Joe Biden Kürt mü?
AK Parti eski milletvekili Orhan Miroğlu, 'birilerinin' ABD Başkanı Biden'ın Kürt olduğunu söylediğini iddia etti. Sosyal medyada paylaşılan bu iddianın ardından Biden'ın kökeni merak konusu oldu.
AK Parti MKYK Üyesi ve önceki dönem milletvekili Orhan Miroğlu, ABD’nin yeni Başkanı Jode Biden'in Kürt kökenli olduğuna ilişkin bir iddiayı sosyal medya hesabından paylaştı.
Twitter hesabından "Geçenlerde konuştuğum bir Kürt dostum söyledi, ciddi olduğuna inanmak zor olsa da, amacın ne olduğunu tahmin etmek zor değil" diyen Miroğlu, "Birileri diyormuş ki, Biden’ın gerçek ismi Cımoyê Bahattîn Ağa imiş! Erivan’dan ABD’ye göç etmiş bir Kürt aileden geliyormuş ve aslen Bıruki aşiretindenmiş!" diye yazdı.
Miroğlu'nun paylaşımı sosyal medyada gündem oldu.
Konu hakkında Hürriyet’e konuşan Miroğlu, “Geçmişte Obama için de ‘Obama gelecek bütün dertler bitecek’ deniyordu, ama azalmadı daha da arttı. Şimdi de Kürtlere söylenen şey bu. Hem Ortadoğu hem de Kürtler üzerinden böyle bir beklenti oluşturuluyor. Bir kamuoyu oluşmuş. Biden, Kürt meselesinde Ortadoğu’da önemli adımlar atacak diye. Bu, onun bir sonucu. Yine bir zamanlar Elvis Presley için de ‘Midyatlı Kürttür’ demişlerdi” dedi.
Miroğlo, şu ifadeleri kullandı:
“Biden, Trump gibi değil. Trump kulaktan dolma bilgilerle açıklamalar yapıyordu. Biden ise daha güçlü bir siyasi birikimle geliyor. Bu birikim Ortadoğu halklarının faydasına mı olur, zararına mı göreceğiz. Ama bu söylemler Biden ile ilgili umutların artmasına neden oluyor, artarken de böyle efsaneler ortaya çıkıyor. Ciddiye almadım ama bölgedeki Kürtleri, ABD politikalarına yakınlaştırmayı amaçladığı gibi bir şey var. Kürt meselesi olan ülkeleri düşündürmeli bu. Ortadoğu’daki 30-35 milyonluk bu halk, Biden’a neden böyle bir umut besliyor? Düşündürsün diye paylaştım bunu, güldürsün diye değil. Çaresizlik böyle şeyler üretir. Bu bütün toplumlar için böyledir. Evet, Irak’ın da İran’ın da Suriye’nin de bir Kürt meselesi var. Türkiye’de ise bu meselede atılan demokratik adımlarla, önemli açılımlar oldu. Bizim arka bahçemizdeki Kürtlere sorduğunuzda, vicdan sahibi herkes çözüme en yakın ülke Türkiye’dir diyor.”
Biden’ın kökeni
Yaklaşık 50 yıllık bir siyasi geçmişi bulunan Joe R. Biden, 20 Kasım 1942'de Pensilvanya'daki St. Mary's Hastanesinde dünyaya geldi.
Babasının adı Joseph Robinette Biden Sr., annesinin adı ise Catherine Eugenia Finnegan'dır. Valerie, James Brian, Francis W. Adlarında 3 kardeşi vardır.
Annesi Catherine, İrlanda kökenli bir Katoliktir. Kökleri Louth Kontluğu ve Londonderry Kontluğu'na kadar uzanıyor. Babası Joseph Biden Sr.'nin ebeveynleri Mary Elizabeth ve Joseph H. Bidenise Baltimore, Maryland doğumlu bir petrol işletmecisidir. Kökenleri İngiliz ve İrlandalıdır.
1970 yılında New Castle County Meclisine seçilen Biden, 1972 yılında da Senato'ya seçildi ve ABD tarihinin altıncı en genç senatörü oldu.
