Gestasyonel Diyabet: Bebeği nasıl etkiler?
Birçok kadın için gebelik diyabeti (GD) teşhisi kafa karıştırıcı ve bunaltıcı olabilir, ancak hamilelik boyunca kan şekerinizi kontrol etmeye çalışmak için birçok iyi neden vardır.
Birçok kadın için gebelik diyabeti (GD) teşhisi kafa karıştırıcı ve bunaltıcı olabilir, ancak hamilelik boyunca kan şekerinizi kontrol etmeye çalışmak için birçok iyi neden vardır. Gestasyonel diyabet, fetal büyümeyi etkileyebilir, doğum sırasında ve yenidoğan döneminde komplikasyon risklerini artırabilir ve yaşam boyu sağlık sorunları olasılığını artırabilir.
Önemli çıkarımlar:
Hamilelik sırasında diyabet, bebek için fetal gelişim, doğum sırasında ve yaşamları boyunca çeşitli komplikasyonlarla ilişkilidir.Gestasyonel diyabetli annelerden doğan bebeklerin NICU (yenidoğan yoğun bakım ünitesi) bakımına ihtiyaç duyma olasılığı daha yüksektir.
Hamilelik sırasında iyi kan şekeri kontrolü, sağlıklı ve zamanında doğum yapma şansını artırır.Gestasyonel diyabet: Bebek üzerindeki potansiyel etkileri
Hamilelik sırasında ortaya çıkan diyabete gebelik diyabeti denir. Bu sağlık durumu, anne adayları için birçok ciddi sağlık sorunuyla ilişkilidir, ancak aynı zamanda büyüyen bebeğinizin sağlığını ve gelişimini de etkiler. Hamilelikten önce tip 1 veya tip 2 diyabet teşhisi konan kadınlar da bu komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altındadır.
Fetal büyüme sırasında bebek, sürekli bir şeker kaynağı da dahil olmak üzere büyümesi için ihtiyaç duyduğu her şeyi annesinin plasentadan geçen kan akışından alır. Annenin kan şekeri iyi kontrol edilmediğinde bebeğin kan şekeri de normalden yüksektir.
Bu, bebeğin pankreasını, fetal kan şekerini normalleştirmek için daha fazla insülin üretmesi için tetikler. Artan insülinin bir yan etkisi, tipik olarak omuz bölgesinde ortaya çıkan artan yağ üretimidir.
Gestasyonel diyabetin bebek üzerindeki potansiyel etkileri şunlardır:Hızlı büyüme: Bebekler üzerindeki en bilinen etkisi fazla şekerin hızlı büyümeyi tetikleyerek daha iri bebeklere yol açmasıdır. Makrozomi, bebeklerin 4.000 gram veya 9 pound'dan daha ağır olarak doğduğu veya erken doğmuş bir bebeğin doğum ağırlığının yüzde 90'ın üzerinde olduğu tıbbi terimdir.
Gecikmiş nörolojik olgunluk: Diyabetik annelerden doğan bebekler, genellikle aynı gebelik yaşında doğan diğer bebeklere kıyasla nörolojik olarak olgunlaşmamış olarak tanımlanır. Bunun tüm nedenlerini gerçekten anlamıyoruz, ancak bebeğin yeni doğan döneminde ne kadar iyi nefes aldığı, yediği ve davrandığı konusunda sonuçları var.
Erken doğum veya ölü doğum şansı daha yüksektir: Bu, tam olarak anlaşılmayan ancak muhtemelen birkaç katkıda bulunan başka bir risk faktörüdür. Bununla birlikte, araştırmalar, zayıf kan şekeri kontrolü ile erken doğum ve ölü doğum riski arasındaki bağlantıları göstermektedir. İyi kontrol edilen gestasyonel diyabeti olan anneler, daha az optimal kontrolü olan annelere kıyasla ölü doğum riskini en az %10 azaltır.
Teslimat komplikasyon riskleriKötü kontrol edilen gestasyonel diyabeti olan anneler için doğum ve doğum, önemli risklerle doludur. Örneğin, daha büyük bebeklerin vajinal kanaldan doğurtulması daha zordur ve bu tek başına annenin sezaryen doğuma ihtiyaç duyması riskini artırır. Annede ayrıca preeklampsi olarak bilinen yüksek tansiyon varsa riskler daha da artar.
Büyük bebekler doğum sırasında çeşitli komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altındadır ve sezaryen ile doğurtulmaları gerekebilir. Bununla birlikte, doğum sırasındaki oksijen yoksunluğu, sağlık ekibiniz için en endişe verici olanıdır.
Omuz distosisi, doğum sırasında bir bebeğin omzunun göbek kordonunu sıkıştırabilecek şekilde doğum kanalına "sıkışması" durumunda ortaya çıkar. Bu tıbbi acil durum, bebek için oksijen yoksunluğuna yol açarak muhtemelen beyin hasarı, sinir hasarı veya diğer uzun vadeli sakatlıklarla sonuçlanabilir.
