Kadınların Düşmanı Olan Hastalığa Harran'da Tedavi Var
Meme kanseri kadınlarda en sık gözlenen, uygun tedavi edilmediğinde yaşam süresini kısaltan hastalıkların başında gelirken, bu Onkoplastik Meme Cerrahisi ameliyatları, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılabiliyor.
Meme kanseri kadınlarda en sık gözlenen, uygun tedavi edilmediğinde yaşam süresini kısaltması yanında, yaşam kalitesini de bozan bir hastalık. Meme kanseri cerrahisi sonucu oluşan meme kaybı kadınlarda estetik, psikolojik ve sosyal birçok problemlere neden oluyor. Hem hastalığı tam olarak tedavi etmek, hem de meme kaybını önlemek çok önemli bir süreç. Bu nedenle, son yıllarda onkoplastik meme cerrahisi yöntemleri geliştirildi.
Bu Onkoplastik Meme Cerrahisi ameliyatları, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uzunköy tarafından 5 yıldır yapılıyor. Onkoplastik meme cerrahisi ameliyatı meme kanseri nedeni ile memenin tamamen alınması gereken durumlarda, tümör cerrahisi prensiplerinden taviz vermeden (tümörü negatif cerrahi sınırla tamamen çıkartarak), plastik cerrahi yöntemi ile meme dokusunun kendi içinden doku kaydırarak veya sırt ve karın kasları ile yeniden meme oluşturulması olayı.
Prof. Dr. Ali Uzunköy, hem Türkiye’de hem de bölgede meme kanserlerinin, dünyaya oranla en az 5 yıl daha genç yaşlarda gözlendiğini, kendisinin 20’li yaşlarda bile onlarca hastayı, meme kanseri nedeni ile ameliyat ettiğini söyledi. Yıllık yaklaşık 100 civarında meme kanseri nedeniyle ameliyat ettiğini, bunların en az yarısında onkoplastik meme cerrahisi teknikleri ile hastaları bu rahatsızlıktan koruduğunu bildirdi.
Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üys. Ahmet Güzelçiçek ise yaptığı açıklamada; “Kanserde erken teşhis çok önemli. Tedavide çok büyük bir paya sahip. Kanser ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay da tedavisi yapılıyor” dedi.
Ahmet BULUT/ urfaradikal.com