yönelik ağır eşitsizlik haline çözüm üretecek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak bir kurumun olması temel bir ihtiyaçtır. 21. yüzyıl gerçekleri ve ihtiyaçları ile örtüşen bir düzenleme yapılarak, STK, Kadın hakları platformları, örgütleri ve dernekleriyle temasta olan bir modelle, Kadın Bakanlığı'nın kurulması elzemdir.
KADIN BAKANLIĞI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE1-Bu Kanun ile Kadın Bakanlığı kurulmuştur
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.