Şanlıurfa için büyük kayıp: Bölgenin en büyük Kumaş Fabrikası kapandı!

20 Şubat 2025 - 15:12

Tazminatları ödenerek işten çıkarılan işçiler, üretim hatlarında ciddi bir hasar bulunmadığını belirterek, fabrikanın yeniden işler hale getirilmesi için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını, bölgenin en büyük kumaş fabrikasının Şanlıurfa'da var olmaya devam etmesi için Devlet Büyüklerinden destek beklediklerini ifade etti.

ŞANLIURFA’DA ÇEYREK ASIRLIK BİR ÜRETİM MERKEZİ

Kurulduğu 2000 yılında Şanlıurfa’nın en büyük fabrikaları arasında yer alan ve 2016 yılındaki hain FETÖ darbe girişiminin ardından TMSF’ye devredilen Zümrüt Tekstil, 2023 yılının Mart ayında yine TMSF kontrolündeki Aydınlı Grup bünyesine katılarak Aymoda Kumaş adını almıştı.

1. Organize Sanayi Bölgesindeki yerinde 2012 ve 2015 yılları arasında kapasite artırarak; boyama, örme kumaş, boyama ve baskı alanlarında komple bir entegre tesis halini alan 24 Bin 500 metrekare kapalı olmak üzere 50 Bin metrekarelik dev fabrika, Aymoda Kumaş adıyla istikrarlı büyümesini sürdürdü.



URFADA ÜRETİLEN KUMAŞLAR DEV MARKALARDA KULLANILDI

Şanlıurfa’da 350 çalışanın görev yaptığı Aymoda Kumaş Fabrikası kısa sürede; 800’e yakın mağazasıyla hazır giyim perakende sektörünün en büyük firmalarından olan Aydınlı Grup’un yurtiçi ve yurtdışı operasyonlarındaki en büyük tedarik merkezine dönüştü.

Şanlıurfa’da üretilen kumaşlar Pierre Cardin, Cacharel ve U.S. Polo Assn gibi dünyaca ünlü markaların ürünlerinde kullanılırken, ülke ve özelde Şanlıurfa ekonomisine büyük bir geri dönüş sağladı.



OCAK AYINDA ÇIKAN YANGIN HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

17 Ocak 2025 tarihinde Aymoda Kumaş Fabrikası’nda meydana gelen yangın tüm bu olumlu gidişatı tersine çevirdi. Depo bölümünde çıkan yangın, üretim hatlarına büyük bir zarar vermese de fabrikanın sac panellerden oluşan çatı bölümünde hasara sebep oldu.

FABRİKA KAPANDI, 350 İŞÇİNİN ÇIKIŞI VERİLDİ

Herhangi bir can kaybının yaşanmadığı yangında hasar tespit çalışmaları devam ederken, 2023 yılında fabrikayı bünyesine katan Aydınlı Grup, Aymoda Kumaş Fabrikası’nın kapatıldığını belirterek 31 Ocak tarihi itibariyle çalışan tüm personelin kıdem tazminatını ödedi ve işlerine son verdi. 



FABRİKA, KÜÇÜK BİR REVİZYONLA İŞLER HALE GETİRİLEBİLİR

Yaşanan yangın ve akabinde Aydınlı Grup tarafından alınan kapatma kararından büyük üzüntü duyan Aymoda Kumaş Fabrikası çalışanları, bölgenin en büyük entegre tesisi olan işletmenin küçük bir revizyonla yeniden ayağı kaldırılması için Devlet Büyüklerine çağrıda bulunuyor.

 Fabrikada çalışan ve 31 Ocak itibariyle işlerine son verilen 350 işçi, yaptıkları açıklamada üretim bölümünde ciddi bir hasar olmadığını belirterek fabrikanın kısa sürede yeniden işler hale getirilebileceğini ifade etti.

