Milletvekili Ayan, okul güvenlik sorunlarını meclise taşıdı
Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, meclise verdiği soru önergesi ile okullardaki güvenlik sorunlarını meclise taşıdı.
Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan'ın meclise verdiği soru önergesi:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
17.09.2024
Dilan KUNT AYAN
Şanlıurfa Milletvekili
Ülke genelinde giderek artan ve son zamanlarda kamuoyunda büyük üzüntü ve endişe yaratan çocuk cinayetleri, şüpheli çocuk ölümleri, çocuk istismarı ve çocuğa şiddet vakaları nedeniyle, çocukların her anlamda güvenliğinin sağlanması en önemli gündemlerimizdendir. Çocukların güvenli ortamlarda yaşamaları için alınması gereken tedbirler bütüncül ve çok çeşitlidir. Bunlardan biri de milyonlarca ilköğretim ve ortaokul çağındaki çocuğun güvenli okullarda eğitim-öğretim görmesidir.
İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin okullarda güvenliğinin sağlanması, toplumsal ve sosyal hayata yeni adım atan, ebeveynlerinden ayrı tek başlarına kalan çocukların kişisel haklarının korunması için hayati derecede önemlidir. Ayrıca eğitim sürecinin kesintisiz ve verimli bir şekilde devam edebilmesi için elzemdir. Güvenli bir okul ortamı, öğrencilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini desteklerken aynı zamanda öğretmenlerin de huzurlu bir şekilde eğitim verebilmesine olanak tanır. Bu ortam, velilerin endişelerinin giderilmesi ve öğrencilerin kendilerini güvende hissederek okul yaşantısına aktif olarak katılabilmeleri açısından kritik bir role sahiptir.
Okulların güvenliği hem toplumsal bir ihtiyaç hem de sosyal devletin bir yükümlülüğü olarak Bakanlığınızın sorumluluğunda olan kamusal bir hizmettir. Buna rağmen, Türkiye'de ilkokul ve ortaokullarda güvenlik görevlisi çalıştırma zorunluluğu ile ilgili net bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında 2018 Eylül ayında imzalanan bir protokolle “Güvenli Okul, Güvenli Gelecek Projesi” nin hayata geçirildiğini duyurmuştur. Bu proje kapsamında okulların belirli kategorilere ayrılarak ihtiyaçlarının belirlenmesi, ihtiyaca yönelik olarak okul çevrelerinde kolluk, okul giriş-çıkışlarında özel güvenlik görevlilerinin sabit olarak görevlendirilmesi, okulların güvenlik kamera sistemiyle donatılarak Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'ne entegre olması hedeflenmiştir.
Urfa ilk ve orta öğretim çağında çocukların sayısı bakımından en kalabalık şehirlerden biridir. Ancak çocukların istismar, şiddet ve kötü alışkanlıklardan korunması bakımından güvenlik tedbirlerinin yetersiz olduğu, yerel halk ve yapılan saha araştırmalarından anlaşılmaktadır. Okulların açılmasıyla birlikte, veliler ve öğrenciler okullarda hiçbir güvenlik önlemi olmaması nedeniyle endişeli ve kaygılıdır. Bakanlığınızın başta okulların güvenli ortamlar olmasını sağlama sorumluluğu ve “Güvenli Okul” projeleri kapsamında imkan ve yetkilerini kullanma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Bu bağlamda;
1. 2018 Eylül ayında ilan edilen “Güvenli Okul, Güvenli Gelecek Projesi” kapsamında Bakanlığınız ve protokole taraf Bakanlıklar tarafından son 6 yılda okullarda güvenlik önlemlerini arttırmaya yönelik hangi adımlar atılmış, faaliyetler yapılmıştır, hedeflerin ne kadarına ulaşılmıştır?
2. Güvenli Okul, Güvenli Gelecek Projesi kapsamında ülke genelinde kaç ilde, kaç ilçede, kaç okulda kaç özel güvenlik görevlisi sabit olarak istihdam edilmiştir, okul çevrelerinde toplam kaç kolluk görevlisi görevlendirilmiştir?
3. Urfa merkez ve ilçelerindeki ilkokul ve ortaokullarda Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bakanlığınız tarafından hangi güvenlik önlemleri alınmıştır? Son 5 yılda “Güvenli Okul, Güvenlik Gelecek Projesi” kapsamında ve diğer projeler kapsamında Urfa ili ve çevresinde yapılan faaliyetler nelerdir?
4. Urfa ilinde ve ilçelerindeki toplam kaç ilkokul ve ortaokul bulunmaktadır? Bu okulların kaçında güvenlik görevlisi bulunmaktadır? Güvenlik görevlisi istihdam edilen okullarda, personellerin kaçı okul idaresi tarafından kaçı Bakanlık tarafından istihdam edilmektedir?
5. Urfa merkez ve ilçelerindeki ilkokul ve ortaokulların kaçında, aktif ve düzenli olarak çalışmakta güvenlik kamerası sistemi donatımı yapılmıştır? Bu sistemler düzenli olarak kontrol edilmekte midir, bu sistem Kent Güvenlik Sistemi’yle entegre hale getirilmiş midir?
6. Urfa’da ilkokul ve ortaokulların güvenlik tedbirleri, fiziki ve teknik anlamda güvenlik ihtiyaçlarının giderilmesinin maddi yükü okul idarelerine mi bırakılmaktadır? Velilerden çeşitli başlıklarda ve gerekçelerle her yıl belirli miktarda aidat, katkı payı, bağış vs. istendiği iddiaları doğru mudur?
7. Bakanlığınız tarafından Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne güvenlik önlemleri, güvenlik personeli ve kamera sistemleri gibi teknik ihtiyaçlar için 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı boyunca ne kadar bütçe ödenecektir, önceki sene bu başlıkla müdürlüğe ödenmiş bütçe ne kadardır?
8. Bakanlığınız, alkol, uyuşturucu vs. gibi kötü alışkanlıklardan çocukları korumak için hangi çalışmaları yapmaktadır, okul dışında ve okul çevrelerinde hangi güvenlik önlemleri alınmıştır?
9. Proje kapsamında Bakanlığınız ile İçişleri Bakanlığı arasında yapılan protokole göre, ülke genelinde okul çevrelerinde sabit olmak üzere kaç kolluk görevlisi görevlendirilmiştir?
10. Urfa merkez ve ilçelerinde okul çevreleri için kaç kolluk personeli sabit olarak görevlendirilmiştir?