3 Ocak 1973 tarihinde 31 yaşında iken Amerika Birleşik Devletleri Delaware eyaletinin senatörü olarak göreve başladı.
20 Ocak 2009 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin devlet başkan yardımcısı olana bu görevde kalan Biden, Senatörlük yaptığı dönemin önemli bir bölümünde, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin üyeliğini ve başkanlığını yaptı.
Kürtlere yakınlığı
ABD’nin yeni Başkanı Biden’in Kürtlere olan yakınlığı ise bilinen bir şey. Biden gerek senatörlüğü ve gerekse de Başkan Yardımcılığı dönemlerinde Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti.
Biden, 2003’te Saddam rejiminin yeni yıkıldığı dönemde ABD Senatosu Dış İşleri Komitesi Başkanı görevindeyken Erbil’e gelerek Kürdistan Parlamentosu’nda konuşmuştu.
Biden, “Biz buraya Kürtlerin tek dostu dağlar değildir demeye geldik" demişti.
Biden çeşitli tarihlerde Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri ve Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile de görüşmeler yaptı.
Torunu ve Başkan Barzani ile anısı
Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, Başkan Mesud Barzani ile Şubat 2015’de Münih Güvenlik Konferansı’nda Joe Biden ile yaptıkları görüşmeyi Rûdaw için yazmıştı.
11 Kasın 2020 tarihli yazıda Hewrami, o görüşmeyi şöyle anlatmıştı:
“Toplantının gerçekleştirildiği salona geldiğimizde Joe Biden sıcak ve dostane bir karşılamayla Başkan Barzani’ye uzaktan kollarını açtı. Başkan, Biden’e teşekkür etti, o da rica ederek teşekküre gerek olmadığını asıl kendilerinin teşekkür ettiklerini söyledi.
Biden sayın Mustafa Seyit Kadır ile tokalaştığında kendisini tanıtarak, ‘Ben Joe Biden, Başkan Barzani’nin iyi dostu’ dedi. Toplantıya ayrılan süre aslında yarım saatti ancak, konuların yoğunluğu, Başkan Barzani’nin bölgesel denklemlerdeki büyük ve etkili konumu, IŞİD’i bozguna uğratmak için sergilediği liderliği, dönemin önemli konularının ele alınması, Kürt meselesinin geleceği, tarafların siyasi ve çıkarlarındaki öncelikleri, ABD’nin Kürtlerden beklentisi, Kürtlerin de ABD’den beklentisi gibi konuların ele alınmasından dolayı görüşme bir buçuk saat sürdü.
Toplantının sonlarına doğru, Biden Başkan Barzani’den zamanı varsa kendisine bir ricada bulundu.
Biden Barzani’ye oğlu Hunter Biden’ın kızının yani torununu kendisiyle ile bir fotoğraf çektirmek istediğini iletti. Çünkü Biden daha önce torununa; ‘Şimdi gidiyorum ve bölgede eşi benzeri olmayan bir adamla toplantım var’ demişti. Biden, Başkan Barzani’nin de kendisi gibi milletine derin bir inançla bağlı olduğunu her ikisinin de mücadelelerinde kendi görüş ve sözlerine sahip çıktıklarını söyledi. Bu nedenle her de ikisi torunlarını çok seviyorlar.
Biden, orada (Münih’te) trafik kazası geçiren Mensur Barzani’nin oğlu Darwan’ın sağlık durumunu sordu. Biden Büyükelçilik aracılığıyla hastaneye bir demet çiçek göndermişti.
Başkan Barzani Biden’in talebini kabul etti, Biden de heyetteki bir kişiden torununu çağırmasını istedi.
Torunu içeri girdiğinde, Biden Başkan Barzani’ye; ‘Sayın Başkan bu oğlum Hunter’in kızı Finnegan, 15 yaşında ve birbirimizi çok seviyoruz’ dedi. Biden torunu Finnegan’e Başkan Barzani’yi işaret ederek ‘Anlattığım başkan bu, yıllardır Irak ve bölgede önemli dosyalarla ilgili kendisiyle bağlantımız var, bölgede eşi benzerine az rastlanır. Çünkü halkının mücadelesine derin bir inançla bağlı. Kendi görüşüne ve sözüne sahip bir lider. Sözleriyle yaptıkları birdir. Söylediğini yapan, yaptığını da söylemekten çekinmeyen bir şahsiyettir’ dedi.
Kaynak: rudaw.net