Prof.Dr. Şahinalp: Bazalt sütunlar acilen koruma altına alınmalı

03 Eylül 2024 - 13:53

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp, Siverek- Kâhta karayolunda bulunan bazalt sütunların acilen koruma altına alınması çağrısında bulundu.

Karayolları Genel Müdürlüğü ekiplerince Siverek- Adıyaman-Kâhta kara yolunda yapılan yol genişletme çalışmaları sırasında jeolojik değer taşıyan bazalt sütunlar bulunmuştu.


Şanlıurfa ve bölge turizmi açısından heyecan oluşturan haber ile Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp,  sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.


Şahinalp, "Bugün Siverek’teki Sivil Toplum Kuruluşlarından aldığım bilgiler, fotoğraflar ve video görüntülerine göre, Siverek Kâhta karayolu 31. Km.sinde yol genişletme çalışmalarında bazalt sütunlarına rastlanılmıştır. Ancak eldeki görüntülere bakıldığında jeolojik miras açısından büyük bir öneme sahip olan bazalt sütunları çalışmalar sırasında maalesef ki tahribata uğramıştır. Daha sonradan aldığım haber daha da vahim. Öğrendiğim kadarıyla bu bazalt sütunları kırılarak taş ocağında işleniyor ve yol inşaatında kullanılıyormuş. Sevindirici olan şu ki, Siverek'teki duyarlı vatandaşların müdahalesiyle yol çalışması 1 günlüğüne de olsa durdurulmuş." dedi.


"Aynı oluşumları UNESCO Global Jeoparkı olan Kula-Salihli Jeoparkı’nda görmek mümkündür"


Şahinalp, "Yaklaşık olarak 2 milyon yıl önce oluşmuş olan Karacadağ Volkanizmasının nadir ürünlerinden olan ve jeomiras ve jeıturizm açısından hayli önem arz etmektedir. Aynı oluşumları UNESCO Global Jeoparkı olan Kula-Salihli Jeoparkı’nda görmek mümkündür ve burada koruma altına alınarak hem doğal mirasa sahip çıkılmış hem de turizme kazandırılmıştır." ifadelerini kullandı.


"Şanlıurfa turizminde önemli bir yere sahip olan bir alanda yer almaktadır"


Şahinalp, "Bazalt sütunlarının ortaya çıktığı alanın lokasyonuna bakıldığında, Takoran Vadisi’ne 18, Nissibi Köprüsü’ne 8 km ve Nemrut Dağı’na 40 km mesafede yer almaktadır. Dolayısıyla başta Takoran Vadisi olmak üzere turizm potansiyeli geliştirilmek istenen ve Şanlıurfa turizminde önemli bir yere sahip olan bir alanda yer almaktadır. Bazalt sütunlarının jeomiras özelliğinde olması ve turizm potansiyeli geliştirilmek istenen bir alanda yer alması nedeniyle acilen koruma altına alınması büyük bir önem arz etmektedir." şeklinde ifade etti.


"Yol çalışmaları durdurulmalı"


Şahinalp, "Bu bağlamda yol çalışmasının durdurularak jeoloji, coğrafya, turizm alanlarından bilim adamları ile Şanlıurfa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Karayolları bölge müdürlüğünden yetkililerin bir araya gelerek bir an önce çözüm üretmesi önem arz etmektedir." dedi.


Kaynak: GAPGündemi / İshak Polat