Kürtçe Anayasal Olarak Tanınmalıdır
K24 Tv kanalına demeç veren Zekeriya YAPICIOĞLU, kürtçenin ikinci resmi dil olması gerektiğini ifade etti.
K24 yayınına katılan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa konusundaki açıklamaları hakkında yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:
2012 yılında Hür Dava Partisi’ni kurduğumuzda, programımızın önemli konularından birisi yeni anayasaydı. Türkiye’de yaşayan Kürtler, Türkler ve bu topraklarda yaşayan ne kadar millet varsa onların iradesini içerecek yeni bir anayasanın gerekliliğinden söz ediyorduk. Mevcut anayasa, 12 Eylül 1980’de yönetimi ele geçiren askeri cunta tarafından yazıldı. Biz yeni anayasa konusunda açıklama yaptığımızda bazı taraflar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek verdiğimizi iddia etti. Yaptığımız çağrıdan dokuz yıl sonra Erdoğan adım attı.”
AK Parti ile MHP’nin ortaklığında yapılacak yeni anayasa konusuna da değinen Yapıcıoğlu, “Eğer yeni bir anayasa yapılacaksa, bu ülkede ne kadar parti ve taraf varsa hepsinin ortak bir masada oturması gerekir. Elbette bu yuvarlak masada herkes fikrini söyleyecektir. Her partinin aynı noktada anlaşması gerekmiyor, ama herkes bulunduğu yerden bir adım atarsa diğerlerinin de kabul edeceği bir uzlaşı sağlanabilir” dedi.
“Ancak MHP daha başından itibaren anayasanın ilk dört maddesinin kendileri için kırmızı çizgi olduğunu beyan etti” diyen Yazıcıoğlu, “AK Parti de bu beyana destek verdi. Bu çok tehlikeli bir durumdur. Öyle gösteriyor ki bu çalışma olumsuz neticelenebilir” şeklinde konuştu.
“MEVCUT ANAYASA ANADİLDE EĞİTİME YER VERMİYOR”
Kürt sorunu ve anadil konusunda HÜDA PAR’ın siyasi anlayışıyla ilgili soruya da yanıt veren Zekeriya Yapıcıoğlu, şunları ifade etti:
“Yeni anayasa çalışmalarında ‘şunu değiştiremeyiz’ gibi bir ifade yer almamalıdır. Dört madde üzerinde yapılan anlaşmalar da milliyetçilik üzerinedir. Dolayısıyla yapılacak yeni anayasada Kürt sorunun çözümüne de değinilmelidir. Bazı önerilerimiz var: Kürt kimliğinin tanınması anayasada yer almalıdır. Çünkü Kürtler de Türkler gibi bu cumhuriyetin kurucu unsurlarındandır. Kürt dili önündeki engellerin kaldırılması gerekir, bunun da yeni anayasada yer alması, yani engellerin ortadan kaldırılması lazım. Mevcut anayasa, Türkçe dışında hiçbir dilde eğitime yer vermiyor. Anayasanın ilk dört maddesi değişmeden çözüm bulmak çok zordur.”
Kürt kimliğinin tanınması ve anadilde eğitimin Türkiye’ye refah getireceğinden söz eden HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, son günlerde yapılan çağrılara da değindi.
“Parti programımızın önemli konularından biri de anadilde eğitimdir” diyen Yazıcıoğlu, “Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini, sorunun çözülmesi için de Kürt kimliğinin ve Kürtçenin anayasal olarak tanınması gerektiğini belirtiyoruz. Ayrıca Kürtçenin ikinci resmi dil olarak kabul edilmesi gerekir. Geçmiş dönemlerde Kürtlere yapılan haksızlıklar nedeniyle devlet resmi olarak özür dilemelidir. Bunları 10 yıldır diyoruz ve bu konuda çalışmalarımız da var” şeklinde konuştu.
kurdistan24.net
Haber: Sümeyra Karatekin TOSUN