Filistin Film Günleri Etkinliğinde Filistin'de Yaşanan Olaylara Dikkat Çekildi
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Harran Üniversitesi işbirliğinde dünya tarihine kara bir leke olarak geçenterör örgütü İsrail'in Filistin halkına yaptığı soykırıma vezulme dikkat çekmek adına'Filistin Film Günleri' etkinliği düzenlendi.
Harran Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ile Kurumsal İletişim Koordinatörlüğünün organize ettiği,Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda gerçekleştirilen Filistin'de yaşanan dram ve soykırımın gözler önüne serildiği Filistin Film Günleri etkinliği, Şanlıurfa halkının yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Etkinlik, ortaokul öğrencilerinin Filistin'e yönelik duygularını kaleme aldıkları mektup köşesi ve resimleri ile Filistin’deki gazeteciler tarafından çekilen her biri birer arşiv niteliğindeki fotoğraf sergisinin gezilmesiyle başladı.
Etkinliğe, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül,Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, Şanlıurfa Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kurum ve kuruluşların temsilcilerive vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programda, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Rektör Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ve Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Araştırma Görevlisi Orhan Sezgin birer açış konuşması gerçekleştirdiler.
Filistin sinemasının önemli filmlerinin seyircilerle buluştuğu etkinlikte Filistin halkıyla dayanışma mesajlarının paylaşıldığıaçılış konuşmalarının ardından 2 gün sürecek etkinlikte Filistin'de yaşanan dramı yansıtan belgesel ve filmlerizleyicilerin beğenisine sunuldu.
Etkinliğin ilk gününde Gazze'nin Gözyaşları ve 5 Kırık Kamera seyirciyle buluşurken 2. Günde ise İşgal ve 3000 Gece filmleri gösterilecek.
Harran Üniversitesinin yapmış olduğu bu etkinlikle, Filistin'de yaşanan soykırımın medyaya yansımayan yönlerinin filmler aracılığıyla kamuoyuna aktarılması vebu konudaki duyarlılığı arttırmak hedeflendi.
Sinema, Toplumlara Mesajlar İletilen Güçlü Bir Araç
Yapılan programla ilgili açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Doç. Dr. İbrahim Halil Yaşar: "Aslında bu süregelen bir direnişin öyküsü. Bizler bir insanlık meselesi olarak gördüğümüz bu konuda duyarsız kalamazdık. Hem Radyo, TV Sinema Bölümü olarak hem de üniversitenin Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü olarak bu programa öncülük ettik. Her iki kurumun iş birliğinde de bugün bu programı gerçekleştiriyoruz.
Filmlerden üç tanesi aslında belgesel formatında, diğeri kurmaca film olarak gösterimde. Bunların tamamı Filistinli yönetmenler tarafından çekilmiş, Filistinli yönetmenlerin gözünden orada yaşanan dramı aslında dramın da ötesinde artık bugün geldiğimiz noktada soykırımı bizzat gözönüne seren nitelikte filmler. Dolayısıyla buradaki temel amacımız; insanların keyifle eğlenceli vakit geçirmeleri değil, bu konudaki farkındalıkların artırılmasıdır. Bunun özellikle Şanlıurfa’da yapılıyor olmasının da bize göre bir başka anlamı var. Zira Hazreti İbrahim’in doğmuş olduğu bu topraklardan Filistin topraklarına güçlü bir mesaj göndermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Özellikle gençler üzerinde ruhun diri kalması için mücadele edeceklerini ifade eden Doç. Dr. İbrahim Halil Yaşar, "Gazze'de hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz. Bundan sonra da bu tür programların devam etmesi adına üstümüze düşen ne varsa yapmaya gayret göstereceğiz" diye konuştu.