Ömer Öcalan'dan Cezaevlerindeki Hak İhlallerine Soru Önergesi
Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan'dan Cezaevlerindeki Hak İhlalleriyle İlgili TBMM'ye Soru Önergesi
DEM PARTİ Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, kötü muamele ve onur kırıcı uygulamalar hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.
Önergesinde Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki mahpuslara yönelik hak ihlalleri iddialarına dikkat çeken Öcalan, özellikle mahkumların hastane nezaretinde kelepçeli tutulma ve kelepçeli muayene edilmeleri, sıcak suya ve hijyen malzemelerine erişimde yaşanan sıkıntılar ile aile ziyaretlerinde yaşanan çıplak arama iddialarına vurgu yaptı.
Öcalan, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin cezaevlerinde uygulanmadığını belirterek, Adalet Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:
Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki mahpusların maruz kaldığı iddia edilen hak ihlalleriyle ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Mahkumların kelepçeli şekilde muayene edilmesinin gerekçesi nedir? TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na bildirilen cezaevlerindeki kötü muamele başvurularıyla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin önüne geçilmesi için ne tür tedbirler alınmaktadır? Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerine uygun hareket edilmekte midir? 2002-2024 yılları arasında cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgili Adalet Bakanlığı’na yapılan başvuru sayısı kaçtır ve bunların kaçı incelenmiştir?
Ömer Öcalan, devletin mahpuslara yönelik kötü muamele ve işkence iddialarını ciddiyetle ele alması gerektiğini vurgulayarak, cezaevlerindeki şartların uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi çağrısında bulundu.
Haber: Bilal YILMAZ / Urfaradikal.com
Önergenin tam metni
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ tarafından Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.20/02/2025
Ömer ÖCALAN
Şanlıurfa Milletvekili
Ülke cezaevlerinde; yaşanan antidemokratik uygulamalar, hak ihlalleri, kötü muamele, ciddi bir insan hakları sorunu haline dönüşmüştür. Mahpus ve mahpuslara yönelik cezaevlerindeki işkence iddiaları ve diğer kötü muamelelerin ciddi anlamda arttığı bilgiler medyada; temizlik malzemelerine ulaşım sıkıntısı, temiz suya, sıcak suya ulaşım, yıkanma sıklığı, hijyen sorunu, bazı cezaevlerinde yerlerde yatma, dönüşümlü uyuma gibi olgular da konu ile ilgili kuruluşların raporlarında da yer almaktadır.
Son olarak Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki Kerem Bilgin, Mehmet Yazar ve Şervan Muhammed isimli üç mahpusa, hastane nezaretinde kelepçeli bir şekilde tutulmayı reddettikleri ve kelepçeli muayene uygulamasını kabul etmedikleri gerekçesiyle disiplin soruşturması açıldığı kamuoyuna yansımıştır. Ayrıca mahpusların avukatlarının; cezaevindeki mahpusların hastaneye giderken aynı sorun sebebiyle tedavilerinin yapılmadığını, sıcak suya erişimlerinin sorunlu olduğunu, odalarında ısınma sorunu yaşadıkları, aile ziyaretlerinde ailelerin çıplak aramaya maruz bırakılacak şekilde arandığına ilişkin iddialar kamuoyuna yansımıştır.
Cezaevinde bulunan mahpus ve mahpusları da kapsayacak şekilde sağlık hakkı, 1955 tarihli “BM Mahpuslara Uygulanacak Asgari Standartlar”, 1982 tarihli “BM Tıbbi Etik İlkeler”, 1988 tarihli “BM Herhangi Biçimde Alıkonulan veya Hapsedilen Kişilerin Korunması için İlkeler Manzumesi”, 1990 tarihli “Mahpusların Islahı için Temel İlkeler” ve 1990 tarihli “Özgürlüğünden Yoksun Bırakılmış Çocukların Korunmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Kuralları” ile tanımlanmıştır.
Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Ceza ve Muamelenin Önlenmesi Komitesi de (CPT) mahpusların sağlık hizmetlerinden eşit faydalanmalarında “doktora erişim, bakımdan eşitlik, hastanın onayı ve gizlilik, önleyici sağlık hizmetleri, özellikle ağır ve ölümcül hastalar başta olmak üzere insani yardım ile sağlık personelinin mesleki bağımsızlığı ve mesleki yetkinliği” öncelikli başlıklar olarak belirlemiştir.
Kelepçe ile ve/veya kollu kuvvetlerinin bulunduğu ortamlarda muayene etmek ülkenin de taraf olduğu ve BM Belgesi olarak kabul edilen “İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı, Aşağılayıcı Muamele veya Cezaların Etkili Biçimde Soruşturulması ve Belgelendirilmesi İçin Kılavuz (İstanbul Protokolü)”ne aykırılık oluşturmaktadır.
Uluslararası standartlar ve sözleşmeler, sağlık hakkı konusunda mahpuslara eşit bir şekilde uygulanmasının devletin bir yükümlülüğü olduğunu vurgulamakta olup, AİHM, mahpusların sağlık hakkı yönünden devletin, “mahpusların tutulma şartlarında kaçınılmaz olan düzeyin ötesinde sıkıntı ve güçlüğe maruz bırakılmamaları, gerekli tıbbi desteği sağlayarak sağlık ve iyilik hallerinin muhafazasını” temin etmekle sorumluluk yüklemiştir.
Devlet ve devlet yöneticileri; kötü muamele yasağı ile yurttaşlarının maddi ve manevi varlığının, vücut bütünlüğünün ve onurunun korunmasına hizmet etmekle yükümlüdür.
Hapishaneler ve hasta mahpuslar için önemli bir sorun oluşturan kelepçeli muayene, ülkenin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve hukuka aykırıdır.
Konuyla ilgili metinler ile cezaevlerinden dışarıya yansıyan uygulamalar değerlendirildiğinde ülke genelinde cezaevlerindeki mahpusların ve mahpus yakınlarının hak ihlallerine maruz bırakıldığının da açık göstergesidir.
Bu bağlamda;
1. Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki mahpusların yaşadıkları hak ihlalleri, kötü muamele ve onur kırıcı iddialara ilişkin Bakanlığınızca herhangi bir soruşturma veya kavuşturma başlatılmış mıdır?
2. Cezaevi’ndeki Kerem Bilgin, Mehmet Yazar ve Şervan Muhammed isimli üç mahpus, hastane nezaretinde kelepçeli tutulma ve kelepçeli muayene edilmesinin gerekçesi nedir?
3. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na bildirilen cezaevlerindeki kötü muamele başvuruları ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır veya yapılacak mıdır?
4. Cezaevlerindeki hak ihlalleri, kötü muamele ile işkence iddialarının önüne geçilmesi amacıyla ne tür yaptırım ve tedbirler alınmaktadır?
5. Uluslararası standartlar ve sözleşmelere ilişkin ülkenin taraf olduğu yükümlülükler yerine getirilmekte midir?
6. 2002-2024 yılları arasında ülke cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Bakanlığınıza yapılan başvuru sayısı kaçtır? Söz konusu başvuruların kaçı hakkında gerekli incelemeler yapılmıştır?