Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Kurulları Toplandı
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Koordinasyon Kurulları toplantısı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın katılımıyla Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) gerçekleştirildi. Toplantıya, 81 İlin Valileri ve Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Koordinasyon Kurulu üyeleri de video konferans yöntemiyle dâhil oldu.
Toplantıya, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin başkanlığındaki Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Koordinasyon Kurulu üyeleri de valilik toplantı salonundan katıldı.
Toplantıda, kadına yönelik şiddet hakkında resmi kayıtlara geçen vaka sayıları hakkında bilgiler veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kadına yönelik şiddetle mücadelede sahayı biraz daha baskılayarak, kamuoyunun dikkatini çekecek programlara, etkinliklere, özellikle ihbar ve şikâyet eğilimini artırmayı başarmalı ve yeni olayların, yeni cinayetlerin önüne geçmeliyiz.” dedi.
Hem Polis Akademileri hem de Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademilerindeki müfredatlara aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele dersleri ilave ettiklerini belirten Bakan Soylu, “2019 yılının sonunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet ile birlikte bir protokol yaptık. Bu protokolde hepimiz kendimize düşen görevleri belli bir süreç içerisinde yerine getireceğimizi taahhüt ettik. Bu taahhütlerin kendimize ait bölümlerini yerine getirdik. Bakanlıklarımızda birer izleme birimleri oluşturduk ve eksiklikler takip edildi. Oluşan bu sinerji, bu işle mücadelede hepimize büyük bir sorumluluk ve mücadele azmi verdi.” diye konuştu.
Pandemi sürecinde dünyanın birçok ülkesinde şiddet sayısının arttığına dikkat çeken Bakan Soylu, her ilin sahasını takip eden komisyonlar oluşturulduğunu, emniyet ve jandarma teşkilatında aile içi ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele büroları oluşturulduğunu söyledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da kadına yönelik şiddet veya aile içi şiddet olarak adlandırılan sorunun, tüm toplumu ilgilendiren bir mesele olduğunu ifade ederek, “Bakanlıklarla yaptığımız işbirliğinin sonuçlarını alıyoruz. Tek bir kişinin bile şiddete maruz kalmasını normal karşılamamız mümkün değil. Bu mücadelenin sonuçlarını iyi değerlendirmeliyiz. Hem şiddet hem de kadına yönelik cinayetlerin önlenmesi noktasında yol aldığımızı görüyoruz. Bu mücadelenin gerçekten kazanılabileceği, şiddetin gerçekten önlenebileceğini görüyoruz. Dolaysıyla hiçbir şekilde geri adım atılması, karamsarlığa düşülmesi söz konusu değil. Bizim medeniyetimiz, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet konusunda tüm dünyaya örnek olabilecek mayaya sahiptir.” diye konuştu.
Kurullarda görevli hâkim ve savcılar ile sosyal hizmet uzmanlarının da katıldığı toplantıda, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik alınan elektronik kelepçe başta olmak üzere diğer adli tedbirler de değerlendirildi.