Milletvekili Ayan, işkence edilen Vedat Kurt'u meclise taşıdı

17 Temmuz 2024 - 19:00

DEM Parti Şanlıurfa milletvekili Dilan Kunt Ayan, ilk defa gazeteci Mehmet Yetim'in gündeme getirdiği ve bir anda Türkiye gündemine oturan Vedat Kurt'un mağduriyetini meclis gündemine taşıdı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 17.07.2024
 
 
Dilan KUNT AYAN
Şanlıurfa Milletvekili
 
Şanlıurfa Suruç’ta yaşayan Vedat Kurt (22) isimli yurttaş 2020 yılında çalışmak için gittiği Antalya’da eziyete maruz kalmış, eziyet görüntüleri kamuoyuna yansımıştır. Antepliler Özel Otobüs Bakım Servisi isimli bir oto bakım atölyesinde iki yıl boyunca işçi olarak çalışmış, maaşını alamamış, maaşını talep ettiği zaman ise iş yeri ortakları A.T. O.T. S.T. ve A.A. isimli şahıslar tarafından üç gün boyunca eziyete maruz kalmıştır. Elleri ve ayakları bağlanan Vedat Kurt, aç-susuz bırakılmış, elektrikli sopayla dövülmüş, dişleri çekilmiş, kendisine zorla böcek yedirilmiştir. Ağır şekilde fiziksel ve sözlü aşağılamalar sırasında görüntü kaydı alınmış, fotoğrafları çekilerek tehdit amaçlı kullanılmıştır. Aynı zamanda kişisel hakları da ihlal edilmiştir.
Darp izlerinin iyileşmesi için üç ay boyunca zorla alıkonulan Vedat Kurt kaçarak karakola gitmiş, şikayetçi olmuştur. Yapılan eziyetin görüntüleri dört iş yeri ortağından biri olan S.T.’nin telefon kayıtlarından elde edilmiş, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı bilirkişi raporunda da yer almıştır. Raporda eziyet, nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçları tespit edilmiştir. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2022’de hazırlanan iddianamede şüphelilerin bahsedilen olayları fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek iştirak halinde işledikleri belirtilmiş, cezalandırılmalarına kanaat getirilmiştir. Fakat sanıklar adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanmaya devam etmektedir. Vedat Kurt hala kendisinin bu kişiler tarafından arandığını ve şikayetini geri çekmesi için tehdit edildiğini belirtmektedir.
Bu bağlamda;
1- Vedat Kurt’un günlerce eziyete maruz kaldığı ve şu an sanıkların tutuksuz yargılandığı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
2- Bilirkişi raporunda eziyet, nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçları aşikarken ve savcılık bu suçların eylem ve fikir birliği içerisinde iştirak edilerek işlendiğine dair somut ve yeterli delil olduğunu iddianamesinde belirttiği halde sanıklar hakkında etkin kovuşturma yürütülmemesinin nedeni nedir?
3- Sanıkların delil karartma, kaçma ihtimallerinin yüksek olması, yargılamanın salahiyetini etkilemeye dönük tehdit ve şantajlarına rağmen tutuksuz yargılanmalarının hukuki gerekçesi nedir?
4- Vedat Kurt’un hala şüpheli sanıklar tarafından tehdit edildiği Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Vedat Kurt’un can güvenliği için adım atılacak mıdır?