Haliliye Belediyesi'nin destekleriyle Culha Kumaşı yeniden hayat buldu

31 Ekim 2024 - 13:37

CULHA KUMAŞI: ŞANLIURFA'NIN TARİHİNDEN GELEN BİR MİRAS


Yüzyıllardan bu yana el dokuma tezgâhlarında üretilen ve unutulmaya yüz tutmuş Culha kumaşı, Haliliye Belediyesi’nin öncülüğüyle gün yüzüne çıkarıldı. “Dünden Bugüne Culha Dokumacılığı Projesi” ile Haliliye’de hayat bulan Culha, GAP İdaresi Başkanlığınca sağlanan finansman desteğiyle ünlü modacı Çiğdem Akın’ın tasarımlarıyla görücüye çıktı. Puşu, hışvalı ve masa örtüsü olarak kullanılan culha kumaşının modern tasarımlarımlarla buluştuğu ve çeşitli elbiselere dönüştüğü proje, kadın istihdamı ve geleneksel el sanatının yaşatılması adına da önemli bir adım oldu. 


Şanlıurfa’nın geleneksel ve mistik yapısını, modern yönetim ve yerel kadın emeğiyle harmanlayan Haliliye Belediyesi, 2021 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınan Culha kumaşı ile bölgenin kültürel mirasını dünya sahnesine taşımaya hazırlanıyor.


GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Yerel Dokumaların Ekonomik Değere Dönüştürülmesi Programı kapsamında desteklenen “Dünden Bugüne Culha Dokumacılığı Projesi” ile hem yerel kalkınmayı desteklemeyi hem de bu özel kumaşı daha geniş kitlelere tanıtmayı hedefleyen Haliliye Belediyesi, 10 adet dokuma tezgahının yer aldığı Culha Atölyesini kurdu. Culha Atölyesi ile kadınlara istihdam olanağı sağlanırken, Culha kumaşının uluslararası moda dünyasında yer bulması için de çalışmalar başlatıldı. Saf ipek, saf yün ve saf pamuğun dokuma tezgahında buluştuğu, tamamen el işçiliği ile şekillenen Culha kumaşı, ünlü modacı Çiğdem Akın’ın tasarımlarıyla kısa süre içerisinde esere dönüştü. 


CULHA KUMAŞI, 18 ADET TASARIMLA BÜYÜLEDİ 

Şanlıurfa’nın en köklü el sanatlarından biri olan Culha kumaşını modern tasarımlarıyla buluşturan Çiğdem Akın, ortaya çıkardığı 18 adet tasarımıyla büyük beğeni topladı. Haliliye Belediyesi Geleneksel El Sanatları Merkezinde (GESEM) düzenlenen lansman ile dikkat çeken tasarımlar görücüye çıktı. Yoğun ilgiyle takip edilen programda hem nefes alabilen hem de dayanıklı yapısıyla Culha kumaşı, moda ve sanat dünyasının dikkatini çekti. Moda dünyasından isimlerin ve gazetecilerin takip ettiği programda konuşma yapan Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın eşi Fethiye Canpolat, ilk günden bu yana projenin takipçisi olduğunu ve kadınlara istihdamı her zaman desteklediklerini söyledi. Kentin değerlerine hep birlikte sahip çıkılması için vurgu yapan Fethiye Canpolat, “Bununla ilgili olarak 10 tane dokuma tezgahının yer aldığı Atölyemizi kurduk. Bu bağlamda kadınlarımıza istihdam sağladık. Kentimizin değerlerine her şekilde sahip çıkıyoruz. Bu el emeğine hepimizin sahip çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.


MODA VE SANATTA YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR

Culha kumaşına sanatsal bir boyut kazandıran modacı Akın ise hem minimalist hem de etnik stillere uygun tasarımlarda kullanılabilen geleneksel kumaşın, nostaljik bir dokunuşla modern yaşamın bir parçası olabileceğini kaydetti. Akın, konuşmasında şunları kaydetti: “Özellikle sürdürülebilirlik arayışında olan markalar için Culha kumaşı, doğal dokusuyla öne çıkan bir alternatif. Geleneksel üretim teknikleriyle üretilen Culha kumaşından günlük kıyafetlerden şık bir gece elbisesine, ev tekstili ürünlerine uzanan geniş bir yelpazede ürünler tasarlamak mümkün. Culha bize doğal ve yerel olanın değerini tekrar hatırlatıyor. Bu güçlü ve dayanıklı kumaşın, gelecek nesillerin de tercihi olması, uluslararası moda dünyasında yer bulması için hepimizin desteğine ihtiyacı var.”