'Pembe Slime' Sitelerinin Sayısı İnternetteki Günlük Gazetelerden Fazla

29 Haziran 2024 - 17:05

Dezenformasyon gözlemcisi tarafından Salı günü yayınlanan bir rapora göre, partizan gruplar tarafından finanse edilen yerel haber kuruluşları gibi davranan web siteleri, internetteki bağımsız günlük gazete sitelerinin sayısını geride bıraktı.

Dezenformasyon gözlemcisi tarafından Salı günü yayınlanan bir rapora göre, partizan gruplar tarafından finanse edilen yerel haber kuruluşları gibi davranan web siteleri, internetteki bağımsız günlük gazete sitelerinin sayısını geride bıraktı.

 

Haber ve bilgi sitelerinin güvenilirliğini değerlendiren ve derecelendiren NewsGuard Technologies'e göre , eski Florida milletvekili John Mark Dougan'ın öncülüğünde 167 Rus dezenformasyon sitesinden oluşan bir ağ keşfettikten sonra "pembe balçık" sitelerinin sayısı 1.265'e çıktı. Bilgisayar korsanlığı ve gasp suçlamasıyla soruşturulduktan sonra Moskova'ya kaçan şerif.

 

Northwestern Üniversitesi Yerel Haber Girişimi'ne göre bu, ABD'de faaliyet gösteren 1.213 günlük gazeteyle karşılaştırılıyor.

 

Raporda, "Geleneksel gazetelerin haftada iki buçuk oranında ortadan kaybolmasıyla birlikte, pembe slime siteleri de boşluğu doldurmaya çalışıyor" ifadesine yer verildi. "Sonuç olarak milyonlarca Amerikalı meşru yerel kapsama alanından mahrum kaldı."

 

Dougan'la bağlantılı ağın, yabancı dezenformasyon çabalarının pembe balçık siteleriyle kesiştiği bilinen ilk örnek gibi göründüğünü, bu adı, 2012 dolaylarında eklenmeden eklendiği keşfedildiğinde heyecan yaratan et bazlı dolgu maddesinden aldığını ekledi. kıyma ürünlerine yönelik bir etiket.

 

Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nde gazetecilik profesörü olan Dan Kennedy , "Pembe sümük için farklı tanımlar var, ancak esasen olmadıkları bir şeymiş gibi görünen yerlerden bahsediyoruz" şeklinde açıklıyor .

 

TechNewsWorld'e şunları söyledi: "Bunu en çok, kötü aktörlerin yerel gibi görünen ama aslında öyle olmayan dijital yayınlar açarak haber çöllerinden faydalandığı yerel haberlerde görüyoruz." “Bazen siyasi amaçlı oluyorlar ama her zaman değil. Yaklaşık bir düzine yıl önce pembe balçık, uzak bölgelerden, hatta Filipinler'den bile gizlice düşük ücretli emek kullanan satış noktalarına atıfta bulunuyordu. Artık yapay zeka tarafından üretiliyorlar.”

 

Mavi ve Kırmızı Balçık Pembe sümük siteleri topluluklar için birden fazla risk oluşturuyor, NewsGuard Kıdemli Analisti Chiara Vercellone gözlemledi. TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "Okuyucuların hangi kaynakların güvenilir olduğu konusunda kafasını karıştırabilir ve böylece gerçek yerel haber kuruluşlarının güvenilirliğini zedeleyebilirler," dedi.

 

"Kendi özel siyasi gündemlerini zorlayarak," diye devam etti, "toplumun görüşlerini kutuplaştırabilir ve oy verme davranışlarını etkileyebilirler; çoğu zaman okuyucular kaynağın önyargısını tam olarak fark edemez."

 

Vercellone, 2023 Courier Haber Odası araştırmasına atıfta bulunarak, haber bültenlerine sekiz aydan uzun süredir abone olan bireylerin, adayları destekleme konusunda fikirlerini değiştirme olasılıklarının en yüksek olduğunu ortaya koydu. Aynı çalışma, Courier'in siyasi haber bültenlerini alan kişilerin Demokrat adaylara olan desteklerini yüzde beş puan artırdığını belirtti.

 

NewsGuard raporu, yerel haber kuruluşları gibi görünen taraflı web sitelerinin Metric Media, Local Government Information Services, Courier Newsroom, The American Independent ve States Newsroom gibi sol ve sağdaki gruplardan oluştuğunu belirtti. Bu ağların temel gazetecilik standartlarına uymadıkları için NewsGuard'dan düşük puanlar aldığını da sözlerine ekledi.

 

Kennedy, NewsGuard'ın pembe sümük tanımını, güvenilir haber ve bilgi üreten ancak bazı açıklanmamış partizan fonları olabilecek projeleri kapsayacak şekilde genişlettiğini savundu. "Örneğin, States Newsroom'u pembe sümük projesi olarak adlandırıyor, bu biraz zorlama görünüyor," dedi. "Belki States Newsroom daha şeffaf olmalı, ancak bu hiçbir değer üretmediği anlamına gelmiyor."

