Kapaklı Pasajı mühürlendi!

23 Şubat 2023 - 14:38

Şanlıurfa'da telefon alışveriş merkezi konumundaki Kapaklı Pasajı sabahın erken saatlerinde mühürlendi. Pasajın etrafın şeritler çekilerek kimsenin içeri girmesine izin verilmedi.

1975 yılında yapılan Kapaklı Pasajı, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından ağır hasar aldı. Geçmişte kolon ve kiriş tahripleri ile gündeme gelen pasaj, sabah saatlerinde ekiplerin gelmesiyle mühürlendi.

Kapaklı Pasajında geniş güvenlik önlemleri alan polisler, esnafın içeri girmesine izin vermedi. Pasajın etrafı şeritlerle kapatıldı. Bazı esnaflar zorla içeri girmeye çalıştı. Şanlıurfa gündemi ise dere kumu ile yapılan yapının yıkılması gerektiğini savundu.

MİMARLAR ODASI YIKILSIN DEDİ

TMMOB Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesinden dün yapılan açıklamada, depremde hasar gören Kapaklı Pasajının yıkılması gerektiği savunuldu. 1975 yılında yapılan yapının son depremlerle birlikte ömrünü tamamladığı ifade edildi. Açıklamanın devamında, “Daha çok can kayıpları yaşamamak için bu yapının acil bir şekilde yıktırılması gerekmektedir” denildi.

Kapaklı Pasajıyla ilgili TMMOB Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesinden açıklama geldi.

Yapılan açıklamada Kapaklı Pasajı’nın kentin ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğu vurgulandı. Ancak, yapının son depremlerle birlikte ömrünü tamamladığı iddia edilerek “Daha çok can kayıpları yaşamamak için bu yapının acil bir şekilde yıktırılması gerekmektedir” denildi.

Kapaklı Pasajı’nın yıkılması gerektiği savunulan Şanlıurfa Mimarlar Odasının yazılı açıklaması şöyle:

“Şehrimizde özellikle kent estetiği ilkeleri açısından tartışmaya gerek bile olmayan, kent merkezinde olup şehir ekonomisinde önemli bir yer tutan Kapaklı Pasajı:

1- 1975 deprem yönetmeliğinin yürürlükte olduğu dönemde yapıldığı yapı malzemeleri açısından son derece kalitesiz imal edilmiştir.

2- Toptan ve perakende ticaretin yoğun olduğu bu yapıda, gerek insan yoğunluğu ve gerekse ticari mal stoğu açısından sürekli yüksek tonajlarda doldur-boşalt hareketli yük aktivitesine maruz kaldığı,

3- İnşa döneminde dere kumu ile harman edilmiş betonun durabilitesinin azalmış olması ve mukavemet açısından yeterli mukavemet değerlerine sahip olmaması,

4- En önemlisi her ne kadar ideal olmayan bir güçlendirme yapılmış olsa da söz konusu yapı bu son depremlerde ömrünü tamamlamıştır.

5- Daha çok can kayıpları yaşamamak için bu yapının acil bir şekilde yıktırılması gerekmektedir.”

Kaynak: urfadegisim.com