Ömer Öcalan'dan Ekmek Zammına Tepki: "Yurttaşın Sofrasına Darbe"

19 Kasım 2024 - 15:50

Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan'dan Ekmek Zammına Tepki: "Yurttaşın Sofrasına Darbe

Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, ekmek fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir soru önergesi verdi. Öcalan, enflasyon ve yoksulluğun derinleştiği bir dönemde temel besin kaynağı olan ekmeğin fiyatlarının yükselmesinin halkın yaşamını daha da zorlaştırdığına vurgu yaptı.


 "Ekmek Alım Gücü Azalıyor"

Öcalan, 2002 ve 2024 yılları arasında asgari ücretle alınabilen ekmek miktarındaki düşüşe işaret ederek, “Ekmek, insanlık tarihinin özgürlük ve mücadele sembolü olmuştur. Ancak bugün, artan maliyetler ve yoksullaşma halkımızın ekmeğine el uzatmıştır” dedi. Şanlıurfa Fırıncılar Odası tarafından yapılan zamlarla birlikte somun, tırnaklı ve açık ekmek fiyatlarının 10 TL'ye kadar yükseldiğini belirten Öcalan, bu durumun halkı daha da yoksullaştırdığını dile getirdi.


Sorular ve Eleştiriler

Ömer Öcalan, önergesinde şu sorulara yer verdi:

1. 2002 ve 2024 yıllarında asgari ücretle ne kadar ekmek alınabiliyordu?  

2. Şanlıurfa’da askıda ekmek uygulamasının yaygınlaştırılması planlanıyor mu?  

3. Asgari ücret zammı beklenmeden ekmek fiyatlarına neden zam yapıldı?  

4. Yurttaşların ekmek alım gücü neden sürekli düşüyor?  

5. Maaş artışları yapılmadığı halde ekmek fiyatlarının zamlanmasının gerekçesi nedir?  

6. Şanlıurfa’daki ekmek zamları geri alınacak mı?


"Buğday Ambarı Şanlıurfa’da Ekmek Zammı Kabul Edilemez"

Öcalan, Şanlıurfa’nın Türkiye’nin buğday üretiminde ön sıralarda yer almasına rağmen, ekmek fiyatlarının artmasının çelişkili bir durum olduğunu ifade etti. "Urfa halkı hem yoksulluk hem de yüksek maliyetlerle mücadele ediyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yurttaşlarımız için ekmek zammı onarılmaz bir yük getirmiştir" diyerek hükümete bu konuda çözüm çağrısında bulundu.


 "Ekmeğe Zam, Hayata Zam"

Yüksek maliyetler nedeniyle artan fiyatların halkın temel ihtiyaçlarını karşılama gücünü ciddi şekilde zayıflattığını belirten Öcalan, ekmeğin bir lüks değil, temel bir ihtiyaç olduğunun altını çizerek hükümetin acil önlemler alması gerektiğini vurguladı. "Zamların geri alınması ve yurttaşların alım gücünün artırılması için hükümet somut adımlar atmalıdır" dedi.


Soru Önergesinin Tam Metni

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 19.11.2024

                                                     Ömer ÖCALAN

     Şanlıurfa Milletvekili

Ülkede enflasyon yangını büyümeye devam etmektedir. Hayat pahalılığı nedeniyle satın alım gücü sürekli gerileyen, boğazına kadar kredi ve borç batağına saplanan milyonlarca yurttaş mutfak enflasyonunu ağır şekilde yaşamaktadır.

Ekmek, insanlık tarihi kadar eski uğruna bedeller ödenen ve hayatla özdeşleşmiş bir besin kaynağıdır. Tarih boyunca ezilenlerin özgürlük ve mücadele geleneğidir. Ekmek ve açlık aynı zamanda özgürlük ve eşitlik talebidir. Enflasyona karşı en korumasız durumdaki en yoksul kesimin aile bütçesinin etkileyen en önemli kalemlerden biri de ekmek fiyatlarıdır. 

Şanlıurfa Fırıncılar Odası, artan üretim maliyetlerini gerçekçe göstererek ekmek fiyatlarına zam yapmıştır. Fırıncılar, artan maliyetler karşısında daha önce 7 liraya satılan ekmeği, 8 liraya ardından 10 liraya yükseltmiştir. Yeni fiyatları ise şu şekilde belirlenmiştir: Somun ekmek (200 gr) 10 TL, Tırnaklı ekmek (180 gr) 10 TL, Açık ekmek (160 gr) 10 TL, Ev ekmeği (200 gr) 10 TL, Suriye ekmeği (350 gr) 12 TL olmuştur. 

Bilindiği üzere vekili bulunduğum Urfa, tarımsal üretimin ana maddesini oluşturan buğday üretiminde üst sıralardadır. Başta temel ihtiyaç maddelerinde görülen fiyat artışları ve yaygın yoksullaşmanın yaşandığı ilçelerimizde ekmek fiyatlarının zamlanması yurttaşlar ile hayat arasında onarılmaz koşulları beraberinde getirmektedir. 

Bu bağlamda;

1. 2002 ve 2024’te asgari ücretle ne kadar ekmek alınabilmektedir?

2. Urfa’da askıda ekmek uygulamasının yaygınlaştırmayı mı hedeflemektesiniz? 

3. Urfa’da asgari ücret zammı öncesinde tırnaklı, lavaş ve somun ekmek fiyatlarına neden zam yapılmıştır? 

4. Yurttaşların; ekmek alım gücü neden düşmektedir? 

5. Maaşlar ve asgari ücretin artmadığı dönemde ekmek zamların gerekçesi nedir? 

6. Urfa’daki ekmek zammı geri alınacak mıdır?