Milletvekili Tanal, Fıstıkta Taban Fiyatının Belirlenmesi Gerekir!

04 Ağustos 2024 - 20:25

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, fıstık üreticisinin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanlığı'na sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, fıstık üreticisinin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanlığı’na sundu.

 

Fıstıkta taban fiyat uygulaması gerektiğine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, fındıkta uygulanan taban fiyatının fıstıkta uygulanmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

“Büyük zorluklarla karşı karşıya olan fıstık üreticilerimiz, zarar ediyorlar. Baklava fiyatlarına % 125, mazota % 100, ilaç ve gübreye % 100, işçilik ücretlerine % 100 oranında zam gelirken, fıstık fiyatlarına ise hiç zam yapılmaması, Şanlıurfa ve Güneydoğu’nun diğer illerindeki üreticilerimizi derinden etkiliyor. 

 

Bu durum, üretim maliyetlerindeki artışlarla birlikte çiftçilerimizin ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Karadeniz Bölgesi’nde fındık üreticilerine yönelik uygulanan taban fiyat ve destekleme politikalarının, aynı şekilde fıstık üreticilerine de uygulanması lazım. 

 

Fındık için getirilen taban fiyat uygulamasının fıstık için de geçerli olması ve devlet desteği ile fıstık üreticilerinin korunması şarttır. Fındık ve fıstık arasındaki uygulama farklılığı, eşitlik ilkesine aykırıdır ve üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi açısından adil değildir.

 

Fıstık üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgenin milletvekili olarak, çiftçilerimize sahip çıkılmasını, adil bir destekleme politikası ile fıstık üretiminin desteklenmesini ve üreticilerimizin zararlarını telafi etmek adına gerekli tüm tedbirlerin alınmasını talep ediyorum. 

 

Tarım Bakanlığı’na sesleniyorum, lütfen fıstık üreticilerinin sesini duyun! Türkiye fıstık üretiminin yüzde 50’sini, tek başına Şanlıurfa sağlıyor.  Şanlıurfa, fıstık üretiminde Türkiye birincisidir. Ama fıstıkta TMO alım garantisi vermiyor. Fındığa yönelik nasıl bir tarım politikası uygulanıyorsa, fıstık için de aynısı yapılmalı.

 

Mevcut durumda bölgesel gelir eşitsizliği yaratılıyor. Diğer yandan fıstıkta lisans depoculuğu Şanlıurfa’da yok. Şanlıurfa’da Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü bulunmuyor. Bu eksikliklerin tamamlanması gerekiyor.”