İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım'dan Deprem Uyarısı

05 Ağustos 2020 - 00:24

İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı/İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım'la son dönemlerde yaşanan depremlerle ilgili olarak yaptığımız söyleşiyi siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Son yıllarda bölgemizde yaşanan depremleri ve son günlerde gerçekleşen depremle birlikte urfaradikal haber olarak, konunun uzmanlarından İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı/İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım'a bölgemizde yaşanan olayların nedeni, sorunları ve çözüm yollarını sorduk. 

1- Bölgemizde Son Yıllarda, Aylarda Yaşanan Depremleri Nasıl Yorumluyor sunuz?

İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım: "Doğu Anadolu fay hattı uzun süredir kısa arkalıklarla deprem üretiyor. Bu aktivite hattın kuzey ucu olan Elazığ-Malatya-Bingöl dolaylarında meydana gelmekte ve belli ki fay hattındaki bu kırılmalar hattın Güney ucuna doğru aktivite gösterecek! Bu aktivitenin Şanlıurfa ilimizin sınırında bulunan Adıyaman Samsat ve daha güneybatıya doğru Maraş-Gaziantep-Hatay Amanoslar hattında olacağını öngörmek için biraz deprem mühendisliği ve jeoloji bilmek yeterlidir.

2- Şanlıurfa Ve Bölgemizde Yaşanacak Bir Deprem Etkisi Ne Olur?

İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım: "Ülkemizin topyekün deprem kuşağında bir ülke olduğu ve her ilimizin depremden etkilenebileceği gerçeği unutulmamalıdır. Elazığ ilimizde meydana gelen deprem Şanlıurfa’da sarsıcı etki yaratmışken, Hattın Adıyaman ayağında meydana gelecek 5 ve üzeri şiddetteki fay kırılmasının başta Bozova ve Siverek ilçemiz olmak üzere şehrinizin tüm bölgelerinde yapı stoğumuzun büyük bir bölümünde ileri düzeyde hasara ve hatta ölümlere sebebiyet verecek yıkıma sebep olacaktır. Mevcut yapı stoğumuzun hatırı sayılır bir kısmının (10 ve üstü yaşında binalar) orta ölçekli bir depremde ileri hasar bölgesinde ve göçme bölgesinde yer alacağı gerçeği ortada durmakta ve gözlerimizin içine bakmaktadır."

3-Deprem Gerçeği Ortadayken Yapılması Gerekenler Nelerdir?

İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım: "Suni gündemleri bırakıp zaman kaybetmeden gerçek gündem olan deprem gerçeğini gündeme alıp,  gerek ilgili kamu kuruluşlarımızın marifetiyle ve gerekse kamu-özel kuruluşların işbirliğiyle gerekli planlamalar yapılıp hayata geçirilmesi hayatı önemdedir. Daha önceki mülakatlarımda da belirttiğim üzere deprem olmadan kentin depreme bir plan dahilinde hazır olmalıdır. Burada sorumluluk başta ilgili kamu kuruluşlarına ve biz sorumluluk hisseden mühendislere düşmektedir.  Ayrıca Halkımızın da ulaşabildikleri Bilgi kaynaklarından deprem ve deprem sırasında yapılacaklarla ile ilgili makalelere ulaşıp okumaları ve tedbir almaları gereklidir." 

Ahmet BULUT/ urfaradikal.com