Polislerin Sorunları Meclis Gündeminde

21 Aralık 2023 - 10:57

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, polislerin güncel sorunlarını Meclis gündemine taşımaya devam ediyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, “Vatandaşlarımızın mal ve can güvenliğini korumak, huzurunu sağlamak amacıyla fedakârca görev yapan polis memurlarımızın sorunları çözüm beklemektedir” diyerek, bu kapsamda Bakan Yerlikaya’nın cevaplamasını istediği soruları sıraladı.

“12/36 ÇALIŞMA SİSTEMİ”NE NEDEN UYULMUYOR?

İşte CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yönelttiği soruları:

  İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine rağmen Emniyet Teşkilatında “12/36 çalışma sistemi” olarak bilinen, gece ve gündüz ayrımı olmaksızın 12 saat çalışma, 36 saat istirahat süresine neden riayet edilmemektedir? 12/36 çalışma sistemine uyulmadığı yönünde emniyet mensupları tarafından şikayet iletilmiş midir? Şayet iletilmiş ise ilgili şikayetler doğrultusunda ne tür bir işlem tesis edilmiştir? Emniyet Teşkilatında 12/36 saat çalışma sistemi kararının etkin şekilde uygulanması amacıyla herhangi bir adım atılacak mıdır?

POLİSLEĞRİN KİRA SORUNU
  Emniyet mensuplarının özellikle büyük şehirlerde yaşadıkları kira soruna yönelik bir çalışma yürütülecek midir? Maaşlarının büyük bir bölümü kiraya giden emniyet mensuplarına, kira yüklerinin hafifletilmesi maksadıyla ek bir ödenek verilmesi planlanmakta mıdır?

JANDARMAYLA EŞİTLİK SAĞLANACAK MI?
  Aynı Bakanlığa (İçişleri Bakanlığı) bağlı olmalarına rağmen polislerin, jandarma personelinden düşük maaş almaları, polislerin özlük haklarının jandarma personelinden düşük seviyede kalması, Anayasamızda vurgulanan eşitlik ilkesine, eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı değil midir? Polislerin özlük hakları, tazminat ve maaş bakımından jandarma personeliyle eşit seviyeye getirilmesi maksadıyla herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Şayet yürütülmekte ise ilgili çalışmanın detayı nedir?

POLSAN OYAK GİBİ OLACAK MI?
  Bütün emniyet mensuplarının, POLSAN (Polis Bakım ve Yardım Sandığı) üyeliğinin zorunlu hale getirilmesi ve bu üyelik kapsamında maaşlarında yüksek miktarda “POLSAN aidatı” adı altında kesinti yapılması, Anayasamızın “Mülkiyet Hakkı” başlıklı 35. maddesi ile Anayasamızın “Çalışma ve sözleşme hürriyeti” başlıklı 48. maddesine aykırı değil midir? POLSAN üyeliğinin “İsteğe bağlı üyelik” şeklinde yeniden düzenlenmesi, aidat ödemesinden kaynaklı kâr payının attırılması yönünde bir çalışma yürütülecek midir? POLSAN, OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu) örnek alınarak, emniyet personelinin lehine yeniden yapılandırılacak mıdır? Şayet yapılandırılacaksa başlatılan herhangi bir çalışma var mıdır?

ASKERLİKTEN MUAFİYET SORUSU
  Polis memurları, 10 yıllık hizmetin ardından askerlik görevinden muaf olmaktadır. Ancak aynı Bakanlığa bağlı olan Jandarma mensupları ise eğitim dahil, 1 buçuk yıl görevde kalıp istifa edildiğinde askerlikten muaf tutulmaktadır. Askerlik görevinden muaf tutulma konusunda polis memurlarının jandarma personeline tanınan şartlardan yararlanması amacıyla yürütülen bir çalışma var mıdır? Söz konusu çalışmanın detayı nedir?

PSİKİYATRİK RAHATSIZLIK MESELESİ
  Polislik ve bekçilik mesleğini icra eden memurlar, psikiyatrik bir hastalık veyahut bir rahatsızlık geçirdiklerinde doğrudan silahlarına el konulup ya emekliye sevk edilmekte ya da 10 bin TL gibi daha düşük maaşla “geri hizmet” olarak nitelendirilen memuriyetlere geçirilmektedir. Polislik mesleğini icra eden vatandaşlarımız, psikiyatrik rahatsızlığı atlatıp sağlam raporu almalarına rağmen eski görevlerine dönememekte, el konulan silahlarını tekrar alamamaktadır. Vatan uğruna canlarını hiçe sayan polislerimizin bu yöndeki mağduriyeti giderilecek midir? Psikiyatrik rahatsızlığı atlatıp iyileşen polislerimize silahlarının teslim edilmemesi, ilgili kişileri yıllarca mücadele ettikleri terör örgütlerine, suç örgütlerine, suç işleyen şahıslara karşı açık hedef haline getirmek anlamına gelmiyor mu?