Milletvekili Ayan, Şanlıurfa'daki yolu meclise taşıdı

20 Eylül 2024 - 11:11

Şanlıurfa Milletvekili Dilan KUNT AYAN Meclise verdiği soru önergesinde Şanlıurfa'nın Eyyubiye ilçesindeki yolu Bakan Işıkhan'a sordu.

İşte O Soru Önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 20.09.2024
        Dilan KUNT AYAN
Şanlıurfa Milletvekili
 
Urfa ili Eyyübiye ilçesinde mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait, Kaleboynu Mahallesi, 4088 ada, 8 ve 11 parsellerden geçmekte olan ve halihazırda 5 yıldır yol olarak kullanılmakta olan yolun ihale yoluyla satıldığına dair iddialar tarafımıza ulaşmıştır. Bahse konu alan güncel olarak Muradiye mahallesi 3402 sokak olarak kullanılmaktadır. Bu yol 5 yıl önce Eyyübiye Belediyesi tarafından yapılmış, mahalle ve ilçe sakinlerinin işlek olarak kullanmakta olduğu bir yola dönüşmüştür. Hacıbozan İlkokulu ve GAP Meslek Lisesi’ne giden servisler de bu yolu kullanmakta, yüzlerce öğrenci bu yolu kullanarak okuluna ulaşmaktadır.
 
Yerelden iletilen bilgi ve iddialara göre; Eyyübiye Belediyesi 31.01.2023 tarihli yazısıyla, Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden talepte bulunarak “ imar planında “Ticaret Alanı” olarak görülmekte olan bu parsellerin, yürürlükte olan imar planına göre 10 metrelik yolun devamlılığının sağlanması ve mevcuttaki halihazırda yol olarak kullanılan alanın imar planında da yol olarak işlenebilmesi için” kurum görüşünü istemiştir.
Yine iletilen bilgilere göre; Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından 09.03.2023 tarihinde verilen cevabi yazıda:​“Söz konusu parsellerin imar planındaki fonksiyonunun ve imar haklarının korunması gerektiği ve açılması düşünülen imar yolunun ikinci bir düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintisine mahal vermemek adına uygun görülmediği” bildirilmiştir.
 
5 yıldır aktif şekilde kullanılan ve civardaki okullara ulaşım noktasında oldukça kritik bir yerde bulunan parsellerin, mahalledeki önemli yollardan olan 10 metrelik yolun devamlılığını da oluşturduğu yapılan incelemelerden anlaşılmış, parsellerin tamamen yol vasfına dönüşerek herhangi başka bir kullanıma uygun olmadığı görülmüştür. Ayrıca Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından müteahhitlere ihale yoluyla satıldığı iddia edilen parsellerin, yol vasfını kaybetmesi halinde kamusal bir zarar meydana geleceği ortadadır.
 
Bu bağlamda;
 
1. Urfa ili Eyyübiye ilçesinde mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait, Kaleboynu Mahallesi, 4088 ada, 8 ve 11 parsellerinin halihazırda 5 yıldır yol olarak kullanıldığı halde, imar planında “Ticari Alan” olarak yer aldığı doğru mudur?
 
2. Bahse konu alan üzerinde, kimler tarafından, ne zaman, hangi ihtiyaçlara binaen ve hangi yasal dayanaklara göre yol yapılmıştır? Bu yolun mahalle, ilçe ve şehir merkezi için önemi nedir?
 
3. Halihazırda yol olarak kullanılmakta olan parsellerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından ihale yoluyla satışa çıkartıldığı ve müteahhitlere satıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa, bu parsel hangi amaçla kullanılmak üzere satın alınmıştır?
 
4. Uzun yıllardır Eyyübiye Belediyesi’nin kullanımında olan parsellerin satılmasının veya farklı amaçlarla kullanılmasındaki kamu yararı veya sebep nedir? Bu ihtiyaç neden doğmuş, kimler tarafından fizibilite çalışmaları yapılmıştır?
 
5. Halihazırda yol olarak kullanılan bu alanın Hacıbozan İlkokulu ve GAP Meslek Lisesi’nin servis yolu olduğu, yüzlerce öğrencinin bu yoldan faydalandığı, yol vasfını kaybetmesi halinde kullanıma uygun alternatiflerin olmadığına yönelik iddialar doğru mudur?
 
6. Eyyübiye Belediyesi ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü arasında var olan uyuşmazlığın çözümü için Bakanlığınızın herhangi bir adımı ya da çalışması olmuş mudur?
 
7. Söz konusu yolu kullanan yereldeki halka, yerel idari ve mahalli ilgililere danışmadan, görüş almadan ve meydana gelecek zararların boyutları hesaba katılmadan yapılan satış ve vasıf değişikliğinden Bakanlığın bilgisi var mıdır?
 
8. 5 yıldan fazladır yol olarak kullanılan parsellerin üzerine bina inşa edilmesi veya başkaca amaçlarla kullanılması halinde meydana gelecek olan zararlar Bakanlığınız tarafından karşılanacak mıdır?