Şanlıurfa Kent Konseyinden 'kamulaştırma' açıklaması
Şanlıurfa Kent Konseyi, son dönemlerde tartışma konusu olan Özdiker Çarşısının kamulaştırılmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Özdiker Çarşının bir an önce geciken kamulaştırma işlemlerinin belediyenin bütçesinden 1 lira fazla çıkmadan, diğer taraftan çarşı esnafının da mağdur edilmeden bitirilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, '2 milyon hemşerimizin alkışlayacağı bir kararın 200 kişinin tepkisine tercih edilmesi gerektiği' vurgusu dikkat çekti.
Haşimiye Meydanındaki Özdiker Çarşısının kamulaştırılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, Şanlıurfa Kent Konseyi’nden dikkat çeken bir açıklama geldi. Açıklamada çarşının kamulaştırılmasıyla ilgili gecikme yaşandığı vurgusu yapıldı. Kamulaştırma için ilgili kurumlar göreve davet edildi.
Açıklamada bir taraftan “Özdiker Çarşının bir an önce geciken kamulaştırma işlemlerinin Belediyemiz bütçesinden 1 lira fazla çıkmadan diğer taraftan çarşı esnafımız mağdur edilmeden bitirilmesi” ifadesi yer alırken, diğer yandan “2 milyon hemşerimizin alkışlayacağı bir kararın 200 kişinin tepkisine tercih edilmesi gerektiği” belirtildi.
Şanlıurfa Kent Konseyi Özdiker Çarşısının kamulaştırılmasıyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
“Özdiker Çarşısının kamulaştırılması, tarihi Gümrük Hanın ortaya çıkarılması ve Haşimiye Meydanına kazandırılması hususlarında; gelinen noktada kamuoyunu bilgilendirmek ve ilgili kurumları ivedilikle göreve davet etmek gereği hâsıl olmuştur.
Söz konusu bölgeyi teknik, hukuki ve sosyolojik açıdan değerlendirdiğimizde yapılan tespitleri ve çözüm önerilerini sıralayacak olursak;
• Özdiker Çarşısının olduğu alan Hukuki çerçeveden incelendiğinde Cumhurbaşkanlığı tarafından 6 Ağustos 2020 tarih 2833 karar no ile acele kamulaştırma kararı ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin yetkilendirildiği görülmektedir.
• Bahse konu yapı alanda incelendiğinde turistik ve kültürel açıdan bölge ile direk organik bağının olmadığı, gerek satışı yapılan ürün çeşitliliği, gerek yapı tipolojisi bakımından turizme katkı sunan bir alan değil; tarihi yapıları gölgeleyen bir yapılaşma olduğu saptanmıştır.
• Alan şehircilik açısından incelendiğinde; kamulaştırılıp meydan olarak tasarlanması durumunda Arasa Hamamı ve Gümrük Hanı gibi her kente nasip olmayan yapıların cephe aldığı bir kentsel kullanım alanı olarak, şehrin tarihine ve turizmine katkı sunacaktır.
• Söz konusu taşınmazlar Meri İmar Planında incelendiğinde Meydan Lejandı ile işli olduğu görülmektedir. Dolayısıyla söz konusu taşınmazlar imara aykırı bir yapılaşmaya konudur ve ekonomik ömürlerini tamamlamaları halinde tekrar yapılmaları mümkün değildir.
• Sosyal açıdan bakıldığında; bölgede bulunan hanlar Gümrük Hanı da dahil incelendiğinde; turizme yeterince kazandırılamadığı, fonksiyonel kullanım sıkıntılarının olduğu görülmüştür. Bu yapıları akşam 5 te kapılarını kapatan yapılar olmaktan çıkarıp, günün 24 saati kullanılan gerekirse konaklama faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alanlara dönüştürmek gerekmektedir.
• Haşimiye Meydanı alan kullanım kararları gözlemlendiğinde görülen sorunlardan biri de eski Kasap Pazarı esnafının civarda icra ettikleri faaliyetlerdir. Şehrin bu denli turistik bir alanında olmaması gereken görüntüleri barındıran bu faaliyetler için ivedilikle yer seçimi yapılmalı, bu alanlarda et ve sakatat ürünleri değil, yerel turistik ürün satışı ve hizmetleri planlanmalıdır.
Sonuç olarak gelinen noktada Özdiker Çarşının bir an önce geciken kamulaştırma işlemlerinin Belediyemiz bütçesinden 1 lira fazla çıkmadan diğer taraftan çarşı esnafımız mağdur edilmeden bitirilmesi, alanın şehrin tarihine ve turizmine kazandırılması, Haşimiye Meydanı ve bölgede ki Hanlara alan kullanım kararları getirilerek en üst düzeyde katma değerin sağlanması hususlarının ivedilikle ele alınması noktasında; 2 milyon hemşerimizin alkışlayacağı bir kararın 200 kişinin tepkisine tercih edilmesi gerektiğini başta Büyükşehir Belediye Başkanlığımız olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara bildirir, kurumlarımızı göreve davet ederiz.”
Ajans Balıklıgöl