Şanlıurfa'da 750 Kanserli Çocuğa 1 Doktor Düşüyor!
Çocuk nüfusunun en yüksel olduğu il konumundaki Şanlıurfa'daki sağlık hizmetleriyle CHP'li Mahmut Tanal'ın sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kentte sadece 1 çocuk hematoloji/onkoloji uzmanı doktorun görev yaptığını belirtirken, bir yılda 750 çocuğun kansere yakalandığını açıkladı.
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın Şanlıurfa’daki hastanelerdeki çocuk hematoloji ve onkoloji doktoru eksikliğine ilişkin soru önergesini cevaplandıran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yalnızca 1 çocuk hematoloji/onkoloji uzman hekiminin aktif çalıştığını açıkladı.
Bakan Koca, Şanlıurfa ilinde sadece 2017 yılında
kanser teşhisi konulan çocuk sayısının 750 olduğunu aktardı. Koca, ilgili
klinikte yatan 8 çocuk hastanın tedavi sürecinin devam ettiğini anlattı.
TANAL: KORKUNÇ BİR DURUM
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın soru önergesine verdiği yanıtlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP’li vekil Mahmut Tanal, memleketi Şanlıurfa’da hemşerilerinin sağlık hakkından mahrum kaldığını söyledi.
81 il arasında doğum oranında Şanlıurfa’nın ilk sırada
yer aldığını belirten Tanal, “Türkiye’de çocuk nüfus oranının en yüksel olduğu
kent, memleketim Şanlıurfa’dır. Şanlıurfa’nın yerli nüfusu 2 buçuk milyona
yaklaştı. Suriyeli sığınmacıları da eklediğimizde Şanlıurfa, 3 milyon insana ev
sahipliği yapıyor. Böyle bir kentte sadece 1 çocuk hematoloji/onkoloji uzmanı
doktorun görevde olması, korkunç bir durumdur. Zaten Bakan beyin açıklaması,
Şanlıurfa’daki kanser hastası çocukların oranını da gözler önüne seriyor. Diğerbranşlarda da çocuk doktoru sayısı son derece yetersiz.
Şanlıurfa bu muameleyi hak etmiyor. Şanlıurfalılar sağlığa kolayca
erişebilmelidir” dedi.
ŞANLIURFALILAR KENDİ MEMLEKETLERİNDE
TEDAVİ OLMALI
Bakan Fahrettin Koca’nın önergeyi kısmen cevaplandırdığını aktaran Tanal, “Sayın Fahrettin Koca’ya Şanlıurfa’daki hasta çocukların Adana başta olmak üzere çevre illerde tedavi olmak zorunda kalmasını, mağduriyetlerin nasıl giderileceğini, Şanlıurfa’ya yeni doktor ataması yapılıp yapılmayacağını da sorduk. Ancak bu sorularımıza cevap alamadık. Çevre illere tedaviye giden Şanlıurfalı çocuklar, aileleriyle birlikte perişan oluyor. Yol ayrı bir dert, barınma ayrı bir dert, masraflar ayrı bir dert. Şanlıurfa’da doktor, tıbbi cihaz ve hastane eksikliği bir an önce giderilmelidir. Şanlıurfalılar kendi memleketlerinde tedavi görmelidir” değerlendirmesini yaptı.