Yeni doğanlar üzerindeki potansiyel etkiDoğumdan sonra, diyabeti iyi kontrol edilemeyen annelerden doğan yenidoğanların yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (NICU) bakıma ihtiyaç duyma olasılığı daha yüksektir. Çeşitli komplikasyonlar bu daha yüksek düzeyde bakım gerektirebilir.
Düşük kan şekeri (hipoglisemi)Tüm yeni doğan bebekler, doğumdan sonra göbek kordonu kesildikten sonra, ancak beslenmeye başlamadan önce kan şekerinde geçici bir düşüş yaşarlar. Bebeklerin çoğu bu düşüşü emzirerek veya biberonla besleyerek ve ayrıca vücutlarını glikoz üretmesi için tetikleyen doğal bir mekanizmayla doğal olarak düzeltir.
Diyabetik annelerden doğan bebekler doğumdan sonra bile ekstra insülin üretmeye devam eder. Kan şekerindeki doğal düşüş, annenin kan şekeri arzının aniden kesilmesiyle birleştiğinde kan şekeri düzeylerinin tehlikeli derecede düşük olmasına neden olabilir. Bu olduğunda, bebeğin sistemi ayarlanırken genellikle birkaç gün boyunca glikoz içeren IV sıvılara ihtiyacı vardır.
Nefes alma zorluklarıBir başka oldukça yaygın komplikasyon, solunum sıkıntısı olarak bilinen nefes darlığıdır. Bu olduğunda, bebeğin bağımsız olarak idare edebilene kadar oksijene ve diğer solunum desteğine ihtiyacı vardır.
Beslenme zorluklarıBebeğiniz, aynı gebelik yaşında doğan diğer bebeklere kıyasla "beslenme olgunlaşmamışlığı" belirtileri gösterebilir. Sonuç olarak, çabuk yorulurlar ve büyümek için gereken anne sütünü veya mamayı yeterince aktaramayabilirler.
Kalp sorunlarıBir başka iyi belgelenmiş sonuç, kalp hipertrofisi adı verilen kalpte yapısal bir değişikliktir. Bu, kalbin verimli bir şekilde kan pompalama yeteneğini etkileyen kalp kaslarının aşırı gelişmesidir. Genellikle herhangi bir tedavi gerekmez, ancak tartıştığımız diğer bazı komplikasyonlara katkıda bulunabilir.
Çoğu zaman düşük kan şekeri, nefes alma ve beslenme sorunları, bebeğe ihtiyacı olan destek verildiğinde birkaç gün içinde düzelir. Bununla birlikte, bir bebeğin NICU'da bakıma ihtiyaç duyduğu herhangi bir durum, aile için stresli ve korkutucudur.
Uzun Vadeli SonuçlarBirçok çalışma, hamilelik sırasındaki diyabet ile daha sonraki sağlık sorunları arasında korelasyonlar bulmuştur. Kötü kontrol edilen gestasyonel diyabeti olan annelerden doğan bebeklerin, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde aşağıdaki ciddi sağlık sorunlarını yaşama olasılığı daha yüksektir:
Obeziteİnsülin direnciTip 2 şeker hastalığıKalp hastalığıGestasyonel diyabet: Sağlıklı bir hamilelik için ipuçlarıGestasyonel diyabet teşhisi korkutucu ve bunaltıcı olabilir, ancak unutulmaması gereken en önemli şey, diyabetli kadınların sağlıklı bebek sahibi olabileceği ve olacağıdır.
Gestasyonel diyabet teşhisinin kontrolünü ele almanın bazı yolları şunlardır:
Gestasyonel diyabet hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin.Sağlıklı yiyecek seçeneklerine odaklanın. Pek çok taze meyve, sebze, yağsız protein ve sağlıklı yağ içeren dengeli bir diyet yapın.İlave şeker içeren yiyecek ve içeceklerden kaçının. Tatlı olmasalar bile karbonhidrat tüketimini azaltmaya ve sınırlamaya çalışın.Aktif kalmak! Fiziksel aktivite, vücudunuzun kan şekeri düzeylerini kontrol etmesine yardımcı olur.Kan şekerinizi OB/GYN veya ebenizin belirttiği şekilde kontrol edin.Diyet ve egzersiz tek başına kan şekerinizi kontrol edemiyorsa, GD'yi tedavi etmek için kullanılan ilaçlar sizin ve bebeğiniz için güvenli ve etkilidir.Önerilen tüm doğum öncesi ziyaretlere gidin ve kişiselleştirilmiş bir bakım planı oluşturmak için sağlık ekibinizle birlikte çalışın.Gestasyonel diyabet iyi yönetildiğinde, komplikasyon şansı azalır. Siz ve bebeğiniz için sağlıklı bir hamilelik ve güvenli bir doğum geçirmeniz için en iyi planı belirlemek üzere sağlık uzmanınızla birlikte çalışın. Mümkün olduğu kadar çok şey öğrenin ve doğru yolda kalmanıza yardımcı olmaları için arkadaşlarınızı ve aile üyelerinizi görevlendirin.