BÖYLE BİR TESİSİN KAPANMASI YÜREĞİMİZİ YAKIYOR

Fabrikadaki yangın ve sonrasında yaşanan süreçle ilgili bilgi veren çalışanlar, “31 Ocak tarihi itibariyle tüm personelin kıdem tazminatı ödenerek çıkışı verildi. Bu anlamda kimse mağdur edilmedi ancak biz böylesi bir tesisin kapanmasına yanıyoruz. Hasar gören makinalarda yapılacak küçük çaplı revizyonlarla fabrika yeniden işler hale getirilebilir. Fabrikanın çatısı sac panellerden oluşuyor. Bu nedenle yangında çatı bölümlerinde hasar oluştu. Üretim bölümündeki çatının da 3’te 2’si hasar gördü. Yani çatı bölümü de hızlı bir şekilde onarılıp fabrika eski görünümüne kavuşturulabilir” diye konuştular.



FABRİKADAKİ İŞÇİLERİN TAMAMI KALİFİYE PERSONEL

Fabrikada toplam 350 personelin görev yaptığını belirten işçiler, “Fabrikadaki en yeni personelin 9 yıllık bir mesleki birikimi mevcut. 20 yıldır, 25 yıldır bu fabrikada çalışan kalifiye arkadaşlarımız var. Her biri kullandığı makine ve ekipmanlarda uzmanlaşmış bu arkadaşlar, şehrimizde ve bölgemizde benzer bir tesis bulunmadığı için işsiz kaldı. Bu insanların İstanbul, Kocaeli veya Bursa gibi sektörün güçlü olduğu şehirlere gidip sıfırdan bir yaşam kurma imkanları da yok” diyerek nitelikli iş gücünün Urfa’da atıl vaziyette kalacağını ifade ettiler.



HER TÜRLÜ FEDAKÂRLIĞI YAPARIZ, YANGININ İZLERİNİ BİZ SİLERİZ

Fabrikanın yeniden işler hale gelebilmesi için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını dile getiren işçiler, “Biz işçiler ve idari kadro olarak Aydınlı Gurup bünyesine katıldığımız 2023 yılına kadar devlet desteğine gerek kalmadan fabrikayı ayakta tuttuk. Fabrikanın zarar etmemesi için elimizden gelen gayreti gösterdik. Yangın veya benzeri afetler her işletmenin başına gelebilir. Ancak depo bölümünde oluşan bu yangın fabrikanın kapanmasını gerektirecek ölçekte bir kaza değil. Biz işçiler olarak Aydınlı Gurup tarafından alınan bu işten çıkarma kararının yeniden gözden geçirilmesini bekliyoruz. 350 çalışan olarak yıllardır ekmeğini yediğimiz ve alın terimizle büyük emekler verdiğimiz bu fabrikanın yeniden ayağa kaldırılması için elimizden geleni yapmaya hazırız. İzin verildiği takdirde çalışanlar olarak yangının izlerini silmeye, temizliğe, onarıma katılmaya hazırız. Yeter ki dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştirmiş böyle bir tesis Urfa’da kapısına kilit vurmasın” ifadelerine yer verdiler.



SAYIN VALİMİZDEN VE DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Konuyu görüşmek için Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’tan randevu talep ettiklerini aktaran işçiler, “Şanlıurfa’da istihdamın gelişmesi için gösterdiği çabalara şahitlik ettiğimiz Sayın Valimiz Hasan Şıldak’tan 2 hafta önce randevu talebinde bulunduk. Görüşmek için bekliyoruz. Kendilerinin Aydınlı Grup Yetkilileriyle tesisin yeniden faaliyetine devam etmesi yönünde görüşmeler gerçekleştirdiğini duyduk. TMSF Yönetiminin konudan haberdar edilmesini istiyoruz. Sayın Valimizden, aynı talebi TMSF Yönetimine de iletmesini rica ediyoruz. Devlet Büyüklerimizden, Milletvekillerimizden, Belediye Başkanlarımızdan, OSB Müdürümüzden, Sanayi Odası Başkanımızdan ve tüm ilgili Kurumlarımızdan, bu hazır tesisin yeniden ayağı kaldırılması için desteklerini bekliyoruz” diyerek çağrıda bulundular.

Kaynak: GAPGÜNDEMİ