İçişleri Bakanlığı trafik kazalarını önlemek için üç yeni genelge yayımladı
Genelgede, seyir halinde cep telefonuyla konuşma ihlallerinin önlenmesi iddiasıyla sivil personelden de istifade edilerek ihbarlı denetimlere ağırlık verileceği duyuruldu.
İçişleri Bakanlığı, valiliklere trafik kazalarının önlenmesine yönelik yol haritasını belirleyen kısa, orta ve uzun vadeli planları içeren “Trafik Kazalarını Önleme Planı“, “Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri” ve “Motosiklet Kazaları” genelgelerini gönderdi.
Genelgede, genel denetimlerin yanında drone, helikopter gibi hava araçlarıyla yapılan trafik kontrollerine de ağırlık verileceği ifade edildi.
Trafik Kazalarını Önleme PlanıTrafik Kazalarını Önleme Planı Genelgesi ile valiler tarafından, Emniyet/Jandarma trafik sorumluluk alanında bayram tatilini de içine alacak şekilde, vali ya da görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında polis, jandarma, ulaştırma, belediye, sağlık, milli eğitim, tarım ve orman ile ilgili diğer birim temsilcilerinden oluşacak bir komisyon kurulacak.
Bu komisyon tarafından 180 günlük “Trafik Kazalarını Önleme Planı” hazırlanacak. Bu plan ile aşırı hızla mücadele, emniyet kemeri ve kask kullanımı, yaya önceliği, motosiklet/motorlu bisiklet kullanımı ve cep telefonu kullanımı gibi konularda il sınırları içerisinde meydana gelen trafik kazalarının azaltılması planlanıyor.
Kazalar analiz edilecekBu yılın ilk altı ayı ile geçen yılın aynı dönemi karşılaştırılarak trafik kazalarına sebep olan ihlallerin gerçekleştiği yerler ve ihlalin türü, bu ihlaller nedeniyle meydana gelen kazaların oluş türleri, zamanları ve sürücü kusurları gibi bilgiler analiz edilecek.
Denetimlerle de saha hakimiyetinin artırılması, mobil/motorize trafik ekip/timlerinin görünür olması hedefleniyor.
İhtiyaç duyulması halinde polis ve jandarma trafik ekiplerince karma ekipler oluşturularak müşterek denetim yapılabilecek.
Aşırı Hızla MücadeleAşırı hızla mücadele kapsamında, hız denetimlerinin çevirme ekipleriyle birlikte yapılması için planlamalar yapılacak. Tüm radar araçlarının gündüz ve gece istisnasız olarak 7/24 esasına göre aylık trafik kontrol programlarına uygun şekilde görevlendirilecek.
Radar aracı bulunmayan ilçe merkezlerinden geçen devlet yolu, il yolu gibi ana arterlerde hız denetimi yapılması için il merkezi trafik birimlerince planlama ve görevlendirmeler yapılacak.
Okul, hastane, alışveriş merkezi gibi yayaların yoğun olarak bulunduğu yerlerde ve bu yerlerin çevresindeki cadde, sokak ve güzergahlarda azami hız sınırının 30 km/s hıza düşürülmesi amacıyla çalışmalar yapılacak.
Farkındalık çalışmaları planlanıyor2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi‘nde belirlenen hedeflere ulaşılması için yıl boyunca toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik etkinlik ve kampanyalar düzenlenecek, denetim/bilgilendirme faaliyetleri yürütülecek.
Kırmızı ışıkta geçme, seyir halinde cep telefonu kullanımı, tarım araçlarının uygun olmayan şekilde trafikte yer alması, alkol etkisinde araç kullanımı, otoyol ve şehirlerarası yollarda duraklama/park etme konularında eğitim/bilgilendirme çalışmaları yapılacak.
“Yaşam İçin Kısa Bir Mola” sloganıyla 59 ilde oluşturulan yaşam tünellerinde; emniyet kemeri kullanımının gerekliliği, cep telefonunun insan dikkati üzerindeki olumsuz etkileri, aşırı hız ve normal seyir hızının insan yaşamı üzerine etkisi, yakın takipten ve hatalı şerit değiştirmeden kaynaklanan kazalar ile yaya önceliği/güvenliği konularında özel olarak hazırlanan kısa filmler sürücü ve yolculara izletilecek.
Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik Çocuk Trafik Eğitim Parklarında uygulamalı trafik eğitimlerinin verilmesine devam edilecek. “Mobil Trafik Eğitim Tırı Türkiye Yollarında” sloganı ile hayata geçirilen “Mobil Trafik Eğitim Tırı” ile verilen uygulamalı eğitimlere okul idarelerinin öğrencileri ile birlikte katılmaları teşvik edilecek.
Emniyet kemeri kullanımıEmniyet kemeri kullanım oranının yolcularda da sağlanabilmesi için denetimler yapılacak ve yaptırımlar uygulanacak.
Emniyet kemeri kullanım oranlarının il bazlı tespit edilmesi amacıyla üniversiteler ile şehirlerin yerleşim yeri içi ve dışı yollarında değişik zaman ve lokasyonlarda; sürücü, ön koltuk yolcu ve arka koltuk yolcular için sayım gerçekleştirilecek. Sayım sonucunda üniversiteler tarafından oluşturulan raporlar baz alınarak, kemer kullanım oranlarının artırılmasına yönelik bilgilendirme/denetim planları oluşturulacak.
İhbarlı denetimlerSeyir halinde cep telefonuyla konuşma ihlallerinin önlenmesi iddiasıyla sivil personelden de istifade edilerek ihbarlı denetimlere ağırlık verilecek. Genel kolluk personelinin cep telefonu kullanımı ihlallerine karşı duyarlılığı artırılacak.
Bayram için önlemlerBayram sebebiyle artan şehirlerarası yolculuk için terminal denetimlerine ağırlık verileceği de duyuruldu. Buna göre, 66 yaşından gün almış, 26 yaşından küçük şoförlerin otobüs kullanmasına izin verilmeyecek. Terminal ve izin verilen yerler dışında şehirler arası otobüslerin kalkışlarına müsaade edilmeyecek. Terminallere giriş çıkış yapan bütün otobüs ve şoförler ile takograflar denetlenecek. Otobüslerde emniyet kemeri kullanımı denetimlerine de ağırlık verilecek.
Trafik ile ölümlü ve yaralanmalı kazaların yoğun olduğu saat dilimlerinde şoförler araç dışına davet edilerek bilgilendirme yapılacak.
Tarımsal faaliyetin yoğun olduğu bölgelerde kara yolu üzerinde tarımsal zirai araçları, traktörler, biçerdöverler vb. araçların uygunsuz olarak seyretmelerine izin verilmeyecek.
Kask denetimi artırılacakArtan motosiklet kullanımı dolayısıyla kask denetimleri sıkılaştırılacak.
2021 yılının ilk altı aylık döneminin 2020 yılının aynı dönemi ile karşılaştırılarak, motosiklet/motorlu bisiklet kazalarının yoğun olduğu alanlar tespit edilecek. Kazaların oluş türleri, zamanları ve sürücü kusurları gibi bilgilere dayalı olarak analizler yapılacak, denetimler artırılacak.
Motosiklet/motorlu bisiklet türü araçların hareket kabiliyetleri dikkate alınarak rutin/alışılmış uygulama yerleri ve denetimlerin dışında sivil ekip ve personel ile de denetim yapılacak.
Kaynak: yesilgazete.org