 

Partizanlık Her Yerde Boston'daki Emerson College İletişim Çalışmaları Bölümü'nde yardımcı doçent olan Vincent Raynauld , pembe sümüklü sitelerin haberleri sunarken taraflı bir yaklaşım sergilediğini savundu.

 

TechNewsWorld'e "Partizanlık, insanların politik olarak ve kişisel yaşamlarında nasıl davrandıklarının giderek daha büyük bir bileşeni haline geliyor" dedi. “Siyasi kimliğinizin, insanların kendilerini tanıtma biçiminin önemli bir bileşeni haline geldiği arkadaşlık siteleri var. Pembe slime, hızlı para kazanmak için bu dinamiği temel alıyor.”

 

Chicago'dan bağımsız bir bilim adamı olan Vanessa Walilko , "Pembe balçık sahte haberlerden daha fazlasıdır; haber kuruluşlarına yönelik güvensizliği teşvik etmenin ilk adımıdır, bu da düşük güvenli bir toplumu besleyebilir" diye ekledi .

 

TechNewsWorld'e konuşan bir yetkili, "Güven düzeyinin düşük olduğu toplumlar faşist yönetime karşı daha savunmasızdır" dedi.

 

Sahte haberlerin iyi bir şey olmadığını ancak toplumumuz için ciddi bir tehdit oluşturmadığını savunan Washington DC merkezli düşünce kuruluşu Cato Enstitüsü'nde ifade özgürlüğü ve teknoloji alanında çalışan David Inserra, şunları söyledi:

 


TechNewsWorld'e "Sahte veya kötü haberler her zaman olmuştur ve her zaman olacaktır" dedi. "İnternetin bu pembe balçık sitelerinin ortaya çıkmasına izin verirken aynı zamanda sayısız Amerikalının yurttaş gazeteci olmasına da olanak sağladığını unutmamalıyız."

 

"Bazıları 1990'lardaki medyayı düşündüklerinde nostaljiye kapılabilirler; ancak şunu aklımızda tutmalıyız ki, o zamanlar medya sizin için önemli olan konuları ele almak istemeseydi veya bakış açınızı adil bir şekilde çerçevelemeseydi, pek fazla yerel seçeneğiniz olmayabilirdi" dedi.

 

"Artık çok çeşitli perspektiflerden çevrimiçi olarak yararlı bilgilere erişmenin, bunları paylaşmanın ve oluşturmanın pek çok yolu var" diye devam etti. "Karşılaştığımız zorluk, elimizdeki bilgideki bu çarpıcı artışın iyi ve eleştirel tüketicileri olmaktır."

 

Balçık Fışkırması Bekleniyor Güney Kaliforniya Üniversitesi Beşeri Bilimler ve Kritik Kod Çalışmaları Laboratuvarı direktörü Mark Marino , NewsGuard raporundaki sayıları rahatsız edici buldu. TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "Şu an bulunduğumuz yer rahatsız edici, çünkü daha fazla insanın içerik siteleri oluşturmak için ChatGPT ve diğer LLM'leri kullanmaya başlamasıyla olacaklara tam geçişi hesaba katmıyor." dedi.

 

Dahası, ülke Kasım ayına yaklaşırken slime sitelerinde başka bir artış beklenebilir. Vercellone, "Önceki seçim yıllarında, pembe slime ağlarının varlığının arttığını ve yeni sitelerin ortaya çıktığını gördük," dedi. "Örneğin, 2022 ABD ara seçimleri öncesinde, NewsGuard, potansiyel seçmenleri etkilemeyi amaçlayan sol eğilimli partizan içeriklerin istikrarlı bir akışını zorlayan, çekişmeli eyaletlerde beş haber web sitesinden oluşan yeni bir ağ keşfetti."

 

Marino, "Ortalama seçmenin bu yıl işleri yoluna koyması çok daha zor olacak ve giderek daha fazla çamurun içinde boğulmak zorunda kalacak" diye öngörüde bulundu.

 

Haber, yorum ve analiz sitesi Near Media'nın kurucu ortağı Greg Sterling de aynı fikirde. TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "Yerel haberlerin düşüşü siyasi kutuplaşmaya katkıda bulundu." dedi. "Ne yazık ki, durum hakkında pek iyimser değilim."

 

"Büyük teknoloji platformları, dezenformasyonu önlemeye çalışmak konusunda en iyi ihtimalle kararsız görünüyor ve yalnızca ara sıra yaptırım uygulamaya kararlı görünüyor" diye devam etti. "Yabancı düşmanlar ABD'yi istikrarsızlaştırma ve seçimleri etkileme fırsatını açıkça görüyor."

 

"Kasım ayına yaklaştıkça saldırının daha da kötüleşeceğini düşünüyorum," diye ekledi. "Ve komplo teorilerini kabul etmeye yatkın birçok Amerikalı, gerçek haberleri sahte haberlerden ayırt edecek kadar bilgili görünmüyor."